Nové tarify plateb za elektřinu
Moderátor: Moderátoři
- Martin_Fio
stasek píše:Okamžitě jsem nechal na chatě hodit hlavní jistič 3x16, abych nemusel platit za pětadvacítku. Teď asi budu platit stejně jako mourovatej.
. . . budeš.
http://technet.idnes.cz/komentar-ke-zdr ... chnika_nyv
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ten novej zákon platí už pro rok 2016, ale protože zjistili, že by ty ceny šly někdy extrémně nahoru, dali tam pro rok 2016 "zarážku" tak, že v podstatě platí tarify stejné jako pro rok 2015. Ale pro rok 2017 to už platit nebude. Takže to plácají jak domeček z písku.
Pokud měl někdo třeba tarif D01, tak paušálně za jistič 3x25A platil měsíčně 11Kč. Já v tarifu D26 platím za stejný jistič 236Kč/měsíc. Aniž by někdo odebral jedinný watt energie.
Pokud se tyhle tarify zruší, a příplatek na OZE se paušalně stanoví podle velikosti jističe, tak u odběratelů, co mají velmi nízkou spotřebu, ale potřebují vysoký krátkodobý příkon, to logicky způsobí extrémní nárůst celkové platby. Vůbec se jim nedivím, že jsou v šoku.
Druhá věc je, jestli vysoký krátkodobý příkon nelze rozložit do delšího období s menším příkonem a tím pádem s menším paušálem za jistič. On ty dráty a trafáky skutečně musí někdo udržovat a dimenzovat.
Tolik moje shrnutí. Přikládám můj ceník pro rok 2016, kde si můžete posudit rozdílné paušální tarify za jistič podle sazby platné v posledních letech a jsou tam shrnuty veškeré poplatky.
- Přílohy
-
Cenik_eDomov_EONDistribuce_2016_01_01.pdf- (152.01 KiB) Staženo 49 x
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Ale o tom zde již dobrou půlhodinu hovoříme, Mlho!ZdenekHQ píše:....Pokud se tyhle tarify zruší, a příplatek na OZE se paušalně stanoví podle velikosti jističe, tak u odběratelů, co mají velmi nízkou spotřebu, ale potřebují vysoký krátkodobý příkon, to logicky způsobí extrémní nárůst celkové platby. Vůbec se jim nedivím, že jsou v šoku....
Ty dráty se musejí udržovat bez ohledu na hodnotu jističe. Nebo si myslíš, že když budou mít zahrádkáři jističe 1x6A, že se dráty udržovat nemusí?ZdenekHQ píše:...Druhá věc je, jestli vysoký krátkodobý příkon nelze rozložit do delšího období s menším příkonem a tím pádem s menším paušálem za jistič. On ty dráty a trafáky skutečně musí někdo udržovat a dimenzovat. ...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
PavelFF píše:Ale o tom zde již dobrou půlhodinu hovoříme, Mlho!
Bohužel jen někteří. Nebo si jednoduše nerozumíme. Třeba když napíšu, že se jedná téměř čistě o změnu způsobu plateb na OZE, nikoliv o nějaké nové zpoplatnění jističe. I když to ve výsledku tak vypadá.
PavelFF píše:Ty dráty se musejí udržovat bez ohledu na hodnotu jističe. Nebo si myslíš, že když budou mít zahrádkáři jističe 1x6A, že se dráty udržovat nemusí?
Budou stačit slabší trafa VN/NN a menší rezervy v síti distributora.
Nakonec když platíš povinný ručení za auto, taky není podle spotřeby či ujetých kilometrů, ale paušálně. I když ujedeš třeba 100km/rok.
Nikdo tady taky neuvedl konkrétní sazbu a distributora. Nebo jsem to přehlédl. To je pak těžká debata. Jen se uvádí obecné grafy a spekulace z médií.
Ja v byte, se spotrebou 1,886MWh (minuly rok) a tarifem D02d s jisticem 1x25A bych mel podle toho kalkulatoru platit o -1400Kč/rok. Jenze nejaky clanek na lziDnes uvadel skoro stejny model bytu a ze by mel majitel platit +300kc/rok. Tak nevim.
Rodice v RD maji jistic 3x25A, sazbu D25d, spotreba VT+NT 6MWh a v tom kalkulatoru mi vyslo, ze by meli platit o cca -4000Kc/rok. Ten clanek na lziDnes zase naopak pro RD s 3x25A jisticem tvrdil neco o +3800Kc/rok.
Vsechno je to CEZ, zakladni produkt Comfort. By me fakt zajimalo, jak to dopadne...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
A ti, co se jich týká to extrémní zdražení 2017, by měli bojovat, ne jen nadávat, adresu na ERU znáte.
Mě se to netýká, mě se teď týká hlavně EET, tak řeším s "Babišem" EET. Samozřejmě ne přímo s ním, ale s pracovníkem mfcr.cz. A mám konkrétní info, co se konkrétně mě může týkat, kdy se to může nejdřív stát a dokonce, jak se tomu teoreticky vyhnout.
Co ho bude stát to snížení jističe? Bude to zdarma nebo jak? Je to v Prostějově.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Nakadah píše:Me osobne by zajimalo, jak to nakonec vlastne bude. Ja v byte, se spotrebou 1,886MWh (minuly rok) a tarifem D02d s jisticem 1x25A bych mel podle toho kalkulatoru platit o -1400Kč/rok. Jenze nejaky clanek na lziDnes uvadel skoro stejny model bytu a ze by mel majitel platit +300kc/rok. Tak nevim. .....
Už jsem tady dříve psal svůj poznatek, že do kalkulačky ERÚ se obtížně dosazují hodnoty z faktur. Terminologie složek platby v kalkulačce není zcela srovnatelná s terminologii na faktuře.
Např. na faktuře není položka "Cena za odběrné místo: Kč/OM/měs". Použil jsem do kalkulačky položku z faktury "Pevná cena za měsíc". Také tam není sazba Basic, jen Comfort.
Pro porovnání STS a NTS je důležité, aby se výpočet STS v kalkulačce co nejvíce shodoval s hodnotou na faktuře. Pak lze teprve výpočet dle NTS srovnávat s hodnotou na faktuře (která je blízká hodnotě STS dle kalkulačky).