Jak moc si dát pozor na magnety
Moderátor: Moderátoři
- Superpavel
Jak moc si dát pozor na magnety
- Artaban001
Zase na druhou stranu - stávkující hodinky jde "rozchodit" krátkodobým působením střídavého pole o rozumné intenzitě. Párkrát jsem jim takhle "protáhl pérka" a fungují do dnes. (samozřejmě, že k hodinkám za 5000 zvolím jiný přístup, než za pár stokorun). Vše výše napsané platí pouze pro bateriové hodinky.. Natahovací nesmí k magnetu vůbec. Zmagnetované musí k hodinářovi.
To platilo pro starý cibule - tam byl v kmitačce = setrvačníkovým nepokoji použitej vlásek (ta spirálovitá pružina, co se při kmitání svinuje a rozvinuje) z tvrdý oceli. Když se zmagnetoval, jeho závity se "slepily" a nepokoj se buď zastavil, nebo se rozběhnul jak odbržděnej vagón - hodinky se musely odmagnetovat strčením do pole střídavýho elektromagnetu a pomalým vytažením ven.Artaban001 píše:...Natahovací nesmí k magnetu vůbec. Zmagnetované musí k hodinářovi.
Tohle ale neplatí pro hodinky modernější než zhruba ze 60. let minulýho století, od kdy se na výrobu vlásku v nepokoji používá INVAR (slitina známá z elektronek, má malej koeficient rozměrový dilatace způsobený teplotou = je vhodná na spoje procházející sklem) - ten je totiž nemagnetickej podobně jako nerezová ocel, takže na modernější hodinky (nebo i na ty starý, ale vybavený už invarovou pružinkou v nepokoji) magnetický pole nepůsobí.
A kutilmile - nelituju tě
Obecně řečeno - pobyt v silným magnetickým poli ovlivní i chod moderních hodinek s invarovým vláknem, ale po jeho opuštění se chod vrátí do původních parametrů = hodinky se o nějaký % zpozdí nebo zrychlí jen za dobu pobytu v magnetickým poli stejně jako elektronický hodinky řízený quartzovým strojkem. Po opuštění pole jsou dál ovlivňovaný jen hodinky staršího provedení s "vláskem" z oceli. Strojky s invarovým vláknem se dřív označovaly "antimagnetic" - koneckonců, máme tady i přímo vyučenýho TIKTAKA
No a ty strojky pro rychloměry děda opravoval - a spoustukrát mi o tom jako malýmu klukovi vyprávěl... No a protože kdo si hraje nezlobí, i já jsem si pár magnetizačních pokusů s hodinama učunil - naštěstí nikdy s nějakým historickým kouskem
- Artaban001
Ty strojky jsem viděl vymontovaný - samotná skříňka rychloměru je velká asi tak 22-25cm na vejšku a v půdorysu má odhadem 10cm na hloubku a 12cm na šířku (nikdy mě to nenapadlo změřit). A strojek je krom vyvedení pohonu pro posun papírovýho pásku identickej s budíkovým včetně doby chodu na 1 natažení - je tam klasika 24hodinová mechanika, protože se ani za komančů nepočítalo s tím, že by 1 fíra tahal šichtu delší jak 24hodin v jednom kuse. Ano, jezdily se až třídenní "túry" (třeba nebožtík táta jezdíval takhle trati Česká Třebová - Ústí nad Labem nebo Česká Třebová - Beroun), to bylo ale max 16 hodin na stanovišti a pak se musel vlak odstavit v nejbližší vhodný stanici - a pokud se jelo podle grafikonu, tak i tak musela lokomotivní četa na obrátkový stanici přespat na nocležnách = prostě fíra nesměl ani tehdá z důvodu bezpečnosti překročit určenou dobu služby v jednom kuse. Tomu odpovídal i ten rychloměr - nemyslím si, že by u budíkovýho strojku byl nepokoj nějak extra masivní. Tam hlavně záleželo na tom, aby byl chod v určitý toleranci a aby ho neovlivňovalo magnetický pole ze strojovny - a že rozjezdový proudy třeba "šestikoláka" (E669.1, E669.2,E669.3 = po novu řada 181, 182, 183) dosahujou při napětí v troleji 3kV až 500A ... Proto taky celej rychloměr byl uzavřenej v plechový škatuli - nevím jestli z permalloye, ale plech to bejval poměrně silnej - milimetr určitě.Artaban001 píše:No srovnávat registrační rychloměr z lokomotivy, kde je robustní hodinový stroj, s náramkovými hodinkami..?...
- Artaban001
Pamatuju si, že jsem jednou dal k pérovým Primkám omylem magnet. Strojek se zastavil, a po oddělání magnetu se rozeběhl, akorát se už spožďoval. Něco zůstalo zmagnetovaný a "přibrždovalo to nepokoj".
A u toho rychloměru z lokomotivy mě nejvíc zaujal "vysílač rychlosti"
Původně jsem si myslel, že je to selsyn, ale on je to speciální přepínač.
Rotor obsahuje napájecí kroužky a výstupní komutátor. Mezi kroužky je napojen začátek a konec řady sériově zapojených odporů, spoje mezi odpory jsou vyvedený na komutátor. Na komutátor dosedají 3 uhlíky rozmístěné po 120° po obvodu. Takže z uhlíku jde 3F "schodový sinus" do 3F motorků v zapisovači. Jinak ten přístroj znám pouze jako celek. Nemám oprávnění do něj zasahovat a k vyřazenýmu jsem neměl to štěstí se dostat..(no po pravdě ani jsem se o to nesnažil. Nějak po tom netoužím)
Kolega z práce si sehnal vyřazený zapisovač i s tím vysílačem včetně dokumentace, tak jsem to z ní nějak vysledoval..
A k Tiktakovi: Těžko si všimne, že se zde řeší vliv magnetů na hodinky, když z názvu tohoto vlákna to vůbec není zřejmé. Tak proto se tu neukáže..
- vasekpetr1
EKKAR píše: T ... Proto taky celej rychloměr byl uzavřenej v plechový škatuli - nevím jestli z permalloye, ale plech to bejval poměrně silnej - milimetr určitě.
Ani ne tak plech, jako spíš odlitek nějaké slitiny - ty rychloměry měly slušnou váhu na svou velikost. Také jsme je v Heršpicích na střídavých pantografech při EV tahali ven ze stanoviště