Rozložení zátěže do více fází

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kybler
Kontaktovat uživatele:

Rozložení zátěže do více fází

#1 Příspěvek od kybler »

Zdravím všechny,
zatím jen teoreticky řeším, jak by se dalo nejlépe přizpůsobit novým distribučním tarifům a pokračovat bez rozmýšlení co zapnout i s menším jističem, napadaj mě dva způsoby:

1) Předřazenej frekvenční měnič - to bych nerad kvůli rušení z něj
2) Skříň s přesně namotaným trafem Dz0 v poměru 1:1, který by se v případě zvýšený spotřeby z jedný fáze pomocí stykačů nejprve jemně předmagnetovalo, násleně připojilo k síti s propojeným primárem a sekundárem, pak odstranila "klema" primár-sekundár a všechny spotřebiče by pokračovaly bez přerušení přes trafo.

A teď dotaz - nějak se mi nedaří propočítat proudy z jednotlivých fází na primáru trafa, když bude spotřeba na sekundáru proti nuláku dejme tomu 25A-0-0, vektory tak nějak nejsou moje silná stránka. Neví někdo, jak to spočítat, nebo rovnou výsledek? Díky.
:)
Když všechno selže, přečti návod.
Bernard

#2 Příspěvek od Bernard »

Těch 25A je základna rovnoramenného trojuhelníku, úhel ramen k základně 30°. Takže ramena jsou dlouhá 12,5/cos 30° = 14,5 A. Do primáru poteče 14,5_14,5_0.
kybler
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kybler »

To platí i pro lomenou hvězdu?
Jinak díky. :)
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Habesan »

(Právě na lomenou jsi se přece ptal.)
A co jalovina?
Elektroměr sice měří činnou složku, ale pro jistič je proud jako proud.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
kybler
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od kybler »

Ptal, ale výsledek vychází nějak totožně s přepočtem trafa Dy, raději jsem se proto přesvědčil, jestli není někde chyba. :-)

Zanedbatelnou jalovinu vinutí trafa zlikviduju malou kapacitou, v čem je problém?
Bernard

#6 Příspěvek od Bernard »

Dvě fázová napětí a to jejich sdružené tvoří podobný trojuhelník, tak jsou ty číselné poměry stejné.
PavelFF

#7 Příspěvek od PavelFF »

Vůbec nerozumím tomu principu.
Jakože mám v bytě různé spotřebiče a zásuvky rozložené do 3 fází. Jedna fáze začne být přetěžovaná. Já už předem vím, která to bude(ačkoli to může být kterákoli). Tak na přetíženou fázi připojím výstup z "jednofázového" trafa 400/230V ? Nic nevyhodí jistič? Vždyť to bude rozfázované/posunuté. Nebude? Vyrovnávací proudy budou obrovské. Nebo ne?
kybler
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od kybler »

2Bernard: Díky.
2PavelFF:
Dz0 je jakoby trafo trojúhelník/hvězda, akorát že s nulovým fázovým posunem. Pokud to správně namotáš, můžeš to trafo fláknout do obvodu za chodu, aniž bys musel vypnout spotřebič nebo náhlým posunutím fáze trápit motor v ledničce. Předpokládá se, že ten jistič nevylítne hned a je trocha času s nadproudem něco udělat. Proudový tráfko zaregistruje na jedný fázi proud blížící se nebo překračující nastavenej limit a bude následovat toto:
1) malý relátko připojí trafo přes odpory k síti za účelem magnetizace, aby nevyhodilo pojistky
2) 1.stykač připojí primár trafa natvrdo do sítě
3) 2.stykač přepojí celou domovní elektroinstalaci ze sítě na sekundár trafa.
PavelFF

#9 Příspěvek od PavelFF »

Já z nějakého neznámého důvodu myslel, že to trafo bude jen jednofázové.
monterjirka

#10 Příspěvek od monterjirka »

kybler píše:2Bernard: Díky.
... Předpokládá se, že ten jistič nevylítne hned a je trocha času s nadproudem něco udělat. Proudový tráfko zaregistruje na jedný fázi proud blížící se nebo překračující nastavenej limit a bude následovat ...

Jistič s charakteristikou B potřebuje 3 - 5-i násobek jmenovitého proudu, aby udělal "cvak" a vypadl během desetin vteřiny.
Bez rozdílu charakteristik by jistič, pokud není vadný a není ohřátý svým okolím, měl trvale vydržet přetížení o 13% (B10A by měl vydržet 11,3A)
Při přetížení o 45% může vypadnout za 30 minut, musí do 1 hodiny...
Ovšem tento režim se nedoporučuje příliš používat (logicky má vliv na životnost jističe)

Myslím, že bych se popsaný problém snažil řešit spíše pomocí tzv. přednostního relé (pokud jsou pro to podmínky)
Soemtron

#11 Příspěvek od Soemtron »

kybler píše: ... řeším, jak by se dalo nejlépe přizpůsobit novým distribučním tarifům ...
Jakou očekáváš od svého řešení finanční úsporu? U RD bych pod 3 x 25A nešel.
Není to zbytečný poplach? http://www.penize.cz/nakupy/300754-nepa ... platit-vic
:!: Sháním SM ELKA 21A, 6521, OKU101...
Koupím obrazovku Toshiba LR30477
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

No včera u Jílkové to byly bláboly . Po půlhodině , kdy lidem nic nevysvětlili , jsem šel spát . Už jsme to zde řešili , děs , běs , jo my tu cholíme ... U vody se o stejném principu též hovořilo již před lety . U plynu to bude následovat . Nyní se říká , že cena plynu je na polovině , no a že by šly spotřebitelské ceny stejným poměrem dolů .... Inu třeba zase přijdou do módy plynové sporáky na PB .
Olchor

#13 Příspěvek od Olchor »

Dalo by se dát trafo 400/230V mezi 2 fáze, získám 1F s proudem 1,7x vyšším, + 1F zůstane původní. Ale trafo jak kráva.
Já mám 3x 25A, ale třífáz jsem za 20 let na domku použil tak 4x. Takže asi jednodušší bude přejít na 1F a popř. zvýšit na 32A, nebo přednostní relé. Ale uvidíme, jak se to celé vyvrbí.
Soemtron

#14 Příspěvek od Soemtron »

Podle mne jsou podobná řešení nesmysl, nehledě na účinnost transformátoru, klidový odběr atd.
Soemtron

#15 Příspěvek od Soemtron »

Roční odběr VT+NT= 4300 kWh, sazba D25d, jistič 3x25A, vodárna, el. sporák, 2x kombinovaná chladnička, 2x aut. pračka, hobby dílna - často využívaná. Nebyla splněna podmínka podílu odběru v době trvání nízkého tarifu, proto jsou pro výpočet použity ceny pro standardní jednotarifní sazbu. Celková roční platba v NTS za elektřinu je nižší o 1 449,73 Kč (7,61%) než v STS (včetně DPH). Chataři a zahrádkáři ale :cry:
ERÚ: Vitásková ale tvrdí: Návrh nové tarifní struktury nepodepíši, pokud by měl poškodit spotřebitele.
http://www.kurzy.cz/ven/?u=http%3A//www ... u/&t=93705
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“