Zálohování GSM modulu
Moderátor: Moderátoři
Zálohování GSM modulu
Mám malý GSM komunikátor pro montáž do elektroinstalační krabice, který je napájený z 230V a potřeboval bych, aby zůstal funkční ze záložního AKU i při výpadku proudu. Továrně tuto funkci nemá, a protože uvedený modul vlastním nebudu kupovat jiný ale rád bych funkci pro vlastní potřebu zkusil dodělat.
Uvnitř je spínaný zdroj, který na výstupu dává 25V ss, je zřejmě ale velmi měkký, protože pokud GSM komunikátor vysílá nebo přijímá, napětí stoupne až na 28V (zdroj přidá?...). Zkoušel jsem na výstupní kondenzátor připojit 24V z jiného zdroje a vše bez problému fungovalo.
Zakoupil jsem proto 2ks 12V VRLA akumulátorů, které bych tam rád připojil, tyto akumulátory bych chtěl "udržovat nabité" z jiného zdroje s LM350 nastaveným na 27.2V a s proudovým omezením cca 100mA.
Napadá někoho z Vás, jak to realizovat, aby ty dvě napětí nešly proti sobě? Nejprve mi napadlo tam dát diody, který by určili, kterým směrem poteče proud, ale pak si uvědomil, že tudy cesta nepovede
Děkuji
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Aby mi napětí z jednoho zdroje nelezlo do druhého zdroje, ale jen za normálního stavu do aku a pak při výpadku z AKU do GSM komunikátoru?
Nevím, jestli si to představuji správně, ale z hlediska principu té diody jsem pochopil, že se k tomu použije blokovací směr, ale nějak mi logicky nejde dohromady, jak bych to měl zapojit, aby tam, kde proud za normálního stavu téct nemá (budu ho blokovat diodou), tekl při výpadku.
Napadlo mi už i přepínání relátkem, držené právě síťovým napětím, které když vypadne, tak to přepojí na aku. V tom případě by ale došlo ke krátkodobému výpadku a zřejmě resetu toho GSM komunikátoru, což by asi ani nevadilo, ale přišla by SMS že nešel proud, která by postrádala smysl. Protože ji to posílá až po připojení k elektrice.
Jinak je to tento GSM modul a už se nevyrábí: http://elektrika.cz/data/clanky/abb-uz- ... iji-zahony
Přes jeho kontakty máme napojenou starou zabezpečovačku. Ale minulý víkend sem přijel domů a zjistil, že nějaký hovado nám vyplo v ulici hlavní jistič a začal jsem si uvědomovat nebezpečnost beznapěťového stavu
Jakmile dojde k výpadku síťového napětí, tak začne být komunikátor napájen přes druhou diodu z aku, zároveň ani nebude mít síťové napětí ten nabíječ, čili se to nijak nepohádá.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Do šestikolíkového konektoru se připojuje další část s vlastním GSM přijímačem a displejem, která je v rámečku.
myslím, že by se tam ani žádná dioda přidávat nakonec nemusela, díky té usměrňovací RS1M. Co myslíte?
- Přílohy
-
20160220_205417.jpg- (198.64 KiB) Staženo 91 x
-
reverz.jpg- (176.39 KiB) Staženo 87 x
Nevím, jak by mělo jít udělat, aby to poslalo SMS, že to běží ze záložního zdroje. Samozřejmě, že bych za tu funkci byl vděčný, ale jaksi jsem se smířil, že je to asi nemožné
Tomu všemu ještě předchází stará ústředna Jablotronu, která má v sobě taky záložní aku a tam je výdrž taky otázkou. Ale nejsou k tomu připojené žádné sirény.
Tak mam dobijení s LM350 nakreslené v EAGLU včetně transformátorku na DPS. Troufnu si říct, že se mi to zdařilo a že už to nejsou moje eaglovské začátky
Teď triviální dotaz ohledně "regulační smyčky". Mám tam v návrhu daný precizní trimr a rád bych, aby to bylo jen "adj" - jemné nastavení napětí. To znamená, že dám jeden odpor před trimr a druhý za trimr, je to tak? Protože s tím odporem 120R který je mezi výstupem a pinem adj. nic nezmůžu.
- Přílohy
-
schema zdroj.png- (11.86 KiB) Staženo 98 x