Regulace otáček ventilátoru

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pirat077

Regulace otáček ventilátoru

#1 Příspěvek od pirat077 »

Potřeboval bych regulovat tento ventilátor:

http://www.ventilation-system.com/item/ ... parameters

Je mi jasné, že nepůjde regulovat úplně od nuly. Nejlepší by byl frekvenční měnič, s triakovým regulátorem nemám zkušenosti.

Nejradši bych si něco ubastlil, ideálně přesně toto s úpravou pro 10 stupňů výkonu:
http://www.elektromaterial-obchod.cz/ve ... ku-do-400w

Krajní varianta:
http://www.hadex.cz/w815-triakovy-regul ... tavebnice/
(nevím, jestli má motor kondenzátor!)

Poradíte nějaký tip?? Na internetu se t řeší hodně, ale ve výsledku stejně nikde není žádná hotová konstrukce.
Potřeboval bych to docela přesně a rád bych si vyhrál s tím, aby mi vzniklo deset lineárně vzrůstajících hodnot proudění vzduchu...

Originální regulátor od výrobce je poměrně malý....a tímpádem musí být udělaný nějak hodně jednoduše... (Pro mě má tu nevýhodu, že nemá deset pevných kroků...stejně bych ho musel přebastlit)

Díky za tipy!
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Triaková regulace by sice možná byla, ale rozsah otáček by byl dost závislej na zátěži (malá zátěž = skoro konstantní otáčky, velká zátěž = motor se může na nízkých nastavených otáčkách třeba zastavit, mimo jmenovitý otáčky při 50Hz nebude mít sílu), leda by tam bylo snímání otáček.
Frekvenční měnič by nemusel bejt špatnej, ale bude se motor při nižších otáčkách dostatečně chladit?
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Achab

#3 Příspěvek od Achab »

Byl jsem u známého který si po výměně transformátorového regulátoru za triakový stěžoval na zvýšenou hlučnost motoru při nižších otáčkách (motor cca 150W). Motor se taky při nižších otáčkách více zahříval. Domnívám se že se tam asi uplatňuje harmonická 400Hz a ta triakem "rozsekaná" sinusovka motoru moc nesvědčí. Takže triakový regulátor nemusí být v některých případech vhodný.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

no vidíš , zde je 100x popsáno , že se fázová regulace nehodí a němci ji běžně používají ... Jo používají , dle vnitřní fotky regulátoru , jen ten triakový bázmek .
TAKJAN

#5 Příspěvek od TAKJAN »

Ve vzduchotechnice se to používá běžně. Pravda, vrčí při ubrání. Tam, kde to nevadí, je to levná varianta.
mtajovsky

#6 Příspěvek od mtajovsky »

Už se to u omílá poněkolikáté, a dával jsem tu i vysvětlení s grafy. Ventilátor je právě ten speciální případ zátěže, kdy jde dobře regulovat i asynchronní motor změnou napětí. Proč? Protože větrák s rostoucími otáčkami úměrně zvětšuje potřebný točivý moment.

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... tor#378975
pirat077

#7 Příspěvek od pirat077 »

mtajovsky píše:Už se to u omílá poněkolikáté, a dával jsem tu i vysvětlení s grafy. Ventilátor je právě ten speciální případ zátěže, kdy jde dobře regulovat i asynchronní motor změnou napětí. Proč? Protože větrák s rostoucími otáčkami úměrně zvětšuje potřebný točivý moment.

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... tor#378975

Díky moc!

Problém je ten, že motor má připojený kondenzátor! :(

Můžu ho odpojit a pak použít reguátor??

Nenapadá vás nějaké inteligentní zapojení, tak místo potenciometru regulátoru udělat 10 stejných stupňů odporu?? bylo by dobré, kdyby to bylo proveditelné i mikrprocesorem, desetipolohový přepínač neberu.

schéma zde:
http://www.hadex.cz/navody/w815.pdf

(mimochodem: Ventilátor jde připojit dvěma způsoby...má svorku L1 na maximální otáčky a L2 pro minimální otáčky)
mtajovsky

#8 Příspěvek od mtajovsky »

pirat077 píše:Problém je ten, že motor má připojený kondenzátor! :(
Proč je to problém? Předpokládám, že to není rozběhový kondenzátor, ale pevně připojený na pomocnou fázi. Ty grafy platí pro všechy indukční motory s točivým polem.

