VF zosilňovač.
Moderátor: Moderátoři
Mimoto by dokonce stačilo source navázat na první půlzávit až závit od země a žádné tráfko tam nedávat. Stejnosměrný proud vzduchové cívce nevadí, dokud není tak velký, že by ji ohříval.
A g2 je lepší zablokovat kondíkem 100n a trimrem na ní nastavit vhodnou strmost tranzistoru, řídicí napětí je vhodné v rozsahu 1 V až 4 V, víc ne, to už jsou oba tranzistory ve struktuře tak otevřené, že z toho je generátor šumu.
- Přílohy
-
AM_ram_DGFET.png- asi takto:
- (11.81 KiB) Staženo 73 x
Musel bys do série mezi emitor a odbočku na rámovce vrazit odpor takové velikosti, aby jím při daném předpětí (na výstupu máš pull-up odpor řekněme takové hodnoty, aby na něm, a tedy i na bázi BC bylo 6 V) tekl proud řekněme 25 mA, to máme 5,3/0,025=212 Ω.
Dej tam tedy 220 Ω a paralelně k němu kapacitu mnohem vyšší, než je ladicí kapacita rámovky, aby ji z hlediska vf signálu a okolních prvků bylo možné pokládat za zkrat. Mělo by stačit 100 nF a ještě zbude.
Proto je tam ten DG-FET, ten takovou stabilizaci nevyžaduje.
Tak som to zapojil. Použil som BC337. Dosah je vyhovujúci ale je to strašne "zachrchlané". Postup bol taký, že som naladil vstupný rezonančný obvod a anténu na generátory sínusovky, potom som to poskladal, doladil a skúšal. Ladil som to tak aby na svorkách antény a na vstupe signálu bolo čo najväčšie napätie. Výsledok je - pozri výstrižky. Sú pomenované. Treba všímať aj nastavenie vertikálneho zosilňovača na osciloskope. Zapojené to je podla návrhu samponka a podla posledného príspevku hilla. Prečo je to také zachrchlané? Čo mám upraviť? Vďaka.
- Přílohy
-
pripojena antena.PNG- Výstupný signál pri pripojenej anténe.
- (31.55 KiB) Staženo 79 x
-
odpojena antena vystup.PNG- Výstupný signál pri odpojenej anténe.
- (27.01 KiB) Staženo 57 x
-
vstup.PNG- Vstupný signál, filtrovaný rez. obvodom.
- (27.57 KiB) Staženo 60 x
-
Schema.PNG- Aktuálna schéma.
- (11.35 KiB) Staženo 60 x
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Odpor R1 nemá kritickou hodnotu, při tak velké ladicí kapacitě rezonančního obvodu jsou vnitřní kapacity tranzistoru tak malé, že se jejich změny s okamžitou hodnotou napětí nijak neprojeví, ani když tam ten odpor nebude.
- Přílohy
-
AM_ram_BPTUN.png- (8.95 KiB) Staženo 68 x
V tom případě bych tam nacpal feritku s kondem, emitor zapojil na odbočku a pak drátovou anténu.