Monito Benq XL 2411T-smazat
Moderátor: Moderátoři
Monito Benq XL 2411T-smazat
podařilo se mě zkratovat dps napajecí části monitoru.(jak a proč není asi důležité, ale klidně se rozepíšu jestli to bude třeba). Každopádně jsem vyměnil spálenou pojistku a ntc tranzistor který se mě zdál trošku zčernalý(na nožičkách).
Pokaždé když ho teď zapnu, šlupka a propálí se rezistor na obrázku. Je to 0,47 ohmu. Pojistka zůstane neporušena.
Jsem laik, je to moje první oprava, elektru moc nerozumím a tak se spíš učím za pochodu.. zatím jsem proměřil rezistory, kapacitu na všech kondenzatorech a vše se zdá v pořádku. jen se mně zdá divné že na tom filtračním kondenzátoru naměřím 650V.
Napadá mě , že to může způsobovat ten vyměněný ntc tranzistor. Nevím jestli jsem koupil úplně přesnou hodnotu jako původní, kupoval jsem to dost narychlo a ten původní už nemám.
- Přílohy
-
131.jpg- (100.86 KiB) Staženo 150 x
-
133.jpg- (76.81 KiB) Staženo 150 x
-
132.jpg- ta pojistka je hrozně připájena, ale funguje
- (223.61 KiB) Staženo 157 x
- Přílohy
-
pcb.JPG- (75.34 KiB) Staženo 165 x
PotPalo píše:Tak, 650V určite nie. Nemeriaš to na zlom rozsahu (AC/DC)? A NTC nieje tranzistor, ale termistor. Máš tam šlusnutých niekoľko súčiastok, zakrúžkoval som ich modrým. Pravdepodobne je v háji aj IC601. Čo ten spoj pri konektore? Napájkuj tam poriadny drôt.
Jak si prosimtě poznal, že jsou špatné?
Jak si prosim tě poznal, že jsou špatné?
Lebo... trvalo zopnutý výkonový tranzistor odpáli 0,47Ω odpor.
Ten odpálený odpor odniesol do silikónového neba aj IC601 cez pin3 merania prúdu. Na Gate tranzistora sa pri prepálení toho odporu objaví plné napätie usmernenej siete a odpáli IC601 cez pin5 riadenia výkonového tranzistora.
Ešte taj vedieť kde bol prvotný skrať dalo by sa predpokladať lepšie čo ešte odkráčalo.