Já jezdil bez ABS do 2013 a dvakrát ho taky nemusím, nepříjemně mě překvapilo při prvním prudkém brždění na suchu. Snad je dobré při prudkém brždění při vysokých rychlostech (na D1 zvlášť), jinak pocitově ho hodnotím jako horší než klasický systém.
Společně s dalšími asistenčními systémy podle mě způsobuje, že se noví řidiči nenaučí pořádně řídit a netuší, že existují jisté fyzikální zákony a hlavně, kde je hranice, že se auto za konkrétních podmínek neutrhne.
10,5V jsem vzal jako spodní hranici vybitého Pb aku, za mrazů horkotěžko nastartuješ s touto hodnotou.
I přesto trvrdím, že se elektronika musí být schopná vyrovnat s případnými poklesy napětí i pod tuto mez. Pokud při zapracování ABS (a při příliš malých otáčkách alternátoru pro dobííjení) spadne palubní napětí tak, že to elektronika vyhodnotí jako závadu, je chyba nkde jinde, protože v případě, který popisuješ, musí být aku schopen pokrýt zvýšenu spotřebu bez větších potíží.
Jinak souhlasím, že krámy jsou ta nová auta, taky mám raději starší, ještě poctivá. Fordy jinak neznám, i když jsem kdysi toužil po Scorpiu.
(Ale Němci říkaji (na poruchu): Das ist Ford...

)
Jirka