Odešli mi dva na desce nf věžičky sencor. (Idiot poctivý). Nevím proč jeden BR8550 a jeden 8550. Podle katalogu stejný. Když tam dám TUP vf nějaký, asi to stačí, že.
Features Complementary to SS8050 Collector Current : IC= 1.5A Collector Dissipation: PC = 2W (TC=25°C ) 2W Output Amplifier of Portable Radios in Class B Push-pull Operation.
Tyto tranzistory (původně SS8550) nejsou VF, ale NF - přesněji na malé napětí, ale větší proud (700 mA). Občas bývají použité ve zdrojích čínských spotřebičů pro stabilizaci napětí (něco jako tady) a protože to výkonově nezvládají a přehřívají se, tak fungují jako obstojné kurvítka - buď se zničí sami, nebo vyhřejí kondenzátory, co jsou okolo.
Pokud jde o tento případ (jde vidět, že je okolo tranzitorů vyhřáté místo na desce a ty jsou rozpečené), tak se dají nahradit třeba BD140 - má sice jiné rozložení vývodů, ale už by to měl vydržet.
Naposledy upravil(a) ohryzek36 dne 28 pro 2015, 14:54, celkem upraveno 1 x.
Nejspíš to budou prakticky shodné tranzistory, ale od jiných výrobců - originál SS8550 má udávaný Ic 1,5A, ST8550 také, KTC8550 a STS8550 už 800mA, S8550, HE8550S a HIT8550 už jen 700mA. BR8550 jsem nikde nenašel, ale asi to moc nebude.
Já jsem místo těchto rýžových zázraků nacpal nějaký BC(KC) 636, 638, 640 a neměl jsem nikdy problém.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Přesně s tímhle typem jsem se setkal u kolegy z práce - domácí pekárna, ovládání u-procesor řídící vše i displej, ale výkonově motor na hnětení těsta a topný těleso spínají relátka - a světe po*er se, jedno je spínaný DVOJICÍ TECHTO NPN trandů, ale zapojenejch tak, že jeden má emitor na kolektoru druhýho a ten má teprve uzemněnej emitor - přitom cívka relé je připojená mezi +12V a kolektorem toho prvního a báze obou jsou buzený z toho procíku přes nějaký 100Ω odpůrky - samozřejmě logickou 1 čili s bídou 4,8V. Oba dva mají tudíž kolektor-emotorovej obvod v sérii - a než jsem sehnal (díky lidem zde na fóru) odkaz na schéma, tak jsem si samozřejmě taky naivně myslel, že ten "horní" trand je PNP (a že má emitor na +12V a otevírá se úrovní log.0). Leda houby s voctem - oba dva jsou NPN a musejí se otevřít v sérii ... Obyčejný BC546 tam nefungujou, BC639 jen vybíraný kusy. Když už jsem se v tom asi třetí den neúspěšně vrtal a postupně vybíral ze svejch zásob dva NPN trandy s co nejmenším Usat ve futrále TO-92, tak jsem se taky docela vážně zamejšlel nad možností vrazit tam nějakej spínací FET - třeba BS107 nebo něco podobnýho, co by "utáhlo" tu cca 40mA cívku relátka a šlo otevírat log. jedničkou z procáku - a přitom by tomu nevadilo, že tam jsou dva takový trandy v sérii ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!