Reprobedna repase

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor

Reprobedna repase

#1 Příspěvek od www »

Dobrý den, mám dotaz.
V reprobedně TESLA asi 30 let stará (typ 1 PF 067 08 ) mi odešly repro arv 168 a aro 687. Podařilo se mi sehnat aro 666 a výškový nějaký tlakový s trochu větším výkonem, ale moc nevěřím krabicovým kondenzátorům ve výhybce a proto jsem se je rozhodl vyměnit, když už to mám rozebrané. Jsou tam o celkové hodnotě 16 µF, 12 µF a 2 µF vše 160V. Našel jsem si na netu náhradu tohoto typu:

http://mhejret.cz/cz-detail-923009-kond ... lanko.html

Co myslíte, lze to bez obavy použít?
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Jestli jsou to krabicové C v plechu se skleněnými průchodkami, tak lze očekávat, že jim nic nebude a zbytečně je budeš nahrazovat horšími, které budeš muset zaplatit. Pokud máš možnost změřit alespoň kapacitu, udělej to a bude-li kapacita odpovídat jmenovité, jsou C na 99% OK, tyhle C vydrží opravdu hodně.

#3 Příspěvek od www »

Při zkontaktování s prodejcem repro mi řekl, že u těchto beden už museli měnit 50 % kondenzátorů které vykazovaly špatné hodnoty a proto se reprák zničil. Kondenzátory jsou krabicové se skleněnými průchodkami jak píšete, ale měřák pro změření kapacity nemám.
serviceman

#4 Příspěvek od serviceman »

Souhlasil bych se Zaky, nebuď posedlý svojí představou. O zničení repráků snížením kapacity bych dost pochyboval.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
ZVUK2000

#5 Příspěvek od ZVUK2000 »

To by ten kondík musel mít šlus, ale menší kapacita nemůže reprák zavraždit.
Zaky

#6 Příspěvek od Zaky »

Tady: http://www.electronicservis.cz/files/re ... oustav.pdf se tvrdí, že i krabicáky odcházejí, já to neviděl, ale třeba se tak opravdu děje, každopádně by to mělo jít poznat prostým změřením odporu, svod by musel být výrazný. V článku popisované hovňáky jsou bez diskuze na výměnu, ale krabicáky považuji za kvalitní C, které přežijí všechno, tak bych je rozhodně slepě neměnil, ale nejdřív ověřil.

#7 Příspěvek od www »

tak bych je rozhodně slepě neměnil, ale nejdřív ověřil.

Ω ukazují nekonečno, ale zkrat se může projevit až pod napětím. Prodejce argumentuje že repráky jen tak zničeho nic neodejdou a navíc od prodejce kupuji jen repro, výměnu kondíků jen doporučil.
Nejsem si však jistý zda rozběhové jsou pro tyto účely vhodné. (otřesy atd)
Zaky

#8 Příspěvek od Zaky »

Tyhle C jsou na 160V, 100W zesilovač na plný výkon je bude namáhat rozkmitem do 80V, pokud nemají svod, nevěřím, že by se prorážely. Zesilovač nesmí kmitat a nesmí to být špatně filtrovaný spínaný zesilovač, tam hrozí zničení výškáčů. Pokud chceš mocí mermo C nahradit, přečti si článek z odkazu výše, náhrady jsou tam doporučené.
Milan_F

#9 Příspěvek od Milan_F »

serviceman píše: O zničení repráků snížením kapacity bych dost pochyboval.

Ale zvýšením kapacity už ano. Už jseš zblblej z elektrolytů... ale tyhle typy kondů (MP) rády zvyšují svoji kapacitu a chytaj svody.
Zaky píše:Jestli jsou to krabicové C v plechu se skleněnými průchodkami, tak lze očekávat, že jim nic nebude

Zaky, Zaky... nešiř nepravdy.

Krabicáky vyházet, po těch letech chytaj svody, zkraty a přerušuje se vývod ze svitku. Kolega kdysi u takovýho krabicáku naměřil svod 4 ohmy.

Vyměňit třeba za MKT nebo lépe MKP

Sendyx píše:Ve starých reprobednách Tesla bývá 10-50% krabičáků vadných. On metalizovaný papír je docela prevít a degeneruje, i když je zalitý ceresinem. To je taky problém hovňáků, jejich svody nejsou tak úplně jenom vlhkem, nataženým z trhlin pouzdra. Stejně tak odcházejí celulózové kondenzátory Siemens a dalších značek, a ani MKL nebo MKU na tom nejsou o moc lépe.

Na samoregeneraci zapomeňte, ta byla ostatně možná jen za určitých podmínek, které v domácí HiFi bedně asi moc nastávat nebudou.
Naposledy upravil(a) Milan_F dne 31 led 2016, 12:15, celkem upraveno 2 x.
Zaky

#10 Příspěvek od Zaky »

Ke zvýšení kapacity nemá jak dojít, pokud se naměří vyšší kapacita, je to chyba měřící metody C jako důsledek svodu. A svod je (v ideálním případě) narozdíl od reaktance C frekvenčně nezávislý a tak přetížení repráku snadno způsobí, pokud je tedy dostatečně významný. Na C bylo ss ohmmetrem naměřeno nekonečno, pořád si myslím, že svod nemají. Vzhledem k ceně repro a C ale při pochybnostech, které zkušenosti jiných oddůvodňují, výměnu lze doporučit.

#11 Příspěvek od www »

V odkazu pana Zaky jsem našel větu:
Pro rekonstrukci výhybek jsou naprosto nevhodné hně dé svitkové kondenzátory Tesla řady TC180 i různé krabicové typy řady TC4xx nebo TC6xx stejného výrobce.
A právě že v bedně jsou z výroby použity kondíky Tesla TC4xx
To by nasvědčovalo že prodejce repro měl zřejmě pravdu?
serviceman

#12 Příspěvek od serviceman »

Bez měření jsou to všechno jen dohady a fantazírování.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Zaky

#13 Příspěvek od Zaky »

A není-li tazatel schopen C změřit, výměna za nové vhodné typy je jistota, v článku je popsáno, co použít, ke koupení třeba v GEsu, GMe, Tipa, TME, Farnell, Mouser a pod.

#14 Příspěvek od www »

Nemám na to patřičný měřák a pouštět do kondíků 100V~ a nějak to měřit asi nemá patřičný efekt.
Rozběhový kondík mne zaujal nízkou cenou 29kč. :wink:
Hifista

#15 Příspěvek od Hifista »

Repasoval jsem v uplynulém roce několik párů 1PF067 08 a závěr je jasný. V každé z výhybek byl jeden, anebo více vadných krabicáků. Našly se některé zcela ve zkratu, jiné se svodem a zvýšenou kapacitou. Vzhledem k věku, je vhodné všechny kapacity nahradit novými. Kondenzátory 2x8M paralelně k hl. repro je možno nahradit levnějším bipoplárem, na ostatní pozice svitky. Kdo se v nějakém časovém intervalu na výhybku opětovně podívá, tak vymění jen vadné kusy.
Nevím, proč některé stejně staré krabicové kondy zůstávají i po těch více než 30ti letech v dobré kondici a jiné jsou totálně vadné.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“