kejki píše:Vím, že to co píšeš se týkalo použitého zboží, ale jinak zákon nedefinoval přidanou hodnotu, ale základ daně. A základ daně je http://business.center.cz/business/prav ... 1h2d6.aspx
To, co jsem psal se týkalo veškerého zboží. Jen bych do toho nepočítal dovoz a vývoz, tam je jiný režim. Zákon definuje přidanou hodnotu jako výši sazby ze základu daně. Možná jsem to napsal tak, že to vyznělo i jinak a to jsem nechtěl.
Základ daně je pro plátce DPH při nákupu vždy to, co vypočítá dodavatel pokud je plátcem DPH také (prokazatelně) a vystavil daňový doklad (je to jeho povinost). Pokud to vypočítal špatně (od 1.1.2016 je možný výpočet i koeficientem), tak je podle zákona toto povinen opravit. Pokud dodavatel není plátcem DPH, tak je cena zboží zařazovaná na sklad celá a ve vyúčtování DPH je v sazbě 0%. Při dalším prodeji je vyřazovaná jako se sazbou DPH a jen to, co se k ní přidá, tak se zdaňuje danou sazbou DPH (např. 21%). Záleží pak jen na dodavateli, jestli má tak "zajímavé" ceny, aby odběratel u něho nakupoval. Co se přidává, to se zpoplatňuje danou sazbou DPH. To, co tam na zboží už bylo a je od plátce DPH, tak se nárokuje od státu, ale protože stejný díl se rovněž při prodeji zdaňuje a potom povinně odvádí státu, tak se k odvodu DPH vlastně vynuluje (nakoupí a prodá za stejných podmínek, žadný odvod a ani nárok).
Bavíme se samozřejmě jen o doprovolných plátcích DPH. Malí obchodníci kolikrát schovaní pod s.r.o. nejsou dobrovolní plátci, ale povinní. Pod s.r.o. jsou většinou schovaní z důvodu úvěru na zboží, který by jako fyzické osoby prostě nedostali.