Plotter
Moderátor: Moderátoři
Plotter
- monterjirka
Místo péra inzulinovou injekční stříkačku se zabroušeným koncem, do toho razítková barva a už se "malovalo".
Nevím jestli to byl program Mag Designer nebo se jmenoval podobně, ale to umělo u rozložit součástky, namalovat spoje a když se do stříkačka dala kreslící kapalina, dalo se s tím i namalovat přímo na desku návrh DPS a dát leptat
Škoda, že jsem měl jen SW pro 8-i bit Atari
Nemáte s tímto zapisovačem někdo zkušenost na PC?
Měl jsem minigraf i Colorgraf 516. IMHO bude problém tyhle plotříky připojit k současným PC.
Amagraf jsem provozoval na PC pod DOSem nebo Win98. Připojení přes printerport. Program Eagle vygeneroval data ve formátu HPGL (jeho CAMprocesor jsem doplnil o nastavení Mnigrafu) a následně jsem spustil dosovský program (vytvořený v Pascalu) pro vlastní kreslení spojů přímo na měď. Jako pero jsem používal vložky do Centropenu naplněné lihovou barvou. Dobré výsledky lze obdržet při rovném, vyleštěném a odmaštěném povrchu desky, přilepené v několika bodech na čtverečkovaný list. Také návrh desky v Eaglu je vhodné uzpůsobit možnostem plotru (jeden průměr pera, krok 0,125mm) a používat i vlastní knihovnu součástí (s upravenými pady). Jako vhodný kompromis jsem volil průměr pera 0,6mm, což vystačí pro spoje jedním tahem a pinové rozteče 2,54 bez potřeby protáhnout spoj mezi piny.monterjirka píše:...Nemáte s tímto zapisovačem někdo zkušenost na PC?
Pro vlastní konstrukce lze koupit pěknou tří-osou desku pro A-nano, k ní drivery a je prakticky hotovo. Bipolární krokáče se dají najít ve spoustě šrotu (tiskárny, skenery aj.)
Přiznám se, že výrobu DPS jsem z časových důvodů ještě nezkoušel. Nicméně by to mělo probíhat takto:
Očištěná deska se nastříká akrylovým sprejem a nechá 10minut zaschnout, potom se hodí pod laser, který odpálí místa kde nemá být měď. Deska se následně klasicky vyleptá.
Příprava předlohy přes Inscape + doplněk Raster2Laser
Něco o této metodě je zde.
Udávané přesnosti 0,1mm celkem věřím, V případě zájmu hodím později nějaké fotky, teď píšu z tabletu a vkládání obrázků je opruz.