Jak funguje kondenzátor?
Moderátor: Moderátoři
Jak funguje kondenzátor?
mám doma elektrolytický kondenzátor na 400 V, 220uF a zajímalo by mne, co by se stalo kdybych ho připojil do zásuvky na 230 V? Nabil by se nebo by vybouchl? Podle mne, když je až na 400 V tak ho mohu připojit na napětí až do 400 V je to tak? A kdybych po nabit sáhl na jeho elektrody, zabilo by mne to? Podle vzorce pro energii jsem spočítal, že w = 0,5 x C x Uˇ2 takže w = 0,5 x 0.00022 x 400ˇ2 = 17,6 J Takže kondenzátor dokáže do sebe nakumulovat náboj o energii 17,6 J. Je to dost na to aby mne to zabilo? Nebo podle čeho se to dá spočítat?
Ještě by mne zajímalo, jak je to se střídavým a stejnosměrným napětím u kondenzátorů? Je jim to jedno na co jsou připojeny nebo je to může poškodit?
Děkuji.
1, Střídavý proud kondenzátorem prochází, to znamená ve vašem případě při připojení na 230 V v síti přímý zkrat.
2, Stejnosměrný proud se v kondenzátoru hromadí a neprochází jím.
Jinak jsou to základní informace z fyziky v 7. třídě. A pro ty co do ní nedošli lze použít i Wikipedii.
Odpovědí jsem se nedočkal, ale soudím tedy, že elektrolytický kondenzátor je pouze na stejnosměrné napětí. Takže ho mohu s klidným svědomím připojit na 400 V stejnosměrný a nic se nestane? A jak je to teda s tím, kdybych ho nabil? Jaký by mnou protekl proud? Mluvím tady samozřejmě v teoretické rovině a nemusíme zacházet do absolutních detailů. Jde mi jen o to pochopit princip.
V 7. třídě jsem se nic o kondenzátoru 100% neučil. Možná tak v 9. základy jak připojit žárovku, Ohmův zákon a výpočet výkonu to je vše. Kondenzátor je úplně mimo. Na wikipedii se o elektrolytickém kondezátoru takřka nic nedozvím (kromě toho, z čeho je složený). O tom, že se nesmí připojit na střídavé napětí tam není ani zmínka.
Prosím tedy o jasné odpovědi. Nemyslím si, že by to bylo až tak komplikované, aby se tu o tom musel psát román. Stačí mi jeden příklad, pár vzorečků a stručné vysvětlení.
Děkuji
Elektrolytický kondenzátor je jen jeden z druhů obecného kondenzátoru, od kterého se liší především tím, že na něm musí být vždy napětí jedné polarity, které udržuje nepatrným svodovým proudem izolační vrstvu vyloučenou na povrchu jednoho z polepů. Elektrolyt je vodivý a vlastně "prodlužuje" jednu z elektrod, aby jako dobře přilehla celou plochou na tu izolační vrstvu.
Když na elektrolytický kondenzátor připojíš střídavé napětí, bude se jím střídavě nabíjet na jednu polaritu, pak se vybije a nabije na polaritu opačnou, zase se vybije... a cyklus se několikrát zopakuje, než se při opačné polaritě rozpustí ta izolační vrstvička a kondenzátor půjde do zkratu. Protože v síti se směr napětí i proudu mění 50x za sekundu, ani to nebude dlouho trvat.
Obvykle se okamžitě začne elektrolyt vařit a tlakem par kondenzátor vybouchne.
Výhodou elektrolytického kondenzátoru je velká kapacita při malých rozměrech, nevýhodou je to, že nemá být dlouho bez napětí, aby se nerozformoval a nezačal vést stejnosměrný proud.
Kondenzátor 220µF/400V je nejspíš určený pro použití ve fotoblesku, protože se zvolna nabije a pak se během typicky 1/2000 sekundy vybije přes výboj ve rtuťových parách ve výbojce.
Když ho nabiješ přes usměrňovač (a přiměřeně velký odpor, aby to usměrňovač přežil - vybitý kondenzátor se chová jako zkrat) síťovým napětím, bude na něm napětí 230*1,414=325 V, t.j. nashromážděná energie 11,6 Ws a, když si na něj sáhneš, koupíš pěknou šlehu s propálenými prsty, protože proud začne na nejméně 165 mA (tedy asi 6x vyšší, než bezpečná hodnota) a bude klesat úměrně klesajícímu napětí, jak se bude kondenzátor vybíjet.
Kondenzátor 220 µF se přes prsty vybije za 0,5 sekundy na asi 30% původního napětí. Vzorečky zde platí jako pro každý jiný kondenzátor.
Takže do zásuvky nestrkat, na vývody nabitého elektrolytu nesahat!
Koukám, že jsem s vaničkou vylil i dítě - ve smazaných příspěvcích bylo také něco o tom, jaký střídavý proud by kondenzátorem tekl při připojení na síť. Ano, bylo by to přes 15 A. A tolik nežere ani varná konvice...
Elektrolytický kondenzátor se používá tam, kde je potřeba velká kapacita pro vyhlazení usměrněného napětí, akumulaci náboje pro spotřebiče s nerovnoměrným odběrem k vykrývání odběrových špiček, které by jinak přetěžovaly zdroj (do této skupiny patří třeba zrovna ten fotoblesk).
A pak se zhusta používá k oddělení obvodů tam, kde je nežádoucí, aby se stejnosměrné napětí dostalo na další součástky, ale střídavý signál ano.
Vím, jako malej jsem vybouchal takovejch elytů... a málokdy pomohlo nastřižení na vršku, dřív to povolilo vespodu..
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
A navíc jsem tam dal odkaz na povídání o kondenzátorech všeho druhu, tedy včetně elektrolytických, je tam toho o nich pro začátek víc, než dost. A o bipolárních je tam řeč také.
Jinak pro svoji bezpečnost. Pokud to tedy chápu dobře s tím zkratem. Abych se vždy ujistil, že mě ten kondík nekopne, stačí jen vyzkratovat jeho elektrody je to tak?
ZVUK2000 píše:kejsler píše:Tak už je mi to jasné, ale pořád nechápu, jak jste přišel na tu hodnotu proudu 165 mA a na tu energii. Energie je přece v Joulech a ne ve Ws ne?
ALe 1J = Ws = Nm... Nebo chceš číct že Tvůj elektroměr neměří spotřebovanou energii v kWh?
Potom ale nechápu proč je to 165 mA. Podle mého výpočtu I (proud) = P/U mi vychází, že 11,6/325= 0,036 A = 36 mA. Je to pořád hodně, ale už to nevypadá tak hrozně. Nebo jsem se někde spletl?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]