Dětské světlo, velikost rezistoru?

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kvicala_r

#31 Příspěvek od Kvicala_r »

MetalGod píše:Kvíčalo, na červený máš kolem 1.8V.

Máš pravdu, měl jsem napsat až :) No jo, výkonové, co používáme jsou na tom o trochu jinak... Ale tak extrémní chyba (max 30 procent nárůst proudu) by to stejně nebyla...
kokun

#32 Příspěvek od kokun »

MetalGod píše:Kokúň <<< Nedráždi mě, Kokoni! :lol:

Jsi dobrrýýý - do špatnýho salámu :lol:

Co tak na toto téma otevřít nějaké nové vlákno (v sekci Na vyzkoušení ?) abychom se tam mohli (nejen my dva) vyřádit . . . :wink:
Honza - kokúň

#33 Příspěvek od klacek »

"MetalGold:
ale bacha na ztrátovej výkon odporu."

Není to náhodou podstata toho rezistoru, aby tam tam pokleslo napětí a tím i výkon? Načež ty LEDky lehce sníží svítivost...

Jinač ano, vyhovuje nám to takto. Předtím jsme museli to světýlko přelepit papírem,aby tak nesvítilo. Teď je to +-optimál.

Ještě musím nějak pořešit tu teplotu rezistoru. Fakt pálí. Asi ho vyvedu mimo těleso světla. Bojím se, ať to to svítidlo neroztopí. Přecijen je to stavěno na baterie, kde se asi počítá s tím, že postupně ten výkon baterie s vybíjením klesá....
Velikost(rozměrová) rezistoru je větší, než tam předtím byl. Ale i tak nejsem schopen dohledat, jak poznám, na jakou zátěž rezistor je. Vytáhl jsem ho z desky starého monitoru.

Dá se zobecnit, že čím je rezistor větší, tím větší vatáž snese?

(to světlo je dost vysoko na to,aby tam na to děcka nedošáhla. Až povyrostou, tak už to nebude potřeba)

ještě jednou mnohokrát děkuji
lesana87

#34 Příspěvek od lesana87 »

Tak dej ty LEDky sérioparalelně, na odporu bude čtvrtinová ztráta.
Přílohy
ledky.png
(648 bajtů) Staženo 157 x
MetalGod

#35 Příspěvek od MetalGod »

Pokud ovšem mu z toho zdroje leze víc jak 7V a pokud je možný ty LEDky přepojit do sérioparalelního uspořádání. A pokud bude s tím 100Ω odporem akceptovat nižší svítivost.
Jinak je možný dát buď 2 odpory 180Ω paralelně (dohromady 90Ω), nebo 47Ω sériově (dohromady 94Ω), aby tolik nehřály. A nelepil bych je moc na sebe.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
lesana87

#36 Příspěvek od lesana87 »

Pokud mu z toho leze 9V, bude to svítit stejně a žrát polovinu, možná to dokonce bude svítit víc, protože se zdroj odlehčí. A jestli má ten odpor (0,5W možná 1W?) tak vařicí, tak tam těch 9V může být.
klacek

#37 Příspěvek od klacek »

odporů mám plno. To řešení dát 2 menší odpory za sebe, je, zdá se, dobrý nápad. To mne nenapadlo. Teplota se rozloží.
klacek

#38 Příspěvek od klacek »

tak teplota se nějak zvlášť nerozložila. Zapojil jsem sériově 2x27ohm+15ohmů=69ohmů. Odpory jsou trochu větší tloušťky. 2 z nich ale pálí docela. Lze je však udržet mezi prsty. Ale není to už moc příjemné.
MetalGod

#39 Příspěvek od MetalGod »

No to pálej ty 27Ω, je na nich větší úbytek napětí, než na tom 15Ω.
Když budem brát napájecí napětí 9V,... tak koukni do přílohy, pod každým odporem jsou úbytky. Asi máš čtvrtwattový odpory.
Přílohy
LED.png
(25.38 KiB) Staženo 129 x
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
jirkati

#40 Příspěvek od jirkati »

Pokud máš problém s teplotou na odporu, tak nech ty LEDky klidně paralelně a ten vypočítaný odpor dej do serie ke každé z nich. Pak tam můžeš mít čtyři stejné čtvrtwatové odpory a budou skoro studené.
klacek

#41 Příspěvek od klacek »

tak po týdnu užívání vše ok.

Dál jsem tam 3 stejné 22ohm odpory, trochu tlustší(nevím kolik wattů) a ty vůbec netopí - jen lehounce. Světlo svítí tak akorát. Mnohem méně než předtím.

děuji všem za mnoho rad a postřehů
Duvsan

#42 Příspěvek od Duvsan »

Skúsil si tú sériovo-paralelnú kombináciu? Ak LEDky budú svietiť a odpor ďalej páliť, skús zo psiny tri do série (LED), čo to dá. Potom pisni.
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“