zkrat vyhledávání

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
humr

zkrat vyhledávání

#1 Příspěvek od humr »

Ahoj mám prosbu máte nějaký rychlý způsob jak najít zkatovaný místo v kabelovým svazku? Zkratuje mi vodič co napájí zadní obrysové světlo. Je to u auta MB Actros, nebo poraďte kde tu najdu nějaký odkaz na podobný problém
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Nejdříve hledej zkrat v lampě . Jednoduché to není . Buďto natáhnout hned nový , nebo na prasáka větší pojistku , dovolí si hazardéři .
humr

#3 Příspěvek od humr »

lampu jsem odpojil potřebuju najít to konkrétní místo aby tam nebyla ještě nějaká jiná paseka
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Jsou drahé mašinky pro zkrat vedení , doma v podstatě nelze . Dobrodruzi pouští proud napřímo , nedoporučuji !
humr

#5 Příspěvek od humr »

proud na přímo poslat nechci nepotřebuju platit nějakou odpálenou jednotku
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Není jiná cesta, než jít po kabelu a rozebírat.
Na tak malou délku není jednoznačné ani porovnání odporů dvou stejně dlouhých vodičů, vzhledem k přechodovému odporu na kastli se sotva trefíš na méně, než půl metru. A na měření odrazem impulsu na vedení je technika v ceně půlky nového áčkového medvěda.
Mimoto není vyloučené, že kabelový svazek může v místě zkratu narušenou izolaci dalších vodičů, takže není vyloučené, že tento problém natažením nového vodiče opravíš, a za měsíc dva tam budeš mít problém daleko větší.
mi-ro

#7 Příspěvek od mi-ro »

Jestli je někde vodič prodřený, skříplý, elektricky asi lokalizovat nelze. Jít po svazku, čumět a přemýšlet. Dal bych místo pojistky žárovku a při pohybu svazku bude třeba reagovat. Nebo už je dnešní digitální technologie tak daleko, že se připojí krabička která lokalizuje závadu-zkrat? Nevím.
PS doplněno-než jsem dopsal, Hill myslel stejnou cestou.
..to bude jen ňákej odpůrek
jova1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jova1 »

Místo pojistky tu žárovku a pak cvaknout kolem svazku klešťák a postupně to zkoušet od pojistky k lampě kde se to ztratí. Bude to fungovat pouze při zkratu proti kostře.
humr

#9 Příspěvek od humr »

fígl se žárovkou znam ale kvůli jednotce ho radši použít nemůžu a msta kde by se mohl ten kabel prodřít jsem prohlídl kostra a napájení vedou společně ve svazku až někam k motoru tam je ukostřovací bod elektroinstalace podvozku
Zaky

#10 Příspěvek od Zaky »

Jestli máš dobrý voltmetr a stabilní zdroj proudu (oboje je problém, bastlířovy přístroje nevyhoví, zdroj proudu se dá celkem jednoduše ubastlit, voltmetr mám 6.5 digitový, s ním to jde.) a víš, proti čemu je zkrat (kostra ?) a je tento zkrat stabilní, pusť do vodiče proud z jedné strany a změř čtyřdrátově napětí na začátku kabelu a potom z druhé strany totéž. VZdálenost zkratu odpovídá poměru naměřených úbytků. Další varianta je hnát kabelem hodně proudu a dívat se na svazek infrakamerou, tady zase většinou není k dispozici infrakamera a svazek je obvykle špatně přístupný.
mi-ro

#11 Příspěvek od mi-ro »

Zkus mi ještě jednou pořádně popsat, o co jde. Přece když máš kabel zapojený na pojistkový nůž a druhý konec odpojený od světla, přece se to nemůže nic poškodit. Nebo máš kabel napojený do jednotky a ta ti pálí pojistky?
..to bude jen ňákej odpůrek
humr

#12 Příspěvek od humr »

jak je to zapojený v kabině nevím, jestli je pojistka za jednotkou nebo před ní každopádně hlídání vadný žárovky to má a chybovou hlášku dokáže spustit i jiná watáž žárovky zkrat mam někde v kabelovem svazku podvozku ten konkrétní kabel jsem našel vepředu ve svorkovnici a mam ho odpojený na obou místech odpor mezi ním a kostrou je nulový někde ve svazku je mezi ním a kostrovým kabelem zkrat
humr

#13 Příspěvek od humr »

být to stará Tatra 815 tak místo pojistky dam asymetrickou žárovku s propojenýma vlákny a jdu tahat se svazkem takhle by se to hledalo dobře :D
Jimmi2

#14 Příspěvek od Jimmi2 »

Zaky píše: ...pusť do vodiče proud z jedné strany a změř čtyřdrátově napětí na začátku kabelu a potom z druhé strany totéž. VZdálenost zkratu odpovídá poměru naměřených úbytků...
Tohle by fungovat asi mohlo.
Ale v praxi je jednodušší (a obvyklejší) vytipovat si trasu kabelu a hlavně místa, kde případně bývají konektory či jiná spojovací místa. A pak prostě postupně zmenšovat sektor se zkratem.
Zaky

#15 Příspěvek od Zaky »

Souhlas, musí se popřemýšlet a na základě zjištěných skutečností vybrat co nejefektivnější a málo pracnou metodu. Problém je, že při pohybování kabelem může ten zkrat zmizet a pak se bude hledat výrazně hůř. Nejvíc by se líbil ten tekoucí proud a klešťový Ampérmetr, jestli se tedy dá aspoň sem tam někde ke svazku dostat.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“