Paralelní spojování LED a žárovek.

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

#16 Příspěvek od mi-ro »

Stačí vřadit nárazový termistor, zelenou pecku, najdeš skoro v každým vyhozeným PC zdroji. Už jsme to tu propírali.
..to bude jen ňákej odpůrek
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

Tak dnes praskla čtvrtá, tentokrát 40W Osram :evil: Zkusím ten PC zeleňour a pokud to nepomůže, půjde tam zpět žárovka a Ledka půjde někam, kde nemůže škodit. :x
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Otkundes

#18 Příspěvek od Otkundes »

To by mne zajímalo, kde ta lumidka v rámci jednoho odběrného místa nebude škodit. Vždyť k ní budou připojeny jiné spotřebiče, jistě i žárovky. Osobně si myslím, že LED-ka je v tom nevinně. Na vstupu má ochranný odpůrek, pak graetz, kondík o kapacitě pár µF, dimenzovaný obvykle na 400V. Zpětné působení na síť je tedy minimální a případné přepěťové špičky v síti, nebo občasné zakolísání napětí, se pak na jejím provozu ani nemusí projevit.
Nemáte nakonec problém s přechodovým odporem nuláku?
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

Tak za oddělovacím trafem ledka při rozepnutí vypínače vygeneruje náhodně špičku a zákmit cca dvojnásobný velikosti sínusovky 230V, dlouhou 2-5 mS 8O. Měřeno paměťákem HP. Hned jak otevřou, tak ji prodejci omlátím o hlavu a vemu si jinej typ. :x
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Otkundes

#20 Příspěvek od Otkundes »

Jestli se jedná o nějakou levnější LED-ku, která má na vstupu srážecí kondík, pak s indukčností trafa, nebo jiného indukčního spotřebiče, může vzniknout rezonanční obvod. Pak bych se tomu překmitu při vypínání nedivil. Jenže v té době jsou vlákna žárovek rozžhavena, mají vysoký odpor a proto by ten úzký překmit měly vydržet. Tady by patrně stačil transil paralelně k té lumidce (odhadem 1,5KE400).
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“