Zdravím Vás pánové, po delší odmlce bych rád obnovil toto vlákno, protože jsem se opět dostal k pokračování s oživením gramorádia.
Od minula se na něm nic nedělalo, bohužel na něj nebyl nějakou dobu čas a tak jen stálo.
Situace je teď taková, že jde zapnout, jeví se že funguje jak má. Rádio hraje, gramofon už také, byť s příšernou jehlou, ale testovací desku to přehraje. Rádio bylo asi 3x zapnuto na 10 minut cca. Byly vyměněny asfaltové kondenzátory C62 a C63, posháněl jsem špatné elektronky a zkusmo našel podle mě funkční.
Potenciometr hlasitosti strašně praská a zvuk při jeho otáčení přeskakuje. Ladění jde hodně ztuha, evidentně to v lanovodech dost drhne. stejně tak tónová clona. Kde jsem se dostal jsem jej důkladně vyčistil, ale za ozvučnicí a vepředu kde se momentálně nedostanu je kupa prachu, pavučin, mrtvého hmyzu a špíny.
Chvíli jsem si teď pročítal pár článků o renovacích starých rádií a trochu mě vyděsilo, že není úplně dobré to hned zapínat po snesení z půdy. Nic neprásklo, neshořelo, nezasmrdělo, tak snad jsem tím nic nepokazil.
Chassis je zatím stále vevnitř, i když bych jej rád vyndal kvůli vyčištění, rozchození lanovodů a kontrole elektroniky. Nechci do toho ale zatím vrtat a nic odletovávat dokud nebudu přesně vědět co a jak.
Chtěl bych Vás požádat alespoň o stručný sled oprav jak postupovat při zprovoznění tak, abych nic nezničil a neodepsal žádnou součástku.
Četl jsem o formování elektrolytických kondenzátorů. Je nutné nebo dobré to dělat i teď, když už rádio nějakou dobu běželo?
Jsou nějaké součástky, které doporučujete preventivně vyměnit ještě před zprovozněním?
Co jsem vyčetl tak bude nejrozumnější vyndat chassis a prokontrolovat nejprve elektroniku, než se pustím do mechanických částí a grama. Mohli byste mě prosím navést co překontrolovat a proměřit? Našel jsem tento článek, lze podle něj postupovat i v případě Tábora II?
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... cu/0000412
Příp. existují nějaké další zdroje těchto mouder pro mě?
Přiznám se, že z elektra mám nějaké základy, ale nic velkého, jsem strojař. Měřicí přístroje mám základní, ampérmetr, voltmetr, ohmmetr. Prvotní kroky ke zprovoznění jsem dělal s dědou, který se celý život zabýval opravami radio a televizní techniky, bohužel jsem jej ale ztratil, tak si musím poradit sám.
Předem díky za trpělivost a Vaše rady
PS: Ještě mě napadá, mám typ 512074, tedy ten poslední. Návod k jeho údržbě se v pro mě klíčových bodech (2-5 - seřízení a výměna součástí) ale odkazuje na starší typ 512072. Ten se mi ale nepovedlo nikde dohledat, všude je jen ten novější. Nemáte jej prosím někdo k dispozici?