Grundig T820 - neladí FM
Moderátor: Moderátoři
Grundig T820 - neladí FM
podobný tuner.
Tuner neladí FM, ale na první pohled (displej ladí) je vše OK.
Při bližším zkoumání na vstupním dílu FM se nemění ladící napětí.
Na AM rozsahu je vše v pořádku.
Na obrázku jsou měřící body AM a FM ladícího napětí. U AM se mění, u FM
je stále maximální (cca 30V-nevím teď zcela přesně).
Tranzistory na výstupu IO jsou OK.
Poradí někdo? Děkuji.
- Přílohy
-
IMG_20160101_191715_047.jpg- (48.22 KiB) Staženo 116 x
- monterjirka
3x jsem se v tom vrtal, 2x se to ztratilo, až na 3. pokus jsem našel kondenzátorek, který se prorážel.
Ale tady bych měl strach z něčeho jiného. To vypadá, že si syntéza myslí, že je tam malá frekvence a snaží se stále zvyšovat ladicí napětí. S tím jsem bojoval u jednoho autorádia, bohužel FM vstup syntézy KO.
Tak držím palce
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Přikládám schema okolo IO, bohužel v ladění syntézou
dost tápu a nikdy jsem nic podobného neřešil, takže bych
to potřeboval rozebrat trochu podrobněji. Děkuji.
- Přílohy
-
Bez názvu.png- (126.44 KiB) Staženo 174 x
- Artaban001
Takže napřed zjisti, zda funguje tuner i analogově, a pak laboruj ze syntézou. Syntéza Ti porovnává kmitočet oscilátoru (přes děličku) a kmitočet reference a podle toho ovládá ladící napětí pro varikapy (diody, co se chovají jako kondenzátor laděný napětím).
- Přílohy
-
Bez názvu.png- (129.13 KiB) Staženo 147 x
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... A2120.html
- Přílohy
-
sda.png- (93.11 KiB) Staženo 94 x
-
sda 2120.png- (104.54 KiB) Staženo 69 x
Tuner přepnut na FM, nap. napětí se zapne, vstupní jednotka
zapojena přes potenciometr na laď. napětí ( mění se jak na vstup. jedn.
tak na vstupu oscil. ale tuner neladí!
Slyšet je jen stálý šum.
Bohužel, nemám jak zjistit, jestli kmitá oscilátor, takže to je asi konec...
Všem děkuji!
- Artaban001
Oscilátor "najdeš" druhým rádiem. Naladíš jej na (třeba) 107 MHz, důležitý je, aby tam nic nevysílalo. Pokud budeš ladit "potenciometricky" měl by jsi slyšet "pásmo ticha". Pokud ne, tak operuj v tunerové části. Hlavně z "ničím nekruť bezhlavě"
Takže Pokud se Ti bude při uspěšném napojení potenciometru měnit šum při ladění a možná chytneš náznak nějaký stanice, máš odprásklej anténní vstup. To by Ti ale fungovalo to PLL (ladil bby jsi tlačítky, ale nechytl by jsi nic). Pokud Ti nejde oscilátor FM, tak Ti PLL nefunguje, protože ten řídící šváb nemá z čím porovnávat interní oscilátor. (ještě si ten šváb někdy bere 10.7MHz z mezifrekvence, jako "výskyt stanice" a tím zastaví skenování, nezkoumal jsem, zda se to i u tohodle tuneru používá).
Jo, a někdy dělá bordel šlusnutý MF rezonátor - pohledově vypadá jako keramický kondenzátor ze třema vývodama. Je na něm napsaný 10.7 nějaký písmeno a na jednom konci je barevná tečka. Jeden typ se časem probil. nevím proč, ale už jsem se s tím setkal. Po jeho vypájení se dalo naměřit, že prostřední noha měla svod proti krajním. Jinak by jsi měl při dotyku toho vývodu, u kterýho je tečka slyšet směsici AM stanic - hlavně večer. Tak poznáš, že není problém v MF části (při dotyku vývodu, u kterýho tečka není by jsi měl teoreticky slyšet pouze rádio vysílající pouze na 10.7MHz, ale takový není.. Jedině signální generátor)
- Artaban001