Odstranění šumu - program GoldWave

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jirka5

Odstranění šumu - program GoldWave

#1 Příspěvek od jirka5 »

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat někoho zkušenějšího, jak přesně postupovat při odstraňování šumu ze standardních desek při jejich přepisu na CD.

Včera jsem tu podrobně popsal situaci, ale příspěvek zmizel.

Jirka
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Žádný tvůj předchozí dotaz na toto téma není uložený ani ve smazaných. Ale v posledních dnech několikrát spadlo připojení na SQL server, je možné, že se neuložil.
K programu GoldWave ti neporadím, sám k tomu používám Audacity, Nero Waveeditor nebo EAC. To podle toho, jak se jeví výsledek - v EAC lze vzít vzorek hlukového profilu a pak nechat program, aby s jeho pomocí rušivé pozadí potlačil inteligentně (jen je třeba správně nastavit mez potlačení, aby z původního signálu zmizelo co nejméně). V Neru jde mez šumu nastavit napevno, lze nasimulovat i charakteristiku DNL, nebo lze zapnout adaptabilní šumovou charakteristiku, v Audacity jen pevnou a ještě dost hrubě.
V každém případě na standardních deskách se vyskytují jen vyjímečně kmitočty nad 10 kHz (často končí už pod 8 kHz), takže není na škodu je potlačit už před digitalizací. Co v záznamu není, nemusíš odstraňovat, takže výsledný zvuk utrpí nejméně.
starecd

#3 Příspěvek od starecd »

Já jsem dělal podobnou úpravu v Neru, ale hlavně dynamiku a zesílení musel jsem hodně zkoušet a hlavně skoro na každou skladbu zvlášť, protože jsem zjistil, že i stará CD se nedají poslouchat. Dřív jsem to nějak nepostřehl(kromě CD Garryho Moora) to byly totál slaboty. I nahrávky z mixu ze zábavy předčily tuto "kvalitu".
MetalGod

#4 Příspěvek od MetalGod »

Když jsem digitalizoval svatební VHS a bylo potřeba vytáhnout hlas oddávajícího, a ne málo, odstraňoval jsem šum selektivně - jen tam, kde bylo ticho. Kde byl odstup signálu od šumu vyšší, tedy když mluvil, tam jsem se na to vyprdnul, protože tam ten šum ničemu nevadil a jeho odstraněním (dolní propust, odstraňovátko šumu) jen ubližovalo užitečnýmu signálu.
Škoda, že se nedá v Audacity hejbat s linearitou záznamu na základě nějaký uživatelem definovaný křivky (jako nástroj "Křivky" u GIMPu) - to by byla moc užitečná věc - expanze, komprese aj.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
jirka5

#5 Příspěvek od jirka5 »

Hille, díky za odpověď.
V původním dotazu jsem se ptal, zda někdo nezná optimální volbu filtrů noise reduction v programu Goldwave (shape, current spectrum, average, use clipboard) pro přepis standardní desky. Každá zkušenost je cenná a hlavně šetří čas.
Program AudiaCity mám také naistalovaný, ale nepoužíval jsem jej, protože jsem si myslel (jak se leckde píše), že soubory lze uložit jen v samorostlém formátu aup, který nelze do ničeho konvertovat. Až teď jsem objevil volbu "uložit jako jiný". kde lze výstup uložit vdo mp3 - inu, moje hloupost :cry:
Program Nero Wave Editor jsem si právě stáhnul, ale rozbalovací menu na horní liště (nástroje, efekty, vylešení) je mrtvé, takže program asi použít nepůjde. Že by problémy s licencí?
A konečně jsem si stáhnul i EAC (Exact Audio Copy). Překvapilo mě, že se jedná pouze o program na kopírování CD a žádné úpravy zvuku v něm nelze provádět, aspoň ne v tom EAC, co jsem si stáhnul :P
Takže jsem vlastně zase na začátku.....
MetalGod

#6 Příspěvek od MetalGod »

Hele, máš tam Audacity, to není blbej program. Tak proč si s tím nepohraješ, aby ses to naučil? Univerzální návod stejně neexistuje, tak se do toho pusť, abys neplakal, že jseš na začátku. Když se budeš snažit, nebudeš se bát a budeš mít trpělivost, dáš to, to mi věř.
Začni tím, že si ten zvuk ripneš v dostatečně vysoký kvalitě, abys zbytečně nepřišel o detaily záznamu. Dole vlevo v Audacity si nastav vzorkovačku nejmíň 48kHz a nahrávej. Až to budeš mít, ulož si to radši do *.aup, *.flac, nebo *.wav (abys o to nepřišel, kdyby se něco pohnojilo) a proveď úpravy.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
serviceman

#7 Příspěvek od serviceman »

Ale ano, i v EAC lze šum odstraňovat.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
jirka5

#8 Příspěvek od jirka5 »

To MetalGod:

Neboj se já nepláču, sedím nad tím už několik večerů a dosáhl jsem myslím docela slušných výsledků. Jen jsem se chtěl poradit se zkušenějšími, aby to bylo ještě lepší. Jak sám píšeš, unverzální návod neexistuje, tak se teď pustím do AudiaCity, byla to jen moje blbost, že jsem se pořádně nepodíval, co ten program umí.
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

V EAC si najdi Nástroje -> Zpracovat wav. Otevři soubor (jiný, než *.wav to neumí!), otevře se v novém okně.
Najdi v něm místo bez signálu (zaváděcí nebo koncová drážka), kousek toho označ a dej Úpravy výběru -> Profil šumu -> Načíst z výběru.
Teď můžeš znovu zvolit Profil šumu -> Uložit (pro pozdější použití, ale to se hodí v případě, že by všechny desky šuměly stejně), pak ho jen stejnou cestou před odšumováním načteš.
Pak dáš: Úpravy -> vybrat vše a pokračuješ na Úpravy výběru.
Když máš udělaný profil šumu, objeví se ti v Úpravy výběru volba Odstranit šum. Tou otevřeš další okno, kde si nastavíš, o kolik dB chceš šum snížit. Optimální nastavení budeš muset vyzkoušet: obvykle to jde tak do 6 dB, pak už zní výsledek příliš strojově, ale zkus a uslyšíš.

Ovládání tohoto programu je dnes už poněkud nezvykle bezikonkové, bezklávesozkratkové (to mi chybí dodnes) ale jde jen o zvyk, pak už to fičí.
Standa99

#10 Příspěvek od Standa99 »

Ani jsem netušil, že to umí i EAC, kdysi jsem k tomu používal Adobe Audition.
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
Duvsan

#11 Příspěvek od Duvsan »

Pripadá mi to podobne ako u Cool Edit Pro. Akurát ten má tie buttony. Kedysi dávno som sa s tým dosť vyhral. Ale s výsledkom som bol spokojný málokedy. To by chcelo možno niečo pokročilejšie. Vraj sú špeciálky, ktoré záznamy (i videá) chrústajú cez Fourierove transformácie. Ale na to nemám (ani nepotrebujem).
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Je to kupeny a premenovany prave ten Cool Edit Pro.
Atlan

#13 Příspěvek od Atlan »

Neviem ale par nahravok kde bol odstraneny sum (asi goldwavom) som pocul a je to katastrofa zatat zuby a pocuvat. To radsej nech ten sum zostane. Je to o 100% lepsie.
Standa99

#14 Příspěvek od Standa99 »

Já jsem tím (Adobe Audition) odstraňoval bzučení motoru z kamery, které pronikalo do mikrofonu a mělo to dobré výsledky, ale tam šlo o mluvené slovo.
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“