Paralelní spojování na sekundáru trafa
Moderátor: Moderátoři
Paralelní spojování na sekundáru trafa
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
EKKAR píše:Pokud by to nevadilo a bylo dost místa, tak bych usměrnil každou sekci zvlášť a spojoval je až na sběrným elytu nebo dokonce až za samostatnýma sběrnýma elytama každý větve... V takovým případě totiž poteče vyrovnávací proud až v momentě, kdy na jedný větvi pod zatížením klesne napětí víc než na druhý, do tý doby bude nerovnoměrnost zátěže zanedbatelná...
Tak jsem nakonec uskříp mínus nohu grecu, vinutí zapojil do série a střed poslal na mínus plošku grecu. Celý to vyřešila jedna drátová propojka. Původně musely být dvě.
Kdyby byla vinutí paralelně, měla by odpor R, tekl by proud I a ztráta výkonu by byla P=I²·R. Když máš teď polomost, každé vinutí má odpor 2R a teče přes něj proud 0,7I, což dá výkon (0,7I)²·2R=I²·R, stejný jak výše, ale teď se ta hodnota ztrácí dvakrát. Takže máš ztrátový výkon dvojnásobný. Promítnou se tam i další okolnosti, ale o ty teď nejde.
Ale třeba na 400mA nebo 550mA. Tudíž nějakých 15mA sem nebo tam nehraje roli. Prostě celá akce byla zbytečná. Stačilo obyčejně spojit obě vinutí paralelně.
Ale zase máš menší úbytek na diodách oproti můstku, když už nic.
Ještě by mě zajímalo, jak jsi vlastně měřil vyrovnávací proud(metoda, rozsah,...), když rozdíl napětí byl jen 30mV.
PavelFF píše:Ještě by mě zajímalo, jak jsi vlastně měřil vyrovnávací proud(metoda, rozsah,...), když rozdíl napětí byl jen 30mV.
Goldstar, co jsem s ním měřil má automatickej rozsah AC napětí. Proud jsem měřil na 200mA rozsahu. Těch 12mA bylo bez zatížení trafa, počátky vinutí spojený, mezi koncema ampérmetr. To samý při měření rozdílu napětí.
Ale to nemění nic na tom, že z toho není třeba dělat vědu, protože při zatížení napětí poklesne až o volty a vyrovnávací proudy zmizí. Pouze jedno vinutí bude dávat trochu víc než druhé, protože mají rozdílné odpory. Jedno vinutí je delší. I ve tvém dvoupulzním zapojení usměrňovače je mírná nesymetrie vlivem různých odporů vinutí.
To zapojení s symetrickým trafem a dvěma diodama je takový "standadnější" a tak ho tam už nechám.
Díky