DCF77 a indukční nabíječka

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#16 Příspěvek od Hill »

Artaban001 píše:A jak je to s těma analogovýma hodinama s DCF? Mě přijde, že jsou na ten signál zavěšený stále, protože když je srovným podle DCF digitálních těsně po resynchronizaci v jakkýkoliv okamžik, tak jdou přesně synchronně :-) Akorát v noci se na chvíli ty mechanický zastaví, a potom ten čas "doklapou" - ...

Tak toto se mi ještě nestalo, jen, když dochází baterka, hodiny nepatrně zrychlí a předběhnou se o půlnoci více, než o 1 sekundu, rozběhnou se a hledají čas znovu. K němu se přiblíží během asi 6 minut, a pak krokují pomalu jednou za 8 s tak, že v 00:12'00" na 5-7 s vteřinovka čeká na přesný čas a pak pokračuje normálně. Ovšem konstrukce hodin je poněkud jiná, motorek mají jen jeden, mechanicky jde v podstatě o nejběžnější mechanismus pro quartzky, jen za ciferníkem se poloha převodů zjišťuje opticky.

A, pokud jde o ty zdroje: samozřejmě, že napětí země sekundáru proti zemi naprázdno (bez ochranného vodiče, ať už jde o zdroj legálně s dvojitou izolací nebo nelegálně odpojeným ochranným vodičem) bude značně velké. Je přece dané poměrem odrušovacích kapacit připojených mezi pracovní vodiče sítě a kostru zdroje. Čili 80 V není nijak moc, dá se tam naměřit napětí až ve výši síťového.
To napětí jde přes tak velkou "ochrannou" impedanci omezující ustálený svodový proud, že i vnitřní odpor voltmetru ji zatíží natolik, že neukáže plnou hodnotu. To znamená, že při zátěži ampérmetrem, který naměřil 8 µA, má ochranná impedance přes 14 MΩ, resp. pro síťový kmitočet kapacitu kolem 22 nF. Takže, cos naměřil, je vlastně pořád daleko lepší, než dobré.
Mimochodem - právě kvůli tomu napětí naprázdno se doporučuje napřed pospojovat signálové cesty a teprve pak zapínat zařízení do sítě.
Zaky

#17 Příspěvek od Zaky »

Hodiny Prego skutečně při synchronizaci točí ručičkami jak divé, 2 x denně. Výrobce ušetřil jednu optozávoru a zákazník to zaplatí v rychleji spotřebovaných baterkách i vyšším opotřebení strojku.
hafca

#18 Příspěvek od hafca »

ZVUK2000 píše:Nemá někdo zkušenost s tímto přijímačem od Conráda? Zatím mi to nefunguje ve spojení se semplerem a plánovačem.

Funguje bez problémů. Zkus zapojení podle obrázku. Podle blikání LED uvidíš jestli je dobrý přijem. Někdy taky pomůže odpor 4.7kΩ mezi výstup a +. Modul má výstup s otevřeným kolektorem.
Přílohy
dcf_modul_bekotese_mule_v2.gif
(5.67 KiB) Staženo 112 x
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Cowley

#19 Příspěvek od Cowley »

ZVUK2000:
Jestli je ten sampler od DEXON, tak tady mas cast navodu od Monacoru.

4.1 DCF77 module
Connect the wires of the connection cable of the
reception module supplied to the three terminals
“DCF-77” of the connection plate (17): “DATA”
(white wire), “+5 V” (red wire) and “GND” (shield).
Important! Never place the reception module in a
metal housing (e. g. rack). Nearby metal parts or
electromagnetic fields (transformers, computers,
power lines etc.) may interfere with radio signal
reception. If applicable, place the receiver at a dif-
ferent location.
When a time signal is received, DCF77 ON will
appear on the display (4) every full minute.
mi-ro

#20 Příspěvek od mi-ro »

Já jsem si ubastlil idikátor DCF signálu z vadných DCF hodin kde byl přijímač na solo modulu. Připojil přes trand LED a je zajímavé zkoušet kde signál je a kde není, závislost směrování antény ap. Taky je zřetelná délka sekundových pulzů 200/400ms a vynechaná 59.
..to bude jen ňákej odpůrek
Cowley

#21 Příspěvek od Cowley »

ZVUK2000: tak mam pred sebou modul sampleru od Monacoru, typ PA-1120DMT a soucasti baleni je i DCF modul zality v plastove krabicce s vyvodem stinenou kulatou dvoulinkou. :)
ZVUK2000

#22 Příspěvek od ZVUK2000 »

Cowley píše:ZVUK2000: tak mam pred sebou modul sampleru od Monacoru, typ PA-1120DMT a soucasti baleni je i DCF modul zality v plastove krabicce s vyvodem stinenou kulatou dvoulinkou. :)

Tak se jedná o ten samej sempler, ale s jiným označením Jinak Monacor není výrobce. Výrobcem je korejská fa. JD-Media. A ta doporučuje modul od Conráda. Monacor si nechává patrně vyrábět extra modul.
Cowley

#23 Příspěvek od Cowley »

To jo, korejci to pumpujou do celeho sveta. Jeste jsem jejich rozhlasove ustredny videl pod nejakym jinym nazvem.
ZVUK2000

#24 Příspěvek od ZVUK2000 »

Cowley píše:To jo, korejci to pumpujou do celeho sveta. Jeste jsem jejich rozhlasove ustredny videl pod nejakym jinym nazvem.

Kromne Monacoru tak Jeil, Jedia, RCS, JD-M.
ZVUK2000

#25 Příspěvek od ZVUK2000 »

hafca píše:
ZVUK2000 píše:Nemá někdo zkušenost s tímto přijímačem od Conráda? Zatím mi to nefunguje ve spojení se semplerem a plánovačem.

Funguje bez problémů. Zkus zapojení podle obrázku. Podle blikání LED uvidíš jestli je dobrý přijem. Někdy taky pomůže odpor 4.7kΩ mezi výstup a +. Modul má výstup s otevřeným kolektorem.

Ta Ledka docela pomohla. Dík. Ten otevřený kolektor nemusím ošetřovat. Ten sempler ho tam má. Ale stále ticho po pěšině :cry:
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“