Co ovlivňuje praskání LP desky?
Moderátor: Moderátoři
Co ovlivňuje praskání LP desky?
Celo dobu když k němu přijedu vždy se mi zdálo že mu LP desky prostě nepraskají nebo hodně málo slyšitelně.
Až jednou jsem od něho koupil jednu desku,poslouchali jsem ji u něho a potom jsem si ji odvezl domů a taky přehrál.Rozdíl byl obrovský u něho sem tam jemné prasknutí u mne hrozné.
Zkoušel jsem všechno možné různá kabeláž různé gramofony různé preampy i koncáky ale nikdy žádná změna.
Mám podezření v jednom rozdílu mezi náma kolega používá hodně kvalitní MC přenosku (z hlavy nevím co to teď má) a já používám MM.
Začal jsem na OMB5 potom OMB10 nyní mám sumiko black pearl ale krom změny barvy zvuku je praskání pořád stejné.
Kolega má gramec Pro-ject RPM 9 já RPM 5 on má upravený actidamp MK4 na MC přenosku,já to samé bez úpravy tedy MM.Konec on DPA 380 já DPA 222.
A asi taky v tomto to může být on má bedny Sonus Faber concerto já jen obyčejné KEF coda Q3.
Je možné že MC přenosky hrají (nepraskají) o tolik lépe než MM nebo jak se zbavit praskání (není to statické praskání ale praskání od jemných škrábanců).
A kutilmile - nelituju tě
Ale neslyšel jsem to, jen hádám na základě zkušeností se statikou po přestěhování ze zděného bytu do panelového. Přes léto jsem ještě nezaznamenal nijak podstatný rozdíl, zato v zimě, kdy se topilo, v paneláku ty projevy statiky vždy nepříjemně zhoustly.
Opět na okraj:
Klíčování praskotů se zpožďovacím vedením podle AR jsem kdysi měl (svého času vyšlo opravdu účinné zapojení, tehdy se impulsním rušením zabýval kdekdo i pro příjem rozhlasu FM i AM), ale seřídit to na maximální účinnost a minimální ztrátu původní informace bylo o trpělivost, zvlášť, když jsem tehdy používal samo domo osciloskop se 7QR20 a nějakými EF80, či co jsem tam tehdy nacpal, a náhodné průběhy na obrazovce se daly spíše tušit, než vidět. Samozřejmě, chodilo to, většinu mechanických lupanců to vyklíčovalo nebo aspoň utlumilo na nerušivou velikost, se staikou si to moc dobře poradit nedovedlo, ale ten kombajn jsem před lety dal Červánkovi mého života rozebrat na prvočísla a roztřídit součástky podle druhu a hodnoty, už jsem měl zase o trochu lepší.
Dnes si desku pustím jen svátečně (nebo ji sampluji do digitálu), tak mi nedělá problém ji přehrát za mokra, ostatně to jsem popsal v článku na hlavní straně.
Významnou roli hrají i vlastnosti poslechového prostoru, i ty dokážou zdůraznit signály impulsního charakteru.
Vlastnosti přenosek a jejich rozdíl se projeví jinde, než v lupancích. Na ty má přenoska sama o sobě minimální vliv.
Když je totiž ohraný, nebo poškozený, zapadá do drážky poněkud hlouběji
a pak s užitečným signálem "slyšíš" i bordel na dně drážky.
Když se použije hrot se správným radiusem a je ve správné výšce drážky, slyšíš jen ten "užitečný signál . . .
mám to odzkoušeno hlavně na starých šelakových deskách.
Na typu přenosky, předzesilovače a koncového stupně při odstraňování lupanců nezáleží, teda pokud je doopravdy nedělá statika . . .
na ukázku nahrávka C.K. orchestru někdy kolem roku 1914 . . .
http://www.ok1hga.nagano.cz/archiv/my_g ... eister.mp3
ok1hga z té nahrávky jsem jelen,to byli i šelákové desky nahrávané ve stereu nebo to praskání rozdělil nějaký soft do dvou stop?
Ale, jak říkám, je to 12 let, třeba se už polepšili...
Nicméně ze šelakové desky je lepší snímat rovnou monofonně a samplovat do dvou kanálů, jako by byla nahrávka stereofonní. Dát ke stereofonní přenosce hrot na N78 je sice příjemná možnost, ale skutečně se bude dnes těžko hledat šelaková deska, která má oba boky drážky opotřebené stejně. Takže i praskoty nejsou v obou kanálech ve stejném okamžiku.
Proto bude hotový signál vypadat, jako by byl ze stereofonně řezané desky.
Paralelní spojení obou kanálů (ještě v analogové části) tomuto jevu zamezí.
Snad si odpoledne najdu 5 minut času, abych se hodinku dvě pohrabal v amárech a našel to schéma klíčovače praskotů. Jinak k témuž vyzývám i všechny ostatní, kdo jako bude rychlejší.
Antistatic carbon fibre brush a mokrá pračka.
Jen v tom, že JVC má kratší hrot a chvějku opravdu nízko nad deskou, takže vyhrabané částečky prachu ji dokážou zvednout nad desku, A stačí jich opravdu málo. Proto jsem se dal na mokré přehrávání, při něm se sajrajt nehromadí. Na tohle úplně stačí destilka, jestli jste neobdrželi desku s cizími mastnými daktylkami, to už pak jde jedině s pomocí pár kapek nějakého smáčedla.