Podivné chování PC při zapnutí
Moderátor: Moderátoři
Podivné chování PC při zapnutí
Mám PC už více jak tři roky. Počítač, monitor, tiskárnu, repráčky, CBTV modem, video,TV napájím se společné zásuvky, prodlužkou s vestavěným vypínačem, abych snížil spotřebu energie a chránil elektroniku před bleskem. Do PC moc nedělám. Uvažuji o ochraně PC proti přepětí s nějakou filtrací vf špiček. Zatím jsem na netu nenašel vhodné zapojení, koupil bych i stavebnici nebo hotový výrobek. Našli jste-li někdo na netu něco takového, uvítal bych na to odkaz.
Právě před týdnem se mně začalo podivně chovat PC při zapnutí vypínače na prodlužce – asi na 2 až 3 vteřiny se rozjede, pak zase zhasne. Dříve to nedělalo.
Když jej tlačítkem POWER zapnu, systém odetekuje mechaniky, zapne monitor, ale hned ho zase vypne. Asi 5 vteřin se jeví jako kdyby načítal data – bliká oranžová LED, pak znenadání ztuhne – nenaběhne Windows. Jede pouze ATX zdroj, ventilátory, HDD a svítí zelená LED.
Po zmáčknutí tlačítka RESET, PC ožije a začne standartně zavádět Windows .
Jestliže jste se někdo s takovým problémem setkali, velice Vás všechny prosím o radu, co se s tím dá dělat, jak vyřešit tento problém. Předem Všem děkuji.
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jinak dneska se prodávají zdroje s pomaloběžnýma ventilátorama, sice je to tichý, ale nechladí to a ventilátor se časem stejně zastaví a zdroj se upeče.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
A pred par dnami dalsi zazrak - Premier LC-B300ATX - zaseknuty ventilator, nafuknuty elyt a dioda prerazena (podla datasheetu je na 10A, pritom na stitku zdroja kludne napisu 5V/30A...). Hlavna poistka bola 5A a pri nej na PCB vypisane hodnoty poistiek pre rozne vykony zdrojov. Podla nej je 5A poistka pre zdroj 180-235W. A na stitok kludne napisu 300W.
Zpráva
Děkuji za rady. Jakmile budu mít chvilku času, musím se na to kouknout. Nechtěl bych zrovna poslat MB nebo HDD do elektronického nebe. Typ zdroje z hlavy nevím, musel bych to rozebrat. Jinak zkontroluji studeňáky a proměřím ty elity ve zdroji a podívám se i na MB. Až to budu mít prověřené, napíši jak to dopadlo. Zatím děkuji.
-
Fery2
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Výsledek opravy
Typ zdroje EC model 300X1, 2.03 ATX - opsal jsem to ze štítku.
Byly tam vyschlé 2 elektrolity 470M, hned u chladiče s výkonovými tranzistory. Měly poloviční kapacitu. Děkuji Všem zúčastněným za rady.