Cirkularka s pojezdem - zapojení přívodu

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Elektronik55

#16 Příspěvek od Elektronik55 »

Nezapomněl , čekal jsem na reakci od "kolovratek7" , abych mohl pokračovat , má - li zájem .
Dle normy ČSN EN 60 204-1 musí mít takový stroj "Hlavní vypínač", nebo "Nouzový vypínač" , je - li na něj kladeno nouzové vypnutí . Použije - li se Hlavní vypínač , musí mít páčka "černou barvu" , slouží - li tento HV i jako "Nouzový vypínač", musí mít páčka "barvu červenou" s "kontrastním žlutým "podkladem umístěný od 0,6 - 1,7 m. Co se týče pohybu"vypnutí", tak o tom se norma nezmiňuje (také může být "otočný,kloubový, přepínač s nulovou první polohou), ale vždy označen 0 - I , u přepínače s patřičnými simboly.
kolovratek7 ,
ten starý vypínač vyhoď a umísti tam nový dle příkonu motoru někam z místa obsluhy pod pracovní desku , aby jsi na něj dobře dosáhl .Dodržuj patřičné krytí IP44 odolnost proti stříkající vodě .
Na závěr si nech to svoje dílo překontrolovat Elektrikářem s platnou Vyhláškou 50 sbírky .
Vladimír
fredis

#17 Příspěvek od fredis »

Hlavně jsi v té smršti rad a odvolávek na různé normy zapomněl na jednu maličkost :wink: . A to, že už nějaký pátek máme 400 a 230V :roll: :lol: :lol: . Taky podle normy.
Elektronik55

#18 Příspěvek od Elektronik55 »

Pravdu díš , no soudě podle stáří vypínače , motoru a vidlice , jsou - li tam ještě štítky , tak v té době atd . :roll: :D
Vladimír
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#19 Příspěvek od kutilmil »

Ahoj.
Zelenožltý zapoj na najhrubší kolík koncovky to je na "nulák alebo aj kostra" sa tomu hovorí. Vo vypínači sa nesmie rozpájať! druhý koniec pripoj niekde na kostru najlepšie asi motora. ostatné je jedno.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#20 Příspěvek od kutilmil »

Elektroniku 55 keby si mu poradil aj by ho tvoje pokračovanie možno zaujímalo ale ČS-ENKY ho nezaujímajú určite!
kolovratek7

#21 Příspěvek od kolovratek7 »

Samozřejmě mám zájem, akorát časově nestíhám. Dokud se to nevyřeší, tak to tady mám pořád aktuální.

1) Takže pokud jsem dobře pochopil, tak v motoru musím zapojit žlutozelený na kostru, ten vodič tam je volný nevím proč, ale přidělám ho ke kostře.

2) Štítek z el. motoru nafotím a zjistím oč se jedná.

3) Za tu svorkovnici se taky stydím, neměl jsem při sobě pájku, abych ty konce vodičů spravil, tak to dopadlo jak dopadlo, ale neudělat to aspoň takto, tak se k tomu nedokopu. Spravím.

4) Chápu dobře, že vypínač je nepoužitelný? Pokavaď kontakt narovnám. Tak tam mám stejně jen tři vodiče a chybělo by mi mít propojenou ještě zem. Mít ji napevno propojenou, jak to mám teď je asi blbost že?

5) Vidlici zakoupím novou.

6) Chci už jen tu cirguli, takže ta hoblovka už mě tam moc nezajímá.

7) Dokud mi to tu někdo neschválí, tak to zapojovat nebudu, mám se rád.
cechpk

#22 Příspěvek od cechpk »

Je vidět že do toho moc nevidíš.. cínování vodičů přežitek dnes již netolerované máme přeci lisovací dutinky..
Radši zavolej elektrikáře"ne zedníka" ať ti ukáže co a jak.. Aby to by bylo správně. Hlavně bezpečně.
A ten přívodní kabel bych použil třeba CGSG ten CYSY ztvrdne a bude se lámat
Vypínač vyhoď a dej tam patřičný motorový spouštěč.
barnodaj

