Rádia Tesla-regenerace baterií.
Moderátor: Moderátoři
Rádia Tesla-regenerace baterií.
Obdobné řešení bylo použito třeba v sovětských přijímačích Riga 104, ale tam byl regenerační proud vypínatelný. Velmi vhodné je toto řešení i v dnešní době, kdy se velmi často používají k napájení akumulátory. Konkrétně třeba v Avanti 2 používám redukce z plochých baterií na tužkové a v nich vložené akumulátory se udržují v mém případě proudem asi 10mA. Nabíjecí proud bude asi hodně odvislý od napětí zenerky, protože je tam dosti velký rozptyl - anebo je při výrobě na tuto pozici vybírali?
- Artaban001
- Artaban001
- Artaban001
Jak už jsem psal výše, jedno z mých Avanti je zcela vyhovující i v původním výrobním provedení, takže ta jejich všeobecně nedobrá pověst je zřejmě následek velkého rozptylu výrobních parametrů.
Také jsem kdysi před lety koupil Avanti z inzerce, které se někdo snažil vylepšit přidáním dalšího MAA661 (nebyl to někdo odsud?), ale bylo to ještě horší než v původním stavu, tak se toho asi zbavil. Nyní jej chci použít k experimentu náhrady MAA661 za TBA120, jestli se něco změní na citlivosti.
- Artaban001
Jinak Tesla používala v MF části AM (455KHz) piezokeramický filtry tvaru modré průsvitné kostky. když se ta kostka rozdělala, byly vidět dvě dvojice plastových držáků, mezi kterými byly rezonanční tyčinky z piezočehosi. Ty tyčinky byly tak blízko sebe, že se od vstupní snad akustickou vazbou rozkmitala i výstupní. Ty plastový držáky, ve kterých byly i přívody se ale nějak časem unavily a potom při nějakým tom otřesu ty piezoelementy vypadávaly - No teda vypadnou jen jednou, protože jejich velikost je snad půl mm X 2, zpátky nasadit nešly. Nahrazoval jsem je klasickým žlutým třívývodovým, protože ty původní kolikrát jako třívodový zapojený byly. jen se musela donastavit MF cesta (vstupní tráfko a někdy i tráfko AM detektoru).
Takže když se vám dostala nehrající Tesla na AM rozsahu, vyzkoušejte vyměnit tento MF filtr (na zkoušku jej překlenout kondenzátorem, jestli jde mefa jako taková)
- Artaban001
Srovnání mezi tímto a Avanti2 ? Avanti nechytilo skoro nic a to jsem si pak pohrál ze vstupní jednotkou VKV jak nejlíp to šlo a i s tím tranzistorem před MF filtrem měl ten radiobudík navrch.
- Přílohy
-
RFTRC86_Traveler.jpg- (287.05 KiB) Staženo 254 x