Už jsem nechtěl nic psát - ale tohle není pravda. Záleží samozřejmě na odběru, ale v průměrném případě bude od roku 2017 tou velmi důležitou, nezřídka dominantní platbou poplatek za rezervovaný příkon. Já mám doma přípojku 3x25A - nejsem zbohatlík - ale absence plynu si to vyžaduje. Spotřebuji poměrně málo, jsem z mládí naučený šetřit. Při roční spotřebě 1500 kWh bude cena za energii 2484 Kč, platba za ostatní regulované položky 1100 Kč a cena za distribuci 5 987 Kč. Nárůst asi 3300 Kč.ZdenekHQ píše:Poplatek za OZE je nedílná a velmi důležitá část celkového výpočtu nových tarifů a jeho složek,
Nové tarify plateb za elektřinu
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
ZdenekHQ píše:V tom případě je někde opět chyba, protože já jsem do té kalkulačky schválně po výpočtu přidal jednu nulu do obou odběrů, takže jsem z cca 18MWh udělal 180MWh a ten výpočet OZE se nezměnil.
Protože jsi zadal 1x25A jistič. Zadej 3x25A a už se ti to změní. A navíc 180MWh za rok je s takovým jističem blbost, rok má jen 365/366 dní po 24h. Argumentuješ tu nesmyslnýma hodnotama.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
mtajovsky píše:Záleží samozřejmě na odběru, ale v průměrném případě bude od roku 2017 tou velmi důležitou, nezřídka dominantní platbou poplatek za rezervovaný příkon.
Je to možný, ale já nemám statistiky, co je průměrný případ.
Hlavně celou dobu doufám, že tady jde o otevřenou debatu, ne o nějaké osobní spory.
Já mám prostě jiné zdroje informací a je docela zajímavé to sledovat, jak to dopadá na praxi a o o čem všem se nemluví, jen se to uvaří a hotovo.
Tebe trápí jistič, mě OZE. Nic víc.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
lesana87 píše:A navíc 180MWh za rok je s takovým jističem blbost, rok má jen 365/366 dní po 24h.
Já ne, to kalkulačka z ERU. Prostě jsem zkusil, co vydrží a jak moc je chytrá. Printscreen je v příloze.
Ale jinak jen vidím přesun poplatku pod jiný název, nic víc. Spočteno pro 3x25A a 3+15 MWh.
Zdroj: http://www.novatarifnistruktura.cz/nn.php?typ=doma
- Přílohy
-
nts_4.jpg- (142.92 KiB) Staženo 34 x
-
nts_3.jpg- (140.56 KiB) Staženo 39 x
-
nts_2.jpg- (168.38 KiB) Staženo 44 x
ZdenekHQ píše:...Chatařům zase vadí, když teď zpoplatnili předimenzovaný jističe. Ty dráty někdo udržovat musí a v chatových oblastech je to sakra prodělečná činnost, na kterou doplácím i já, ...
Pochybuji, že údržba existujících zakopaných rozvodů je nějak extra náročná, ale dobře, nevím to. Asi to nebude žádná hrůza vzhledem k počtu zahrádkářských kolonií vůči zbytku světa. Jedinou "údržbu", kterou bylo lze pozorovat byla výměna elektroměrů za digitální.
Takže zahrádkářům vytýkáš silné jističe, neboť na ně doplácíš ze svého.
OK, půjdeme do sebe a všichni zahrádkáři si sníží jističe na 1x10A, aby to bylo fér vůči ostatním ve městě. Jenže ouha, cena údržby přívodních "drátů" se v podstatě nezmění. Budeš na nás furt doplácet(podle tebe), jenže to už bude morálně v pořádku.
Plyne z toho, to, že hodnota našich jističů ti může být fuk, protože doplácet (ve tvých představách) na nás zahrádkáře budeš pořád stejně.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Taky by vás neubylo, kdyby mě na to někdo upozornil, ale nejspíš to ani nevíte a jen čtete noviny...
PavelFF píše: Jenže ouha, cena údržby přívodních "drátů" se v podstatě nezmění. Budeš na nás furt doplácet(podle tebe), jenže to už bude morálně v pořádku.