#23 Příspěvek od barnodaj »

Vypínač se pořád vyrábí:
http://www117.abb.com/catalog.asp?thema ... egory=1222
Ochranný (žlutozelený) vodič nesmí být rozpojován, poslední věta v bodě 4) je špatně!
Podle vzhledu zařízení, pokud máš zásuvkový obvod chráněn I chráničem, bude asi problém.
Dutinky na konce vodičů jsou dobré, ale musíš si na ně půjčit od někoho lisovací kleště.
Pájení nepocínovaných slaněných vodičů není až tak jednoduché, výsledek by mohl vypadat ještě hůř.
Potřebuješ dostatečně výkonnou pájku, tavidlo, ideálně kyselé samozřejmě olovnatý cín!
A skutečně zapojení radši svěřit odborníkovi.
Přílohy
vypínač.png
(79.21 KiB) Staženo 100 x
jova1
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od jova1 »

Ano, obdobný se vyrábí stále, ale má obrácenou funkci!
Ten starý se musí zatáhnout aby se vypnul. Do toho co je v prodeji stačí bouchnout a je vypnuto. To zrovna na cirkulárce považuji za dost podstatné.
kolovratek7

#25 Příspěvek od kolovratek7 »

Super. Díky za info. To cínovaní jsem fakt nevěděl. To mi kdysi jeden veterán ukazoval, tak proto. Jinak uvedený vypínač jsem našel ještě za míň. Až se nějak posunu, tak dám vědět.

Obrázek.
cechpk

#26 Příspěvek od cechpk »

Na tyhle obludy kašli !
dej tam tohle
http://www.shopelektro.cz/motorove-spou ... otoru-sm-1
samozřejmě tohle je jen ilustrace musíš mít co bude parametrově sedět k motoru ...
k tomu tohle
http://www.shopelektro.cz/motorove-spou ... ine-si-sm1

a máš klid
cechpk

#27 Příspěvek od cechpk »

kolovratek7 píše:Super. Díky za info. To cínovaní jsem fakt nevěděl. To mi kdysi jeden veterán ukazoval, tak proto. Jinak uvedený vypínač jsem našel ještě za míň. Až se nějak posunu, tak dám vědět.

S tím cínováním si vybavuji jak jsme byli na montáži někde v Třebíči nebo blízko něj a firma co tam prováděla rádoby generální opravu mostového jeřábu po stránce elektro tak natahali nové lanka v ovládací části a měli připravený plotýnkový vařič tam vaničku s cínem a drsně cínovali na to že byl rok 2005 tak to působilo hodně zoufale....
přečti si tohle
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/t ... 357.0.html
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#28 Příspěvek od kutilmil »

Ten spoušteč by sem tam nedával. To není vypinač a mimoto že má strašne malí čudlík není k vypínání určený.
cechpk

#29 Příspěvek od cechpk »

kutilmil píše:Ten spoušteč by sem tam nedával. To není vypinač a mimoto že má strašne malí čudlík není k vypínání určený.

Proč by spouštěč nemohl sloužit jako vypínač zároveň ?
Tak ono je spousta provedení..
Já tedy mám u cirkule 3x stykač "hlavní má ochranu " s časovkou pro přepnutí Y/D a ovládám to dvěma tlačítky a jako takový doplněk hlídání fází přes relátka. Ovládání má zapínání přes klíček
cechpk

#30 Příspěvek od cechpk »

Poprosil jsem kolegu revizního technika jak to vidí s vypínáním on...
Citace : podle ČSN EN 60204-1 ed.2 článek 5.3 pro hlavní vypínač platí:

hlavní vypínač ( HP) musí být použitý pro každý stroj
HP musí odpojit - spolehlivě isolovat rozpojenými kontakty stroj od napájení
HP musí mít jasné polohy O a I ( zapnuto/vypnuto)
HP musí mít ukazatel polohy VYPNUTO
HP musí mít vnější ovládací prvky
HP musí být vybaven prostředky umožnující jeho zablokování v poloze VYPNUTO na příklad zámkem
Koukám že to už tu padlo tak se omlouvám za duplicitu
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“