Dětské světlo, velikost rezistoru?
Moderátor: Moderátoři
Dětské světlo, velikost rezistoru?
Napojil jsem dětské světlo na 4.5V nabíječku z mobilu. Původně to světlo bylo na 4xAA 1.5V. Světlo má 4ks LED - paralelně.
Mezi LEDkami a vypínačkem je rezistor. Jenže ten se spálil, když to světlo svítilo mnoho hodin v kuse.
LEDky se všechny spálily taky. 2 jsem vyměnil. Odpor jsem tam dal 100ohmů. Ale po zapnutí světla rezistor děsně pálí. Určitě se dříve nebo později zase spálí.
Chci se tedy místních zeptat, jaký odpor by mi doporučili, aby se tak nezahříval a následně nespálil?
Taky silně uvažuji, jestli tam nedat ještě 2 LED(aby jich bylo zase 4).
A teď se zamýšlím, jaký je v tom princip?
Zahřívá se odpor proto, že jsou v zapojení 2Ledky a tudíž odebírají větší proud, nebo právě že jsou jenom 2 a tudíž odpor sráží větší proud, protože další 2 LEDky chybí? Může mi to prosím vás někdo objasnit?
Děkuji
Problém je, že ta nabíječka může dávat i malinko víc - regulátor v mobilu se s tím srovná.
A taky by stálo za to dát fotky- hlavně té nabíječky.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Když budem pro sichr počítat s napájecím napětím 5V a proudem do každý LED 20mA, vyjde nám odpor 19Ω/120mW nebo vyšší (v reálu třeba 22Ω/125mW, nebo líp 250mW). Při 25mA na LED 15Ω/150mW nebo vyšší (v reálu 15Ω/250mW).
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
R = (Unapájecí - ULED) ÷ (ILED × Počet LED)
Kde:
Unapájecí = napájecí napětí [V]
ULED = úbytek napětí na LED, u bílý cca 3.5V
ILED = proud do LED [A], 20mA je 0.02A; to vynásobíš počtem paralelně zapojených LED
Tady: (5 - 3.5) ÷ (0.02 × 4) = 18.75Ω
A odpor by mě umět bez následků vytopit:
PR = (Unapájecí - ULED) × (ILED × Počet LED)
Kde:
U je ve voltech
I je v ampérech
P je ve wattech
Tady: (5 - 3.5) × (0.02 × 4) = 0.12W
I když tam bych to zjednodušil na:
PR = Unapájecí × (ILED × Počet LED)
5 × (0.02 × 4) = 0.4W
(pro případ zkratu na LED)
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill