Otevřený Pb AKU
Moderátor: Moderátoři
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Otevřený Pb AKU
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Napětí se zpátky vrací celkem pomalu, jinak pokud by byl ve zkratu, tak s tím asi nic nenadělám, že? Je mi ale divný, že to dává skoro 6V....
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše: Ideální je, když můžeš paralelně k akumulátoru připojit žárovku na součet napětí baterie a nabíječky - v tomto případě na 12V a s výkonem takovým, aby odebírala cca 1/10 nabíjecího proudu a nabíjet nevyhlazeným pulsujícím proudem jen přes diody z trafa, maximálně spínat tyristorem. Akumulátorům tento průběh nabíjecího proudu kupodivu docela svědčí...
Nesplietol si paralelne/sériove? Asi ano, má to byť do série.
http://www.motojomax.cz/index.php?rub=3&cl=101
Chápal som to akože chce nabíjať nabíjačkou 12 V.
Ešte by som dodal, že k desulfatizácii je možné použiť namiesto žiarovky aj rezistor, ktorým sa ten vybíjací prúd môže lepšie nastaviť. Samozrejme ak má poruke takú žiarovku, tak ju použije.
Kdo ale má možnost, může trafo zapojit tak, že do série se sekundárem zapojí pouze 2 diody - jednu přímo, tak, aby její propustný proud nabíjel akumulátor (= jednocestné usměrnění), druhou opačně - ale s tou se do série MUSÍ zapojit rezistor (žárovka...) omezující zpětný proud. Zapojení se chová ve výsledku totožně, jen tím omezujícím prvkem protéká proud určovaný napětím, které JE SKUTEČNĚ SOUČTEM MOMENTÁLNÍHO OKAMŽITÉHO NAPĚTÍ AKUMULÁTORU A OKAMŽITÉHO NAPĚTÍ SEKUNDÁRU TRAFA - tady je pak vhodné dimenzovat žárovky i na větší napětí nebo jich více s obdobným provozním proudem řadit do série. Měření proudu (převedeného náboje) na takto zapojeném nabíječi je spíše odhadováním, než skutečným měřením, obyčejný deprézský přístroj je na nic, ideální by byl převodník proud/kmitočet s indikací polarity proudu a sumační počítačový program, který by od proudu do akumulátoru odečítal proud odebraný přes depolarizační zátěž... Navíc trafo je v tomto případě nenormálně zatěžováno stejnosměrným sycením, takže pro jeho konstrukci je nutné uvažovat s naddimenzováním všech parametrů, už třeba jen kvůli dobrému odvodu tepla.
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Zkusil jsem vzít trochu elektrolitu ze všech článků a zjistil jsem, že to někdo (nějakej chytrák) to zředil tak, že koncentrace kyseliny v prostředním "vadném" článku byla téměř nulová - roztok nebyl schopný nic rozpustit (narozdíl od ostatních článků).
Po dolití kyseliny jsem to začal nabíjet způsobem jakým popisoval EKKAR (se žárovkou), po čtyřech hodinách nabíjení ještě baterie neplynuje a to je už na ní napětí 7V.....
Zdá se, že tato metoda nabíjení má něco do sebe......