Dálkové ovládání s dosahem 1 km
Moderátor: Moderátoři
Dálkové ovládání s dosahem 1 km
Na tvým místě bych použil dvojici vysílaček buď pro pásmo CB (taky 27MHz, dosah až 40km - obvykle 10-20km naprosto v pohodě, 40 samostatnejch kanálů, modulace FM, ale omezený možnosti přenosu kódovanejch signálů a riziko častýho rušení) anebo PMR (446MHz, spolehlivej dosah sice maximálně 3-4km a v případě zakrytí přímý viditelnosti ještě menší, ale digitálně kódovanej přenos už v základu, možnost individuálně zakódovat ještě i každou relaci individuálně zvoleným kódem v každým z 8 povolenejch kanálů = pokud se to správně nastaví, odolnost proti nežádoucímu ovlivnění potenciálním rušitelem je vysoká).
Další volbou je ta GSM cesta - ale ta vyžaduje placený SIM a ne vždycky naprosto okamžitou reakci = zpoždění sms zprávy může bejt až desítky vteřin a žádnej operátor nezaručí na 100% přenos. A to je to asi nejdůležitější - zajištění BEZPEČNOSTI - pokud tím chceš ovládat nějakou dřevařskou lanovku nebo dokonce malej lyžařskej vlek, musíš mít zajištěno, že v případě nouze budeš schopnej vypnout OKAMŽITĚ pohon, abys dokázal zabránit nějaký krizový situaci, která by mohla ohrozit zdraví nebo dokonce něčí život. Pokud to nedokážeš, nesmíš takovou věc použít k ovládání mechanismu sloužícího k přepravě osob. A pokud to uděláš, budeš plně odpovídat za případný škody a úrazy TY SÁM - žádnej operátor se ti za přenos takovýho řídícího signálu nezaručí ...
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše: Ani jedna ale neumí požadovanou zpětnou vazbu - je jenom "tam" = od ovládající osoby k modelu (řízenýmu mechanismu), "zpětnej přenos" informace se u nich nuceně děje jedině pohledem = vizuálně.
Ehm .... u nových vysílaček+ přijímačů díky použité technologii, obdobné jako používá GSM, je umožněn obousměrný provoz.
Proto není problém mít v letadle spousty čidel a telemetrií si to zobrazovat na vysílačce. Taky je tam přenášena z přijímače síla přijímaného signálu. Na 800m přímé viditelnosti (přijímač i vysílač cca 1,5 m nad zemí) to ještě funguje, ale netvrdím že s každou značkou (tohle bylo s Duplexem). Doteď maximální dosah nikdo nehrotil, neb dosah byl potřebnej jen tak, aby člověk viděl co řídí (a na pár set metrů už toho člověk moc nevidí
- ross4435897
EKKAR píše:Na tvým místě bych použil dvojici vysílaček buď pro pásmo CB (taky 27MHz, dosah až 40km - obvykle 10-20km naprosto v pohodě, 40 samostatnejch kanálů, modulace FM, ale omezený možnosti přenosu kódovanejch signálů a riziko častýho rušení)
Vzpomínám rád na ty předmobilní doby CB v 90. letech, Danitu 420 mám ještě někde v regále. Dosah jen 40km? Mnohem víc!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Jasně, kdo si třeba právě v Itálii unlis pořídil nějakej ten 200-400W konec, tak byl slyšitelnej přes skoro celou republiku, když si k tomu vylez nebo vyjel ještě na nějakou tu kótu, nebyl velkej problém udělat sked přes půlku Evropy. Italský kamioňáky bylo slyšet kolikrát od Balatonu až do Hamburku ... Je to prostě tím, že "cimbál" je těsně nad KV pásmem a tak to je "ionosféra jo, ionosféra ne - jednou tak, podruhý jinak" a reflexní schopnost těch vrstev se pořád mění. Já to nezažil, ale některý hamové si vyprávěli, že někdy v 70. letech byly období, kdy tady v Evropě naprosto běžně chytali rozhovory newyorkskejch taxikářů v pásmu 50MHz ...
No a jednou v létě navečír jsem zaslechl nějaké výzvy v angličtině.
Tak jsem odpověděl, a von to byl nějaký Holanďan z Utrechtu.
Tý jo, já měl radost
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...