LM22676MRX-ADJ - zničený?

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
spm

LM22676MRX-ADJ - zničený?

#1 Příspěvek od spm »

Ahoj,

na stará kolena jsem se začal vrtat věcem, kterým nerozumím a pustil se do bastlení :-) Snažím se vyrobit DC-DC měnič z 12 na 5V. Mám LM22676MRX-ADJ, který jsem zapojil podle stránky 11 z datasheetu: http://www.gme.cz/img/cache/doc/935/119 ... heet-1.pdf . Nicméně se mi povedla nehezká věc - otočil jsem diodu. Při zapnutí zjevně zabrala ochrana na zdroji (12V/2A). Nicméně po správném otočení jsem se lepšího výsledku nedostal - na výstupu z regulátoru mám taky 12V; tedy přesně to samé co na vstupu, jakoby regulátor byl trvale otevřený (a celkem se i zahřívá; na to že na něm není nic zapojeného). Oproti doporučení z datasheetu akorát nemám nejlépe vyřešený 10nF kondík mezi výstupem a boot pinem (mám to naprasené na nepájivém poli, takže ten spoj jde drátem...). Když jsem regulátor odpájel a propískal multimetrem, tak mi multimetr píská na pinech pro vstup napětí, výstup a zem. Mám tedy brát, že dle tohoto chování je regulátor včudu? Dle datasheetu by teda měl mít ochranu proti přetížení... ale asi nemusí fungovat. Nebo fakt že to píská je normální a mám tam blbě ještě něco jiného?
termit256

#2 Příspěvek od termit256 »

Nevim co je to "piska" , ale pokud neni mezi vstupem-vystupem temer zadny odpor (max jednotky ohmu) je prorazeny mosfet.
Divil bych se kdyby ti to fachcilo na nepajivem poli, je nutne dodrzet co nejkratsi delku privodu k IO. Udelej desku podle doporuceni vyrobce.
Osobne se s takovymi zapojenimi uz nebabram pokud neni zvlastni duvod, na ebay koupis za dvacku hotovy modul ktery muzes pripajet na svuj tistak.
spm

#3 Příspěvek od spm »

Jenom ten test na multimetru, jestli to je propojené nebo ne. Odpor jsem pak měřil také. Tuším že mezi vstupem napětí a výstupem jsem nenaměřil vůbec nic a mezi zemí a vstupem/výstupem to byly nějaké desítky ohmů. Takže hádám že tedy hodit to do koše, že?
termit256

#4 Příspěvek od termit256 »

jj
Zaky

#5 Příspěvek od Zaky »

Otočená dioda znamená, že si regulátor sepnul zdroj přímo do zkratu a pokud zdroj dal dost proudu, spínací prvek v regulátoru to nemohl přežít. Ponaučení je zapínat oživované obvody se staženým proudovým omezením na zdroji, 2A je moc, klidový odběr bez zátěže se u takového spínaného zdroje musí vejít s jistotou do prvních desítek mA a při takovém proudovém omezení by regulátor určitě přežil. Ještě také není špatné při staženém proudovém omezení i postupně zvyšovat napájecí napětí od nuly ke jmenovítému. A pozor na velké kondenzátory, energie v nich může zničit při chybě obvod i při stažením proudovém omezení, pokud se mohou před vznikem problému nabít.
spm

#6 Příspěvek od spm »

Ok, jdu si připsat na nákupní seznam nový :-) Zjevně over current protection nechrání přímo proti zkratu. Díky za rady.
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#7 Příspěvek od PeteBurns »

Chrani, ale az za tlmivkou, pred nou sa so skratom nepocita ;)
termit256

#8 Příspěvek od termit256 »

spm

#9 Příspěvek od spm »

Zlaté čínské ručičky :-) U mě zatím ještě vede snaha udržet rozměry co nejmenší (spolu s dalšími věcmi, co na té desce budou), takže se crcám se součástkama. Ale jestli budu takhle úspěšný i dále, tak tam možná radši vrazím tohle :-)
termit256

#10 Příspěvek od termit256 »

Rekl bych ze to doma o moc mensi neudelas. Ten maly modul ma jen 22x17mm a zustane ti strana spoju volna pro dalsi soucastky. Kdyz ho pripajis "na kant" zabere ti jen 17x4mm.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“