K čemu je v mikrovlnkách tenhle odpor?
Moderátor: Moderátoři
K čemu je v mikrovlnkách tenhle odpor?
preventivně tohle téma píšu už do HP, dotaz je to zatraceně stupidní..ale nedá mi to.....Už jsem viděl vnitřnosti spousty analogových mikrovlnek, a v dobré polovině z nich se na DPS filtrace a jištění nachází keramické výkonové odpory, okolo 10-20W..teď jsem rozebral další, no a bum, zase, a přitom pořádně nechápu, proč tam jsou..danyk má na svých stránkách tohle servisní schéma,a ten odpor je tam zase - tady má hodnotu 20W a 0R8 (přímo na desce Noise filteru)...proč tam je? Pro vybíjení kondenzátorů filtrace je tam už rezistor je, a pokud dojde k sepnutí "Latch switch A" a "Monitor switch" zůstane v sepnuté poloze, dojde téměř ke zkratu (odpor 0,8R připojen jen přes pojistku a filtraci na 230V není nic, co bych chtěl na svém kuchyňském stole )..Faktem je, že mikrovlnky (díkybohu) neopravuji, jen je používám jako zdroje VN součástek, takže nemám důvod vědět, proč tam ta součástka je, ale i tak mi to vrtá hlavou..Dík..
Zrovna tady je zapojen tak akorát jako vyrážeč pojistky pro případ, že se přilepí "Latch switch A".
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
- monterjirka
- Artaban001
monterjirka píše:když jsou "vyvrácená" dvířka a při pootevření by mohlo unikat silné záření, které poměrně "úspěšně" poškodí klouby na ruce...
ze zapnuté mikrovlnky mívám respekt, nějak podvědomě poodcházím raději stranou, nedělám si iluze že by x let stará MT nějak zvlášt těsnila třeba v oblasti dvířek, to co píšeš o těch kloubech - je znám nějaký případ z praxe? případně jak jednoduše detekovat únik záření?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Artaban001
ZdenekHQ píše:Ta vlna by (vodivým) otvorem menším než 1/10 λ vlastně neměla vůbec "prolézt"
1/10 λ je přibližně 12mm, to je docela dost, takže tahle velikost platí pro kruhový otvor? a jak je to v případě obdelníkové nebo nějaké podlouhlé štěrbiny, záleží tam na polarizaci/natočení magnetronu vůči tomu otvoru?