Novoroční závazek +Zdroj informací - Arduino pro začátečníky
Moderátor: Moderátoři
Novoroční závazek +Zdroj informací - Arduino pro začátečníky
Třeba teď jsem měl zadání na plynulé rozsvěcování a zhasínání LED pásků jako osvětlení mořského akvária. KDYBYCH uměl Arduino, mám to šup šup.
A PROTO PROSÍM ! Kde najdu zdroj informací o programovacím jazyku a programování ?? Potřebuji to jako úplný začátečník.
Kdysi jsem programoval V BASICu To je vše co o programování vím.
Ideální by bylo kdyby se ozval "již naučený mírně pokročilý začátečník - odkud čerpal".
Děkuji MOC!
http://arduino8.webnode.cz/tutorialy/
https://www.arduino.cc/en/Guide/HomePage
A samozrejme spousta pokusu treba podle Youtube.
beny66ka píše:Tak jsem se rozhodl naučit se programovat nějaké jednočipáky. Třeba Arduino. Vidím že mi ujíždí vlak - vše nelze efektivně a jednoduše udělat s diskretními součástkami.
Třeba teď jsem měl zadání na plynulé rozsvěcování a zhasínání LED pásků jako osvětlení mořského akvária. KDYBYCH uměl Arduino, mám to šup šup.
A PROTO PROSÍM ! Kde najdu zdroj informací o programovacím jazyku a programování ?? Potřebuji to jako úplný začátečník.
Kdysi jsem programoval V BASICu To je vše co o programování vím.
Ideální by bylo kdyby se ozval "již naučený mírně pokročilý začátečník - odkud čerpal".
Děkuji MOC!
pokud si programoval v basicu a ještě si něco pamatuješ, tak se koukni po bascomu, je to basic pro AVR, k tomu si kuzp levnou desku arduino, bascom umí pracovat s touto deskou. A máš nejschůdnější začátek s programováním
- monterjirka
Arduino je na jedné straně krásná věc, na druhé to není ideální pro naučení programování AVR na nejnižší úrovni.
Arduino má vlastní jazyk, vychází z jazyka C.
A např. pokud byl někdo zvyklý na Basic nebo Pascal, tak cykly se tam zapisují "divně". Ale to jde o zvyk.
Dost mě v začátku mátlo Arduino pořád tím jazykem, že je podobný čemusi wiring a kdesi cosi, každý to říká, i tady že
A osobně paskvil jako
#define attachInterupt() sei()
#define detachInterrupt() cli()
nepovažuji za jazyk, to stejné s piny, na desce UNO je port s názvem analog input, ve skutečnosti tam jedu digitální výstup, akorát to začátečníka mate.
Ardujíno jazyk není žádný jazyk ale pouze c++, , které v hlavičkových souborech sprostě přejmenovalo co se dalo.
Naštěstí se ten paskvil nemusí vůbec používat a dá se psát psát v čistém C.
Jen tak pro zajímavost, blikání ledkou v Arduino jazyku (digitalWrite atd....)bez čekání delay.
Výsledná frekvence je v kHz,
pokud si ty dva řádky změníš na PORTB^=PORTB; dostaneš se na frekvenci v MHz !!!
Fůra sketchů kdo někdo napsal a ty si upravím podle svého. Programátor ze mě nikdy nebude , ale občas mě to baví. I v práci jsem využil k předělávce jedné mašinky, původně s reléovým ovládáním se dvěma deskami a asi 18 relátky. A chodí a dělá co má.
Když jsem se měl učit Basic a podobné, tak jsem raděj miloval pěkný žabky.
Tak mě holt dneska musí stačit duino.
Život je otázkou priorit, a ty se bohužel v jeho průběhu mění.
Kód: Vybrat vše
void loop() {
for (int thisPin = 2; thisPin < 8; thisPin++) {
digitalWrite(thisPin, HIGH);
delay(1000);
digitalWrite(thisPin, LOW);
}
}
Bascom:
Kód: Vybrat vše
do
for i = 2 to 8
portd.i = 1
waitms 1000
portd.i = 0
next i
loopVyber si, co je pro tebe pochopitelnější, oba příklady blikají LEDkama v řadě. A s oběma jazyky se dá udělat naprosto stejný výsledek.
AVR procesory jdou naprogramovat "v aplikaci" (=na desce), stačí si vyvést 6 drátů ISP rozhraní (vč. GND a +5V). Já používám Bascom (do 4k výsledného kódu pro nekomerční použití zdarma) a USBASP programátor (ebay kolem 50,-Kč vč. pošty).
To potom na arduinoIDE můžeš zapomenout.
Mrkni se sem, luxusně udělané tutoriály do posledního detailu.
a začni pěkně od jedničky. Je to od arduinaIDE, přes čisté C až po assembler.
Je tam vysvětlené které časovače se používají v adruino ve funkcích millis(), micros() apod know-how, jak psát něco v arduino, něco v C a něco v ASM, to vše buď přímo v ATMELstudiu, nebo klidně v arduinoIDE...
https://www.youtube.com/watch?v=G9_pQzt ... J&index=13
Ps. mě je 35, uměl jsem z mládí pouze basic ze ZX, ze školy malinko pascal a před rokem jsem se rozhodl kvůli AVR pro C a nebyl to problém, samozřejmě jen okrajově, do hloubky se už taky nikdy nedostanu.
Jinak pěkné předsevzetí
co se týče literatura v češtině skus Začínáme s Arduinem ze snailshop.cz
nebo knížku zadara z Arduino CZ.
Na záčátek si kup třeba Arduino Starter Kit v Gme je v Ostravě v centru je k tomu i knížka ,boužel anglicky skus se dostat až k objektovému programování.
Kdyby si chtěl koupit nějaké arduino ode mě klidně se ozvi.
PS"Co se týče arduino klonů nemám s tím zkušenost ,ale jsou docela dost levné oproti originálům.