To mě nejdřív taky napadlo, ale pak jsem se tomuto chtěl vyhnout kvůli paralelnímu spojení vinutí a nebezpečí vyrovnávacích proudů, když nebudou vinutí dostatečně stejná.ZVUK2000 píše:mtajovsky píše:Výše uvedené přepínání využívá při nižším napětí jen jednu polovinu vinutí, což je škoda.
Pokud jsou obě vínutí stejné, múžeme i takto:
Laboratorní zdroj G400 + přepínání vinutí trafa
Moderátor: Moderátoři
Pokud budeš mít třeba Unap (na C tranzistorů KD50x) kolem 34V, tak musíš na tranzistorech protopit 34V*7A=238W.
Takže jedna KD50x by to určitě nezvládla, dvě jsou na hranici.
Když tedy chceš se zadanými parametry (Iout= 7A) realizovat, postarej se o to, aby měly pořááááááádný chladič, mezní parametry využívej jen chvilkově.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zvyšováním výkonu rostou konstrukční problémy s chlazením a dimenzováním součástek. Když zmenšíš 5x snímací odpor pro 5x vyšší proud, jeho ztrátový výkon přesto vzroste 5x. Když necháš bočník jak je a upravíš zesílení , vzroste ztrátový výkon na bočníku 25x.
Takže upravit je nutno minimálně měřicí bočník.
Podle vzorečku Pz = R x I x I tam bude Pz = 0,23 Ohmu x 6A x 6A = 8,28W.
Potom taky třeba přestanou vyhovovat tříampérové diody, začne být velké zvlnění za usměrňovačem, pochopitelně ten zmiňovaný chladič a výkonové tranzistory,.... musíš prostě všechno správně nadimenzovat.
http://www.conrad.cz/chladic-fischer-elektronik-l-profil-delka-90-mm-wp-40-30-90-al-4-kw.k188000
Na tomhle L-ku budou 2 tranzistory KD503 a celé L-ko bude přidělané na tomto chladiči
http://www.tme.eu/cz/details/sk121-100sa/chladice/fischer-elektronik/sk-121-100-sa/
a na tomto chladiči ješte ventilátor spínaný podle teploty(čidlo bude mezi tranzistory na L-ku).
Za ty peníze je mnohem lepší kauf na aukru... Např. tento nebo tento chladič.
Edit:
Teď jsem si všiml, že těch až 0.5 K/W je pro 1m délky toho chladiče!!!
Pak by to nahrubo vycházelo až přes 100°C (při těch 80W)!!!
Je to z katalogu od Fischera
- Přílohy
-
chladič 3.png- (67.44 KiB) Staženo 72 x
-
chladič2.png- (43.03 KiB) Staženo 75 x
-
chladič 1.png- (55.98 KiB) Staženo 105 x
- Přílohy
-
chladič 4.png- (206.03 KiB) Staženo 95 x
- Přílohy