To je blbost, ale mě to opravdu nevadí, kolik platím na údržbu sítě, být potmě je totiž mnohem horší. Nedávno tady hořel v zemi VN kabel 10km daleko a děly se velké věci, o které opravdu nestojím.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
V tomto vlákně jsem naštval chataře, solárníky i matematiky. Tak to mám snad všechno za sebou a zas bude ode mě na pár let klid. Možná je to všechno tím, že jsem před pár dny seděl jako oponent v komisi....
"VN kabel 10km daleko" je přece určen pro všechny občany, nejen pro parazitující zahrádkáře.ZdenekHQ píše:....To je blbost, ale mě to opravdu nevadí, kolik platím na údržbu sítě, být potmě je totiž mnohem horší. Nedávno tady hořel v zemi VN kabel 10km daleko a děly se velké věci, o které opravdu nestojím.
Mně zase vadí, že jako důvod ke zdražení uvádějí lživé argumenty. A snaží se působit na nízké pudy(zahrádkáři vám zdražují elektřinu, ti co mají na střeše panely taky,...). A udivuje mě, že i člověk v elektrotechnice velmi zdatný, jim to baští a obhajuje to.
S pozdravem "Zahrádkáři Kersku!"
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ten VN kabel nebyl pro zahrádkáře, ale pro nově postavenou příměstskou část asi 300 kroků od Brna. Než to našli, dva dny tady cvičili elektrikou tak, že jsem jim velmi nasr**** zavolal. Jinak bych příčinu neznal.
Sakra, já jsem chlap z vesnice, ty přípojky k chatám co znám já, vedou kilometry lesem a stačí malá kalamita, aby šly k zemi.
Kersko znám, a vůbec okolí Prahy, tam máte asi všechno pod zemí a někdo to taky musel zaplatit. A právě proto, jak argumentujete, chováte se jako zbohatlíci, protože váš kabel ten sníh či vítr nepřetrhne.
a) 1x25 A, sazba D25d, VT=3000 kW, NT=1800 kW
b) 1x16 A, sazba D1d, VT=4800 kW
a) Vyšlo mi
starý TS=15646 Kč komplet (4.74 Kč/kW)
nový TS=13303 Kč komplet (4.03 Kč/kW)
b)Vyšlo mi
starý TS=24000 Kč komplet (5 Kč/kW)
nový TS=13819 Kč komplet (2.88 Kč/kW)
Takže z toho mi vyšlo, že v bytě pro ohřev vody bojlerem
a) roční úspora je 2343 Kč (je to dobře spočítané?
b) roční úspora je 10181 Kč (taky správně spočítáno?)
Pro stejné podmínky tedy vychází, že 1x16 A nebo 1x25 A budou asi nastejno. Samozřejmě počítám s tím, že by odběry vyhovovaly v obou případech odběru max. 16A a nepadaly jističe.
Tak co s tím?
Jinak jsem zadal skutečné parametry podle faktury a ty výpočty jsou prostě špatné. Vychází jim to méně.
Jak nastejno? Máš tam rozdíl 8000.p32 píše:...Pro stejné podmínky tedy vychází, že 1x16 A nebo 1x25 A budou asi nastejno. ...
Já tam zadal loňské vyúčtování a docela to sedí. Liší se to o stovku.p32 píše:...Jinak jsem zadal skutečné parametry podle faktury a ty výpočty jsou prostě špatné. Vychází jim to méně.
U mě je to mimochodem skvělé - v bytě údajně ušetřím asi 1800Kč - v roce 2017 už totiž zatočíme s těmi vyčůranými zahrádkářskými zbohatlíky, kteří nám teď drasticky zvyšují platby! To je výborná zpráva! Má jen drobný háček - na zahrádce si připlatím asi 5200Kč.
Kdybych si dal jistič 1x10A, připlatil bych si "jen" 1200Kč.
Taky bych si mohl vybrat 3x10A, a bude to stát jen 2400Kč navíc. A kdybych někdy potřeboval potřeboval větší výkon z 230V, sehnal bych si pěkné trafo 400V/230V a získal bych něco jako 230V/17A.
Takže nejlepší by byl tarif 2x10A