Schlumberger 7150plus - vstupní zdířky

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ace_ventura

Schlumberger 7150plus - vstupní zdířky

#1 Příspěvek od ace_ventura »

Ahoj, řeším výměnu vstupních zdířek. Původní jsou už zoxidované a vyviklané. Měření je nestabilní, myslel jsem, že jde o vnitřní chybu ale přiletoval jsem si kabely na zdířky a vyvedl ven a měření je OK.
ObrázekObrázek

Zdá se, že jsem našel původní - teď už inovovaný typ, výrobce Deltron. Dle datasheetu jsou však do 50V - to ostatně většina podobných typů. TME http://www.tme.eu/cz/details/551-0100/zdirky-pro-bananky-4mm/deltron/ má jen červený a černý, Farnell zase jen po 5 kusech od barvy...
Obrázek

Pak mě napadla možnost předělání na klasické zdířky. Na internetu jsem našel na webu info, že už to někdo dělal. No podle proměření to bude nejspíše vyžadovat i úpravu desky nebo to bude opravdu na těsno. Použil Hirschmann série SEB2610 a Farnell je má po kuse.
Obrázek

A teď OTÁZKA: Mám "řešit" to, že klasické zdířky jsou jen na malé napětí? (u těch zadních pro 4W měření odporů by to nevadilo). Máte zkušenost s neznačkovými zdířkami z GME? Konkrétně typy 24.303.x - 24.244.x nebo případně 24.241.x? Cenový rozdíl je markantní... Díky.
[img]http://www.gme.cz/img/cache/192x144/811/259/pl-a-strojovaˇ-zda-l-ka-4mm-do-panelu-24-303-1-obrazek-1.jpg[/img]ObrázekObrázek
PavelFF

#2 Příspěvek od PavelFF »

Jsou tady lidi, co by tam nic jiného než originál nedali. Protože jsou tak založení a/nebo se živí opravami a nemůžou si dovolit nic jiného.

A jsou lidi, co by tam klidně dali svorku na 50V. Svorka na 50V zcela určitě vydrží mnohem mnohem víc, než 50V. To si můžeš vyzkoušet, že ji jen tak snadno neprorazíš. Ale prostě nemá razítko a garantovanou odolnost.
A kdyby se i prorazila, tak se prorazí na co? Na kostru? Bude to natolik vadit, aby toto řešení nemohlo být použito? Ty původní snad vypadají nějak "vysokonapěťově"? Nebo to jsou obyčejné plastové svorky?

Jinak svorky co snesou 1kV stojí asi kolem 50-60Kč/kus. Takže zas takový cenový rozdíl nevidím. Jen se tam asi nevejdou.

Stejný měřák mám taky, tak mě to zaujalo. Kdybych potřeboval vyměnit svorky, dal bych tam obyčejné na malé napětí, co mám doma. Asi bych napětí ani neřešil, maximálně bych svorky zkusil vystavit vyššímu napětí.

Pro zajímavost - podobné černé svorky jak uvádíš v odkazu mám od Tesly a nepodařilo se mi prorazit matičku vůči středu napětím 5kV=. Ale jiné typy, které jsou složené z více plastových kroužků(uprostřed kroužků bývá čelní panel), už přeskakovaly někde kolem 2,5kV. Ale nešlo o průraz plastu ale o přeskok ve vzduchové mezeře.
ace_ventura

#3 Příspěvek od ace_ventura »

Díky za názor. Na to, jak je starý tak ho mám furt v oblibě. Jen na výměnu led diod v podsvětlení displeje jsem se překecával 2 týdny. Zvolil jsem teple bílou a nelituji.
Zpět ke svorkám. Původní mají kontakt tvořeny z plíšku. Nevypadají vysokonapěťově. Vzhledem k malé vzdálenosti předních od DPS se přikláním k výměně za klasické. Na zkoušku vezmu pár kousku z GME a vyzkouším. Mám reg. zdroj do 2kV= tak uvidíme...
Obrázek
Obrázek
Obrázek
PavelFF

#4 Příspěvek od PavelFF »

Když se podíváš, jakou izolaci má červený vodič a jak vede do svazku s ostatními..., tak je jasné, že svorky se svou tlouštkou plastu nebudou nejslabší článek. Vůbec bych se toho nebál.

Z čeho je vůbec panel, co v něm jsou svorky? Plast, plech?
ace_ventura

#5 Příspěvek od ace_ventura »

Jo to je pravda. I vzdálenosti přípojných elektrod od ostatních součástek...
Zajdu do GME okouknout svorky a rozhodnu se. Použiju ale klasické, vrtat se mi do něj fakt nechce.

Panel je plastový, pouze spodní díl kde síťový přívod je eloxovaný hliník.
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

Hlavně bych tam dal něco, co bude robustní a nebude mít přechoďák. Levné svorky z trafiky jsou skoro vždy problémové.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
fredis

#7 Příspěvek od fredis »

Vždyť v tom GM mají těch na 1000 V výběr docela velký.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“