Pokrytí TV signálem
Moderátor: Moderátoři
- Přílohy
-
K640_20151214-170530.JPG- (56.74 KiB) Staženo 219 x
-
K800_20151214-170603.JPG- (97.29 KiB) Staženo 222 x
-
K800_20151214-170816.JPG- (87.76 KiB) Staženo 224 x
Napiš, které kanály na kterou anténu přijímáš, jestli ti každá anténa zvlášť (bez slučovače) dotlačí signál až dolů, a můžeme to řešit dál.
Ano, ten slučovač K45+REST v tomto případě stačí, i když jsou ty kanály poměrně blízko sebe. Také tam můžeš použít slučovač 234 (objednej ho se vstupy jeden pro kanály do 41 a druhý pro K45).
Anténu na ten (stříbrný nesmysl, co nám tady znemožnil přijímat Chlum u Všestar), tedy na K45, dáš do vstupu REST, do vstupu pro K45 připojíš ne anténu, ale konektor s přibaleným odporem a naladíš to tak, aby signál z Chlumu byl do nejslabší. Pak odpor vyndáš, konektor přendáš do "svého", anténu na jih vrazíš do vstupu REST a musíš mít signál přinejmenším dost slušný.
S předladěným slučovačem 234 to bude ještě jednodušší - anntény zapojíš každou do příslušného vstupu a je to.
A nesnaž se o vysílání na 2-3 metry. Blíž to nejde? Hodně potíží by ti ubylo, třeba s anténou pod postelí (jestli tedy nemáš vespod drátěnku).
Když trváš na něčem malém, co má nějakou směrovost, zkus dual quad ve verzi 240 Ω se symetrizačním členem 75/300 Ω (rozdíl v impedanci nemá výrazný vliv ani na zisk ani na vyzařovací diagram, PSV se pohybuje v přijatelných mezích), laděnou na asi 610 MHz, tedy z hliníkového drátu 10 mm² (můžeš i ze slabšího, ale s tlustším dosáhneš větší šířky pásma), uděláš osmičku o straně 11 cm. Když za ni umístíš reflektor ve vzdálenosti asi 5 cm, změnou této vzdálenosti nastavíš maximální zisk na kanálu s nejslabším signálem, mohl bys dosáhnout i nějakého použitelného výsledku, sice to přesně změřené nemám, ale síto velké husté nebylo na K40 nijak výrazně lepší, jestli o 2,5 dB, tak hodně. Zato rozměrově nesrovnatelné.
Za reflektor této antény mi úspěšně po nějakou dobu sloužila miska z tenkého hliníku po kupovaných buchtičkách - jako obvykle jsem potřeboval rychle nějaký reflektor a zrovna byla po ruce, tak jsem doprostřed udělal oválnou díru, aby kolem vývodů byl asi centimetr vůle, odzkoušel vysunutí zářiče, na vývody jsem vyřízl závit a uchytil stěnu krabičky se symetrizačním členem na vývody pomocí dvou matiček, reflektor jsem na krabičku pak přilepil chemoprenem. Do symetráku pochopitelně už přivedeš koaxiál.
TAKJAN píše:4db útlum za 250,- je nesmysl, to se asi posrali, ne. Za pár cívek a kousek plechu.
. . . jo je to jednoduchý, tak tady nebreč a udělej si to.
je to jen pár cívek, kondík a pocínovaný plech . . .
TAKJAN píše:Nevím, co myslíš echem, ale žádné jiné kmitočty či něco jiného tam není. Prostě slabý signál. Vypadne, zamrzne. Ten silnější navíc.
. . . echo, je odražený signál, který musel projít jinou trasou než ten přímý a tudíž je časově zpožděný . . . (blbě udělané antény, nebo odrazy od okolních kopců, odraz od nezatíženého konce kabelu za blbým rozbočovačem a pod.)
ve výsledku se odečte(přičte) od signálu přímého a tak se zkreslí.
Potom může dojít k výpadkům v dekodování a tak i ke "kostičkám v obraze, nebo i úplnému výpadku obrazu. Přesto, že síla signálu bude dostatečná.
Nebo může dojít k tomu, že i v místě, kde je signál dostatečný, bude ve výsledku v kabelu signál slabý . . . odečte se to . . .
. . . echo nebývá stabilní, mění se v čase a někdy i dost rychle . . .
Přeneseně to platí i o anténařině - jestli to má k něčemu být, nebude to zadarmo. V našich podmínkách (terén s odrazy, značný nepoměr intenzity signálu přijímaných multiplexů, SFN) se to dá říci na většině území.
Buď si na to pořídíš poměrně drahé vybavení a selektivní prvky si budeš vyrábět a ladit sám, nebo tu cenu za ně budeš muset akceptovat.
Případů, kdy to opravdu šlape i bez měření, nastavování i bez profesionálně vyrobených a nastavených prvků, je totiž v kopečkách celkem nevýznamné procento. Zvlášť, když jedna z antén je síto s vestavěným zesilovačem...
Tenhle zesilovač po výběru se jeví nejlepší. I dle recenzí. Cena přijatelná. Nějaké námitky proti němu? http://antenni-zesilovace.heureka.cz/an ... e/#section
Udajně chodí dobře i bez přizpůsobení , ale třeba double-bi-quad by měl mít něco k těm 75R.
Pak tři element quad udajně 72R.
Bowtie dipole antenna v mnoha verzích
https://www.youtube.com/watch?v=c26FTeArau4
A pak jsem našel ještě fractal antenna
o přizpůsobení jsem nic nenašel jaké má šest nebo čtyři prvky
http://home.scarlet.be/on1bes/uhf_fractal_antenne.html
http://cdn.instructables.com/FSW/T1NA/H ... .LARGE.jpg
Já bych spíš potřeboval nějakou retranslaci nejlépe pasivní. Možná by mi to pomohlo dostat signál, který nemám.