domácí odposlech
Moderátor: Moderátoři
Jsem z toho zaskočený. Já měl za to, že ten Audio Input je jen možnost použít zesilovač i na muziku(třeba cinche by tam mohly být). A že to tím přepínačem, co je ve schématu, mohu přepnout podle potřeby(muzika/mikrofon). Záměrně jsem tuto Audio Input část vynechal, neboť nemám potřebu si zesilovat hudbu...
Chci se tedy ještě jednou prosím zeptat, jak propojit(odkud kam) zesilovač s předzesilovačem, když nemám tu audio-input část(10uF, zubatý potenciometr, přepínač, relé,dioda)?
Myslím, že propojka na potenciometr je jasná. A co druhý kablík? je to to propojení zemí? (mínus jednoho adaptéru a mínus druhého adaptéru?)
děkuji
zesilovač funguje. Akorát jsem nevědomě koupil lineární poťák a nikoliv logar..... No neva.... Zesilovač jsem odzkoušel přes mp3 přehrávač na repráčky... a jede to
ale!
předzesilovač jakoby půlzuje(lupe/tepe) v pravidelných intervalech. Možná co vteřínu. Jak jen trochu zesílím, tak chrčí, škrčí, není to dobré
Vyměnil jsem zdroj, prořezal jsem cestičky(plošňák jsem prořezával odlam.nožem a ne máčel v kyselině). Zkontroloval zapojení. Kondy jsou nově koupené. Tranzistory by měly být taky v pořádku zapojeny. Studené spoje by neměly být(na součástky jsem trochu potlačil a pohýbal při chodu).
Mám takový kapesní reproduktor na baterie a mp3 přehrávač. Vývod je jack 3.5mm. Předzesilovač jsem zkusmo připojil na ten jack. Reprák jen chrčel. Řekl bych, že problém je v předzesilovači.
Otázka k zapojení tranzistorů. (kovové pouzdro-KC508)
Emitor je nožička u výstupku?
Prostřední je báze,že?(ta, jakoby v pravém úhlu pomyslného trojúhelníku tvořeného nožičkami)
A protilehlá nožička emitoru je kolektor,že? (dívajic se zespodu součástky).
Tzn., že musím na tom plánku protáhnout bázi mezi E a K, abych mohl osadit tranzistor.(plošňák mám rozvržený stejně jak to schéma). Toto u obou traňďáků.
Potom si nejsem jistý tím kondíkem u mikrofonu. Plus kondíku je směrem k mikrofonu,nebo bázi levého tranzistoru?
Další nejistotu mám v zapojení ostatních kondíků. V odkaze je kondík, který má v šedém pruhu "mínuska". Ty co jsem koupil v šedém pruhu ty "minuska" nemají. Zapojil jsem ty šedé pruhy jakoby to byly "mínusy". Na zesilovači to funguje toto zapojení. http://www.hadex.cz/i580-100u63v-85-8x1 ... -radialni/
Nemám odvahu to zkusit přepájet naopak. Co se s kondy stane, když by byly zkusmo chvíli zapojeny naopak?
děkuji
- Přílohy
-
2016-01-21-102027.mp3.zip- (198.94 KiB) Staženo 240 x
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Osobně se mi to zapojení předzesilovače mikrofonu zdá nějaké divné. Zkus ho zapojit podle tohoto schématu. Mělo by to jít i na ten původní tišťák, nějaké součástky vyndáš, jiné nahradíš drátovou propojkou. Ten trimr 22k by už byl v tvém zapojení ten potenciometr 10k. Jako T1 můžeš použít ty KC 508 jestli je máš. Ano při pohledu ze spodu je nejblíže k tomu výstupku na pouzdře emitor, pak je báze a nejdále kolektor. Ještě mi v tom zapojení chybí blokovací kondenzátor 100nF. Zapojuje se co nejblíže k tomu LM380 na + a na -.
Pokud by to hrálo slabě, dá se rezistor R2 nahradit trimrem cca 200K a nastavit tím maximální zesílení. Pokud by to nepomohlo, je možné za to zapojit druhý stupeň v podstatě totožný s tímhle.
- Přílohy
-
2.jpg- (23.76 KiB) Staženo 248 x
udělám úpravy jak jste poradili...
Ještě malý dotaz. Ty menší hodnoty kondíku.... to bude na keramický asi,ne? Mám tady v šuplíku nějaké starší ze 14let starého monitoru. Chci se zeptat, jestli také keramiké kondy stárnou(ztracejí kapacitu), jako ty elektrolytové.
Jinač napětí na mikrofonu momentálně nezměřím. Dvou letý synek mi nedávno chtěl ten měřák umýt... v lavoru.... s vodou.....
udělám změny, dám vědět
zatím děkuji
No a k těm kodnům. Ty nižší hodnoty mohou být bipolární kondy? Tam nemusí být elektrolyty(jednopolární)? Mám za to, že elektrolyty jsou od 1uF....
děkuji
- Přílohy
-
t_zes_198.jpg- (21.5 KiB) Staženo 212 x
Jinač zvuk už lze přenést, jen to ještě chrčí. Když zatlumím chrčení, tak se taky zastaví přenos hlasu.
Dělal jsem rovnou ten dvoutranzistorový předzesilovač.
děkuji
Když zapojím jen zesilovač do zásuvky, tak šumí a trochu chrčí. Když připojím mp3 přehrávač, tak hraje čistě. Šumí jen cca od 1/5 otočením toho lin.potenc. Když je skoro vypnutý, tak nešumí. Ale i při takovéto "hlasitosti", když připojím mp3, tak krásně čistě hraje. Není to třeba adapterem, že nemá pořádnou kostru?
Když připojím předzesilovač, tak v té první 1/5, kdy zesilovač nešumí, není slyšet vůbec nic. A když trochu zesílím zesilovač potenciometrem více, tak začne chrčet, jako když není připojený mp3 přehrávač. Takže je to jakoby nebylo připojeno nic.
Když připojím předzesilovač na kapesní reproduktor na baterie, tak pouze chrčí a ani náznak zesíleného zvuku.
Bylo by nějaké tušení, proč to hrčí/šumí?