DVB-T + SAT rozvod - kolik koaxilních kabelů?
Moderátor: Moderátoři
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
DVB-T + SAT rozvod - kolik koaxilních kabelů?
Mám tam přivod s STA + průraz ven a kozoli pro individuální příjem SAT, kam bych dal quattro LNB + multipřepínač.
Kolik by jste mi doporučili natáhnout koaxilních kabelů do pokoje?
Jeden a sloučit do kabelu STA a SAT signál, nebo dva kabely a nechat STA a SAT signál zvlášť?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
I když rozbočovače, slučovače a vhodné účastnické zásuvky pro jeden koax jsou (snad i dnes) běžně dostupné.
Zajímavá situace nastane, když je DVBT+SAT rozbočen včetně DC vazby a "pohádají" se dva přijímače o polarizaci. Pak je nutno to tahat extra a řešit jinak - extra koaxem pro každou zásuvku a přepínačem.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- monterjirka
Vyjímkou je obývák, kde mám kabely dva - jeden pro případ tzv zpětného kanálu - třeba ze sat si můžeš modulátorem pustit sledovaný kanál do odtatních TV.
Co se týká multiswitche, na ten se vykašli - pokud potřebuješ jednu družici (nebo kombinaci 19/23 st. požij monoblok quad). Nežere to elektriku a je to poměrně spolehlivé - kabelů stejně potáhneš ven pravděpodobně 6. 4SAT + případně UHF + FM.
Pokud se použijí vhodné komponenty tak tato situace nenastane. Taky považuju za jednodušší nechat signály rozdělené ale doma je mám sloučeny a funguje to naprosto bez problémů. Slučovač mám z řady P.xxxW EMP-Centauri, účastnické zásuvky TV-R-SAT nějaký běžný typ (mimo SAT DC neprůchozí). Je ovšem potřeba vzít v úvahu dostupné úrovně signálů a útlum jednotlivých komponent. Čtyřnásobný slučovač TV-SAT EMP může mít průchozí útlum až 8dB.ZdenekHQ píše:Zajímavá situace nastane, když je DVBT+SAT rozbočen včetně DC vazby a "pohádají" se dva přijímače o polarizaci.
V dotazovaném případě by bylo vhodné ověřit jestli bude terestrický signál dostatečný i po rozbočení. Někdy může být výhodnější účastnické zásuvky vypustit a kabely ukončit přímo konektorem.