Nahrazení 12V halogenových bodovek LEDkami

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Janke

Nahrazení 12V halogenových bodovek LEDkami

#1 Příspěvek od Janke »

Ahoj,

chci vyměnit 4 halogenové 12V bodovky v koupelně za LEDkové. Bohužel po výměně se svetlo z ledek třepe a cca po půl hodině začnou ledky současne zhasínat a rozsvěcovat se. Poradí mi někdo co s tím?

Díky
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Pravdepodobne tam mas elektronicke "trafo" na 12V - vymenit.
misocko

#3 Příspěvek od misocko »

pravdepodobnost hraniciaca s istotou
trieskas do lediek striedavinu z elektronickeho "trafa", musia mat z teba radost aj ledky aj "trafo"
kup zdroj s vystupom 12V DC
radioelectrum

#4 Příspěvek od radioelectrum »

Já jsem kamarádovi do podhledu v koupelně dal paralelně 50W odpor. Už je to pár let takže si nepamatuji hodnotu, ale snadno se spočítá. vyšlo to že bral tak 20W. Potom bylo možné nahradit všechny žárovky LED. Kamarád je spokojený, jeho žena by nás zabila kdybychom kuchali sádroš a snažili se dostat ke zdroji. Ani nevěděl že to je na 12V a někde že by měl být zdroj.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Alebo tam jednu halogenku nechat.
Duvsan

#6 Příspěvek od Duvsan »

misocko píše:trieskas do lediek striedavinu z elektronickeho "trafa", ...
Neviem ako bodovky, ale LED moduly sú i s usmerňovačom a niektoré i s vlastným PWM, kúpil som švagrovi. Akurát on teraz hlási jemný piskot toho svietidla (žeby burst režim?).
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud jsou LEDky konstruované na 50Hz (beru celý modul), tak těch 20KHz a víc se jim taky nemusí líbit..
Duvsan

#8 Příspěvek od Duvsan »

Niečo takéto: https://www.smdledziarovky.sk/led.ziaro ... a.biela.g4

Maximálne môže miasť PWM, inak nemá čomu čo.
mi-ro

#9 Příspěvek od mi-ro »

radioelectrum píše:Já jsem kamarádovi do podhledu v koupelně dal paralelně 50W odpor. Už je to pár let takže si nepamatuji hodnotu, ale snadno se spočítá. vyšlo to že bral tak 20W. Potom bylo možné nahradit všechny žárovky LED. Kamarád je spokojený, jeho žena by nás zabila kdybychom kuchali sádroš a snažili se dostat ke zdroji. Ani nevěděl že to je na 12V a někde že by měl být zdroj.

Pokud tam je pulzní napáječ, spíš se divím, že už jste ten sádroš nekuchali. Dřív nebo pozděj Vás to stejně čeká. Ty napáječe neměly dlouhého trvání.
..to bude jen ňákej odpůrek
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Radioelectrum: Dávat někam zatěžovací odpor, aby jsi mohl svítit LEDžárovkama? nezdá se to tak trochu úchylný ve stylu "nechci slevu zadarmo"?
To už bych raději někam na "rozebíratelný místo" naistaloval byť i blbé trafo s usměrňovačem který by dávalo 12V a tento okruh bych spínal vypínačem. Libovolný LEDžárovky nebo LEDpásky by už nebyl problém používat až do maximální povolené "watáže" trafa
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Ked este neboli tie "elektronicke trafa", tak sa na halogenky pouzivali klasicke 12V trafa, bez usmernenia. Tie budu aj pre LED "ziarovky" vhodnejsie.
ZVUK2000

#12 Příspěvek od ZVUK2000 »

Navíc ty trafa resp. toroidy jsou nesmrtelné narozdíl od spínacích zdrojů. Dokonce většina má certifikat jako bezpečný zdroj SELV.
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“