Kenwood KRC859W

Poruchy, opravy, rady, návody (kromě návodů na UNLOCK !)

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
JeeL

Kenwood KRC859W

#1 Příspěvek od JeeL »

Při výměně "kšandy" k otočnému displayi a zpětné montáži zpět do auta se mi vinou mé nepozornosti podařilo přepólovat napájení.. mimo pojistku(10A) odstřelila i dioda u konektoru ( na dps D201,zřejmě zenerka). Zkoušel jsem náhradu,ale celé je to bez známek života. Naštěstí je moje,ale nechci ho jen tak odepsat do šrotu.. Je možné ,že odešla i syntéza a koncák.. atd?? Nemělo by být rádio kdysi zhruba za 19tis.Kčs chráněno lépe proti takovým událostem? Díky všem předem.
Naposledy upravil(a) JeeL dne 15 kvě 2007, 17:14, celkem upraveno 1 x.
jano2

#2 Příspěvek od jano2 »

Dioda nie je zenerka,podivaj sa po plošaku,či nie je niekde prepaleny.Hodne sa to stava.
jandu

#3 Příspěvek od jandu »

Je to obyčajná 2-3 A dióda a je na prívode napájania pólovaná práve tak, aby pri zmene polarity sa nepoškodila elektronika, ale odpálila poistka v prívode. Medzi prívodom napájania a diódov je obyčajne /nie je to ale pravidlo/ zapojená odrušovacia tlmivka. V takýchto prípadoch si to zvätša odnesie aj ona. Zvykne byť v malej kovovej konštrukcii hňeď pri konektoroch rádia. Takúto závadu stačí vymerať ohmmetrom.
JeeL

#4 Příspěvek od JeeL »

Tak tlumivku jsem nenašel a deska je v pořádku. Po připojení napětí a nabití filtračního kondu klesne odebíraný proud na minimálnich 5mA.. :?:
stephunk

#5 Příspěvek od stephunk »

jandu:
máš recht akurát by sa tam mala použit čo najsilnejšia dióda 2-3A je málo, aby práve odišla poistka 8-) a nemusel si sa hrabat v radiu, je smutné že to tak nebýva...
jandu

#6 Příspěvek od jandu »

stephunk píše:jandu:
máš recht akurát by sa tam mala použit čo najsilnejšia dióda 2-3A je málo, aby práve odišla poistka 8-) a nemusel si sa hrabat v radiu, je smutné že to tak nebýva...

A možno aj bola na silnejší prúd, ale nemal som schémy a opravoval som ich niekoľko s touto závadou. To vieš - ČSAĎ-áci s obľubou ťahali zo stredu batérií 12V. A ak si pri vypnutom motore mal zapnuté rádio a naštartoval si, tak rádio dostalo rovno -12 V a mal som čo robiť s takými rádiami. Ale málokedy /v rádiách s diodou/ došlo k zničeniu koncáka. V tých, kde dioda nebola, tam bola paseka veľká.
JeeL

#7 Příspěvek od JeeL »

Takže jsem to pochopil tak,že pokud je dioda jen 3A oproti 10A pojistce,tak při zkratu,když odejde většinou dříve ,než pojistka proudový ráz s sebou smete skoro vše co mu stojí v cestě...to je logické. Škoda ,ale přesto děkuji všem..[/list]
paveltl

#8 Příspěvek od paveltl »

Ty 2-3A je trvalý proud diodou. Klidně snese třeba i 100A pulz pokud nepřekročí její tepelnou ztrátu, takže tu 10A pojistku bezproblému přepálí. Pokud už schoří, tak má většinou zkrat.

Spíš se podívej po cestě napájení paměti. Někdy tam bývá malá pojistka na DPS a někdy třeba odpor a zenerka, při přepólování pak schoří. A bez tohoto přívodu neběží řídící procesor a tudíž ani zbytek rádia.
JeeL

#9 Příspěvek od JeeL »

Prošel jsem celou desku znovu,až jsem z toho začal šilhat. Pojistka nikde a diody jsem všechny proměřil.Pokud by něco vyhořelo,šlo by to vidět ,deska je přelakována i se SMD součástkama... Takže to vidím špatně ,zřejmě jen na ND. :opravar:
Robin111

#10 Příspěvek od Robin111 »

JeeL píše:Prošel jsem celou desku znovu,až jsem z toho začal šilhat. Pojistka nikde a diody jsem všechny proměřil.Pokud by něco vyhořelo,šlo by to vidět ,deska je přelakována i se SMD součástkama... Takže to vidím špatně ,zřejmě jen na ND. :opravar:
Môžem ti poslať schému, ak chceš.
JeeL

#11 Příspěvek od JeeL »

Byl bych moc rád. Je to škoda nechat,ho jen tak ležet ,nebo rozebrat na ND. Budu moc vděčný..
Robin111

#12 Příspěvek od Robin111 »

Máš to v Upload centre.
JeeL

#13 Příspěvek od JeeL »

Díky moc Robine. Pomůže mi to. Přeji pěkný večer.
JeeL

#14 Příspěvek od JeeL »

Na zákadě serv. manuálu a měření jsem zjistil ,že je v pr**** nejspíše IO BA3917.. Ptám se jestli ho můžu nahradit za BA 3918 ? 17-tka není nikde v nabídce. Mimochodem cena 3918 se hodně liší.. GM za cca 178.-kč a Vadas z F-M jen 65.-Kč . Není to reklama doufám.. :oops:
Robin111

#15 Příspěvek od Robin111 »

Nahradiť to asi nebude možné. 18tka má ináč vyvedené vstupy a výstupy.
Pozri datasheet:

Kód: Vybrat vše

http://www.edisk.cz/stahni/41519/BA3918.pdf_153.72KB.html
Odpovědět

Zpět na „Autorádia“