Ruční navíjení cívek - nějak se nemůžu vejít
Moderátor: Moderátoři
Ruční navíjení cívek - nějak se nemůžu vejít
chci se zeptat, jak velkou část připočítáváte k zaplněnýmu prostoru oproti výpočtu, když namotáváte ručně ?
Docela nepříjemně mě vypekla cívečka na EF16, je to titěrný a dělá se s tím blbě, ale podle výpočtu mělo bejt na kostřičce jenom 50% obsazenýho místa a realita je taková, že se tam ani nevešel požadovanej počet závitů, naštěstí to moc nevadí (vstupní filtr do zdroje)
Ale chystám se namotávat na ETD29 a tam už neni kam ubírat s počtem závitů a navíc tam bude izolace, podle výpočtu (když beru drát hranatej) je to taky kolem 50% zaplnění, tak doufám, že se to tentokrát vejde, přece jenom je to větší a hlavně s kulatym středem, to by mělo jít líp
- monterjirka
A pak zase u silnějších průměrů je problém s tahem, který zajistí správný ohyb, takže se postupně "ze čtverce stává kruh"
Nedělám to ve velkém, poslední dobou čím dál méně, z dřívějška jsem měl zkušenost, že se dá pohybovat někde mezi 0,5 - 0,6
monterjirka píše: z dřívějška jsem měl zkušenost, že se dá pohybovat někde mezi 0,5 - 0,6
V dávnověku jsem si motal všechna trafa, jiná možnost téměř ani nabyla. Moje zkušenost při pečlivé práci a použití dobře udělaného přípravku, sice s kličkou, ale dobře uloženou, bez axiálních vůlí a pečlivě upevněnou kostrou na navíjecím trnu, lze počítat s plněním nad 70%. Pokud budu uvažovat s proklady, pak 60%. Motání jen v ruce cikcak snad nikoho nenepadne...!
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Průměr drátu 0,2 až 1,2mm. Překvapivě se mi vyplácel proklad každé vrstvy trafopapírem 0,065mm. Pak šlo udržet závit vedle závitu v každé vrstvě. Při požadavku silnějších prokladových papírů / drážkové lepenky byl tento trafopapír zbytečný.