Přisávací ventil ?
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
Přisávací ventil ?
Nejsem v tomhle profík, ale někde v manuálu jsem už viděl průřez nádobou. ... víc nepovím, nevím. Určitě by se dal ten "vak" vytáhnout a použít v jiné nádobě, na max. tlak pro jaký byl určen.
Čauky
Re: Přisávací ventil ?
Artaban001 píše:Nazdárek, kdesi jsem slyšel, že "darlingy", neboli čerpadla vody se zásobníkem a tlakovým vypínačem mají přisávací ventil, který má údajně zajištovat stálý tlak vzduchu v nádrži, takže se nemusí dofukovat. Rád bych věděl, jak to funguje a zda by se to dalo aplikovat na 250L nádrž k domácí vodárně,která nemá vnitřní vak na vzduch, takže ji musíme jednou za měsíc dofukovat kompresorem (bezolejovým)
Takýto prisávací ventil mám doma a tiež nemáme vnútorný vak na vzduch v zásobníku. Podla "vodárov" má byť umiestnený tento prisávací ventil 1 m nad hladinou vody v studni. Ja mám ponorku, a asi 2 metre nad hladinou je prisávací ventil. Funguje to tak, že vo vnútri je gumová guľôčka, ktorá bráni vode aby tiekla späť z nádrže do studne.(Je to čiastočne aj spätný ventil, ale mám ešte jeden pri nádrži) Na prisávacom ventile je malá dierka zabezpečujúca to, že z trubky vytečie voda(v mojom príopade vodný stĺúpec 2 metre) ak je čerpadlo OFF a do trubky sa dostane vzduch. Pri zapnutí čerpadla voda tento vzduch natlačí do zásobníka. U mňa to má len malú chybičku, že ten prisávací ventil mám 2 m nad hladinou a raz za čas pomocou klasického ventilka (ako na pneu auta) musím trocha toho vzduchu odpustiť. Asi ten ventil mal byť 1m nad hladinou a bolo by to OK.
- Artaban001
Takže by podle mě stačilo v podstatě kdekoliv před zpětnou klapku nádrže (uzamyká tlak vody v nádrži) dát nějaký ventil - nejlépe regulovatelný, který by při určitém (nastavitelném) podtlaku způsobeném váhou vodního sloupce nad čerpadlem, umožnil vniknutí vzduchu do doby, až by váha vodního slouce nestačila držet ventil otevřen a nasávání vzduchu by se mělo zastavit. Regulací úrovně by se dala měnit velikost "vzduchové komory" a tím by se nemusela pak dotlakovávat nádrž vůbec. (zde je asi 20m dlouhé výtlačné potrubí..) - Je tato úvaha správná?
No pokud je nautila ponorka tak by to slo. Pred nadrz bys dal dva zpetne ventily. Jeden propustnym smerem do nadrze a druhy zavernym na vzduch. Nekde nad hladinou bych vyvrtal do trubky malou dirku. pokud prestane tlacit tak se zavre klapka do nadrze a voda malou dirkou vytece.Artaban001 píše:Díky všem, co jste mi pomohli osvětlit, jakým způsobem to funguje. Máme ve sklepě 2m vysokou a 60 cm širokou válcovou nerezovou tlakovou nádrž. Do této nádrže se "nautilou" tlakuje voda. Až tlak vody v nádrži dosáhne určité velikosti, tlakový spínač to vypne. Navíc je tam hladinostav, který čerpadlo vypne při poklesu vody ve vrtu pod spodní hladinu, aby se čerpadlo nezničilo (systém "šnek v gumové hadici").
Takže by podle mě stačilo v podstatě kdekoliv před zpětnou klapku nádrže (uzamyká tlak vody v nádrži) dát nějaký ventil - nejlépe regulovatelný, který by při určitém (nastavitelném) podtlaku způsobeném váhou vodního sloupce nad čerpadlem, umožnil vniknutí vzduchu do doby, až by váha vodního slouce nestačila držet ventil otevřen a nasávání vzduchu by se mělo zastavit. Regulací úrovně by se dala měnit velikost "vzduchové komory" a tím by se nemusela pak dotlakovávat nádrž vůbec. (zde je asi 20m dlouhé výtlačné potrubí..) - Je tato úvaha správná?
Stacilo by to mozna v te studni na vzdalenosti treba 20cm at tam neni toho vzduchu moc.