přechod z Atmelů na PIC + PIC debug ??

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
FHonza

#16 Příspěvek od FHonza »

No tak tím spíš směle do C nebo C++ :)
pirat077

#17 Příspěvek od pirat077 »

FHonza píše:No tak tím spíš směle do C nebo C++ :)

Mě už dlouho lákají arduino knihovny.... Všiml jsem si, že i neznalci programování a HW jsou schopní udělat z Arduina během jednoho odpoledne poměrně inteligentní meteostanici wifi a webserverem.....

V Céčku by to trvalo podstatně delší dobu, knihovny moc nejsou... A k ARMům jich je ještě míň :(

Ještě je otázka, jestli se liší arduinová knihovna pro ARM a pro AVR ?!?
...protože pokud jsou v tom rozdíly, předpokládám, že pro ARM toho ještě nikdo moc nenapsal a tímpádem by nebylo tak bolestivé přejít do Céčka...
FHonza

#18 Příspěvek od FHonza »

Já mám k Arduinu ambivalentní vztah. Na jednu stranu jak píšeš, i neznalci HW jsou zachvilku schopni vyrobit komplikovanější projekt. Na druhou stranu právě to "odstavení" od HW Tě zachvilku začne omezovat, případně tě vůbec nenaučí HW jednotky µC používat.
Jako příklad třeba vezmu funkci analogWrite(). Sice máš na výstupu okamžitě PWM, ale vůbec netušíš jaký čítač/časovač byl použit, jak změníš frekvenci ...

Jestli se chceš naučit, jak µC Atmel "fungují", je podle mě mnohem lepší začít s AVR Studiem a C++ případně ASM. V češtině bych ti třeba doporučil knížky od Davida Matouška Práce s mikrokontrolery Atmel (v případě zájmu mě napiš SZ).
pirat077

#19 Příspěvek od pirat077 »

Díky!
Knihu od D.Matouška jsem kdysi četl... ale nejvíc jsem se naučil v různých tutoriálech, úpravy knihoven a tak...
Začínal jsem s Atmega8 a atmega32, na kterých jsem se víceméně zasekl...

Omlouvám se za to že vlastně nevím, co chci....ale je to tak, že pro svůj projekt potřebuju MCU, kterej bude mít dostatečnou paměť (ideálně 512kB) a aspoň 80MHz...

Měl jsem pocit, že PICy jsou jednoduchá a bezproblémová záležitost (očividně není) , ALE zároveň vlastním degugger pro všechny Atmely =>proto se mi líbí mi možnost jít do ARMů od Atmelu (U těch ale vůbec netuším, jak začít, nemám vzorové kódy knihovny, nic...)

Tímpádem by bylo možnou náhradou i to arduino...
FHonza

#20 Příspěvek od FHonza »

akorát ti Atmel debugger k ničemu nebude :) Ale to i s arduinem. Jestli trváš na arduinu s ARMem, tak kup Arduino Due.

Jenom bacha při výběru shieldů, jede na 3.3V
Naposledy upravil(a) FHonza dne 09 led 2016, 20:28, celkem upraveno 1 x.
pirat077

#21 Příspěvek od pirat077 »

1) Původní zajímavá (možná sci-fi) myšlenka byla použít jen desku arduina, Atmel ICE a atmel studio se všemi druhy knihoven (C,C++, wiring)..

Tohle by se mi pořád líbilo.

ARM od Atmelu jsem si vybral jen kvůli tomu arduinu jakožto nejlevnějšímu vývojovému kitu.

2) Nevím, jestli dokážu já osobně poznat rozdíl mezi povedeným a nepovedeným ARMem...tohle mi je teď asi jedno(!)

Nedokážu si představit rozdíly v kódu pro ARM od Atmelu/NXP/ST... objasníte mi to/nasměrujete mě někam??

3) Zajímá mě váš názor na ARMy od NXP ... Mám pocit, že řada LPC17xx je poměrně dost používaná, dají se na ně najít i knihovny...a působí na mě taknějak profesionálněj...
Atlan

#22 Příspěvek od Atlan »

pirat077 píše:Nedokážu si představit rozdíly v kódu pro ARM od Atmelu/NXP/ST... objasníte mi to/nasměrujete mě někam??

Bude to mat citace delicky vstupy vystupy v inych registroch, inak sa ovladaju inicializuju.

Lebo to nieje ako uz bolo spomenute arduino napises digital write a mas digitalny vstup.
Tu budes musieť nastavit port ci ma byt vstupny alebo vystupny, zapnut pullup, vypnut komparatory alebo nieco ine aby si dostal pin ako vystupny. Zamozrejme kazda firma to ma troska inak tak ze dadasheet a studovat krok za krokom.
silas15

#23 Příspěvek od silas15 »

tak nějak jsme přehlídli kity od ST. Jmenují se NUCLEO

Kód: Vybrat vše

http://www.st.com/web/catalog/tools/FM116/SC959/SS1532/LN1847?sc=stm32nucleo

má to i debug, prostředí přímo od nich může běžet v prohlížeči a dovnitř to dostaneš tak, že zkompilovaný soubor se ti stáhne, a ten nehraješ na NUCLEO jako na flešku, a je to. Já mám doma R411. A je to za pár. Pokud objednat, tak mám dobrý zkušenosti s objednávkou z mauser přes mausel.eu. Z sos je to drahý. Já to svoje zatím jen zapl a zkusil blink program. Ale tohle asi bude mít potenciál. Záleží co chceš. Ještě jsem narazil na kit od TI

Kód: Vybrat vše

http://www.ti.com/tool/ek-tm4c1294xl

Je to taky za pár a s eternetem. (vyjde to skoro levněji než arduino s shieldem). Ale pokud kupuješ z číny, tak arduino mega za 150 a wiznet shield , za něco kolem 200, je bezkonkurenční a na netu je návodů plno.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“