Kondenzační kotel

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Jodr

#31 Příspěvek od Jodr »

pepik9 píše:
V přízemí jsou také použity tlustší trubky.
....Ty se při topení uhlím nechávali otevřené naplno, většinou samospád. ...

Ne tak docela. Soustava se vyvažovala. Na dříku uzavíracího ventilu byly něco jako zápichy (tři) a topenář nastavoval ventil podle potřeby na ten který zápich, přiškrtil tím průtok. Nejmenší průtok se nastavoval na značku nejblíže k ovládacímu, zpravidla bakelitovému kolečku. Blbě vyvážená soustava se vyznačovala tím, že topilo pár radiátorů stoupačky nejblíže kotli a na vzdálenější se již jaksi nedostávalo... V bytovce kde se předělávala kdysi dávno uhelná kotelna se samotížnou soustavou na plyn jsme si docela užili a pamatuju si, že nebyla sranda přesvědčit partaje o nutnosti zásahu do topení u nich v bytě.
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
Otkundes

#32 Příspěvek od Otkundes »

EL34 -
Nezlobte se na mne, ale ve své předchozí odpovědi jste napsal: "Podkroví s termostatickými ventily má daleko chladnější zpátečky z radiátorů, než přízemí bez ventilů. V přízemí jsou také použity tlustší trubky."
Tak jsou tam ty regulační armatury, nebo ne?
Na druhou stranu jste si sám ověřil, že z radiátorů, osazených termostatickými ventily, je vratná voda "daleko chladnější". Toho musíte dosáhnout u všech radiátorů.
Pokud radiátor po přiškrcení průtoku začne hučet, znamená to, že se snížil průtok vody a stoupl diferenční tlak na škrtícím členu. To má za následek prudké zvýšení rychlosti vody v sedle ventilu a hlukové projevy. Soudobé kotle, pracují s minimálním vodním obsahem a je nutno zajistit trvalý průtok vody jejich výměníkem. Použité oběhové čerpadlo pak překonává nejen odpor kotle, ale i topného systému. A protože máte použity velké světlosti potrubí, jeho hydraulický odpor je minimální. Přebytek tlaku se pak maří právě na regulačních ventilech radiátorů. Mám vypozorováno, že současné běžné radiátorové termostatické ventily začínají hučet při diferenčním tlaku asi 10 kPa (0.1 Baru).
Jak jste správně napsal, lze tomu odpomoci snížením výkonu oběhového čerpadla, pokud je však regulovatelné. Pomůže i rozložení diferenčního tlaku mezi ventil a uzavírací šroubení radiátoru, (již jsem zmiňoval). Dalším, nouzovým řešením, může být přiškrcení kulového kohoutu na výstupu pod kotlem - s tím však opatrně!
S instalací speciálních regulátorů diferenčního tlaku nepočítám...
TAKJAN

#33 Příspěvek od TAKJAN »

To by mně fungoval dobře. Teplota kolem 50ti, zpátečka tak 30°C.
EL34

#34 Příspěvek od EL34 »

Jestli máš klasický tak kolik ti spotřebuje plynu za sezonu?
Mě ten geminox sežral za sezonu asi 1110m3 plynu (11/14-4/15)
TAKJAN

#35 Příspěvek od TAKJAN »

20716 kWh 1,6242 Kč/kWh
EL34

#36 Příspěvek od EL34 »

Tak jsem nevydržel a kotel rozdělal. Podařilo se přepnout oběhové čerpadlo ze stupně III. na I. ( III = 84W, II = 58W, I = 38W). Po tomto se snížil hluk systému. Takže teď již snad docílím chladné zpátečky.

Tak paráda, zpátečka u kotle je chladná a začalo z toho i více kapat kondenzátu. Taky trochu poklesl tlak v systému.,
p32

#37 Příspěvek od p32 »

No a tím jsi vyřešil všechno, další komplikace bych nechal jen pro ty, co je chtějí řešit. :wink:
TAKJAN

#38 Příspěvek od TAKJAN »

Já to mám upravený tak, že když topí, jede na trojku a při zhasnutém plameni na jedničku
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“