Stupňovitá regulace s MCU - možností je víc, například řešení s relátky a systémem napětí 1-2-2-5 (nebo 1-2-3-4) z autotrafa. Možná i nějak vyzkoušenými předřadnými kapacitami. Odpory budou v každém případě topit.

Každé relé ma 2 přepínací kontakty.
Přílohy
reg1.png
(1.75 KiB) Staženo 168 x
pirat077

#9 Příspěvek od pirat077 »

mtajovsky píše:
pirat077 píše:Problém je ten, že motor má připojený kondenzátor! :(
Proč je to problém? Předpokládám, že to není rozběhový kondenzátor, ale pevně připojený na pomocnou fázi. Ty grafy platí pro všechy indukční motory s točivým polem.

Stupňovitá regulace s MCU - možností je víc, například řešení s relátky a systémem napětí 1-2-2-5 (nebo 1-2-3-4) z autotrafa. Možná i nějak vyzkoušenými předřadnými kapacitami. Odpory budou v každém případě topit.

Každé relé ma 2 přepínací kontakty.

Kondenzátorům v motoru nerozumím... tak jen aby nebyl problém...

A k tomu přepínání: Chtěl jsem využít zapojení ze stavebnice, ale místo potenciometru zapojit něco, co budu ovládat procesorem (chci deset stupňů výkonu)

Tvoje zapojení by se dalo přetvořit i na přepínání/připínání odporů, ale je potřeba 10 relátek...a to se mi nelíbí :D Budu to muset promyslet nějak jinak...

Jinak s topením by v případě stavebnice neměl být problém, když to zvládne poťák...
TAKJAN

#10 Příspěvek od TAKJAN »

Na 1stupeň bude výkon zanedbatelný. Vrčet bude i s trafama, ale míň.
pirat077

#11 Příspěvek od pirat077 »

TAKJAN píše:Na 1stupeň bude výkon zanedbatelný. Vrčet bude i s trafama, ale míň.

Já vyloženě nepotřebuju regulaci od nuly do 100%,
stanovím, že se motor točí od 40% výkonu...a pak udělám 10 mezikroků mezi 40% a 100%

Potřebuju něco měřit, nemám to na ventilaci ;)
misocko

#12 Příspěvek od misocko »

A k tomu přepínání: Chtěl jsem využít zapojení ze stavebnice, ale místo potenciometru zapojit něco, co budu ovládat procesorem (chci deset stupňů výkonu)
- hladaj digitalny potenciometer, prirob ho na nejaku stavebnicu, pozor na galvanicke oddelenie. dost si to komplikujes , ked to chces len na nejake jednorazove merania.
TAKJAN

#13 Příspěvek od TAKJAN »

Tak to jo. Ale co kolísání napětí sítě? Nebo to nemusí být tak přesné?
pirat077

#14 Příspěvek od pirat077 »

TAKJAN píše:Tak to jo. Ale co kolísání napětí sítě? Nebo to nemusí být tak přesné?

Kolísání sítě neřeším ;) to bych pak musel řešit třeba vířivé proudění ve ventilátoru, tolerance součástek a tak...

chtěl bych jen jednoduché zapojení toho jakože potenciometru s několika stupněma

....a s oddělením počítám jeden malej dc/dc by to měl v pohodě vyřešit...
(chtěl bych si udělat řízení s enkodérem, LCD 20x4, a dvěma čidly teploty)

(=>neměl by být ai problé vždycky to rozjet na 100% a pak snižovat...)
mtajovsky

#15 Příspěvek od mtajovsky »

pirat077 píše:Tvoje zapojení by se dalo přetvořit i na přepínání/připínání odporů, ale je potřeba 10 relátek...a to se mi nelíbí :D
Podívej se na to pořádně. Jsou potřeba jen 4 relátka i při použití odporů. Namísto vinutí jsou 4 odpory a celkový odpor se skládá podobně jako napětí z autotrafa. Napětí sítě je pak v sérii se složeným odporem a s větrákem. Jenom efekt je opačný - větší odpor více tlumí větrák.
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“