Osciloskop C1-91 2x2 100MHz (přesunuto)

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
fredis

#16 Příspěvek od fredis »

Ten šuplík co zůstal funkční funguje v obou pozicích? Pokud jen v jedné, tak je příčina i závada jasná...
serak

#17 Příspěvek od serak »

Modul je OK. V druhém slotu funguje. (Už jsem to psal.)
serak

#18 Příspěvek od serak »

Osobně bych tipoval problém v tom konektoru, protože zasouvání v tom teď už nefunkčním slotu šlo vždy poměrně ztuha a poslední pokus byl ještě horší. Ale na pohled vypadají piny OK.
fredis

#19 Příspěvek od fredis »

Pokud je to tak, zaměř se na kontakty a jejich spoje. To je ta lepší varianta než 04KN009 :wink: :lol: .
Sendyx

#20 Příspěvek od Sendyx »

ZdenekHQ píše:Zdá se mě to, nebo je to napodobenina Teku ?

EDIT - Teď už vidím i odpověď v předchozím příspěvku. :D

Ano, tento přístroj byl znám po čs. výzkumácích pod názvem "Těktroněnko".
Když se po revoluci prodávaly v jené vlně věci z nástupce Tesly Řožnov, tak Tek 7000 byl za nějakých 100000 (vzhledem k pořizovací ceně), a Těktroněnka byly za 140-160000, vzhledem k "mládí".
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
ohryzek36

#21 Příspěvek od ohryzek36 »

Takže osciloskop je prodaný a nakonec jsem ho koupil já.

Zatím jsem vyměnil knoflík časovky (z nefunkční jsem přemontoval komplet knoflík do funkční) a opravil levý konektor šuplíku v osciloskopu - chyběla na něm jedna nacvakávací bočnice (prakticky úplně stejná, jak má 7000 řada Tektronixu), tu jsem nahradil ustřiženým plastovým páskem 10x4 cm - nijak jsem ho tam neuchytával, jenom jsem otočil osciloskop na střechu, odkrytoval spodek a přidržel jsem ho na místě při zasouvání šuplíku - takže už fungují všechny 4 vstupy. Dál jsem několika tahy pilníku zezápadnil ruské BNC (ср-50-73фв) konektory.

Takže to by byla jedna věc, ale teď bych potřeboval nějak dát do kupy přepínače (prakticky všechny) a nejspíš i konektory, co drží pohromadě desky nad sebou. Nejraději bych na to použil nějakou chamikálii, co ty kontakty očistí a nakonzervuje (nějaký kontaktol, kontox, ideálně sehnatelné i dnes v ověřené receptuře), ale potřeboval bych poradit co. Hlavně mi jde o to, aby se mi po měsíci nerozsypaly všechny plasty, se kterými se ta chemikálie dostala do styku.

Přihazuju pár fotek (vadný slot v osciloskopu a ukázky kontaktů, co potřebuju dát do kupy - ten řadový je z vadné časovky - do ničeho funkčního jsem se ještě neodvážil rýpat).

Mimochodem - kdyby se někomu hodilo, tak popis výroby náhradního 04KN009 je zde.
Přílohy
sloty.jpg
(87.04 KiB) Staženo 126 x
prepinac.jpg
(77.42 KiB) Staženo 114 x
konektory.jpg
(67.04 KiB) Staženo 99 x
fredis

#22 Příspěvek od fredis »

Ale to my známe. :wink: :lol: . Je to ale jen náhrada. A pokud si někdo udělá ten tišťák, sežene součástky atd a nakonec má možnost si to svoje dílo ověřit na spektráku tak proč ne. Kalibrátor máš?
Rotor rotuje a stator stagnuje...
ohryzek36

#23 Příspěvek od ohryzek36 »

Kalibrátor nemám. Zatím spíš řeším, co s těmi vynechávajícími polohami ve vypínačích - občas se to chová zvláštně. Kalibrátor budu řešit, až to pojede dobře, ale nepřesně :D .
fredis

#24 Příspěvek od fredis »

Já myslel 2K11 :wink: A na tu opravu časovky jsem zvědavý. Pokud tedy nebudeš jen pucovat :lol: kontakty. Mám info, že je tam velmi zajímavý a unikátní PCB.
ohryzek36

#25 Příspěvek od ohryzek36 »

Vím, který kalibrátor myslíš.

Funkční časovka zatím jede celkem dobře, ale nejdřív bych chtěl nějak dát do kupy vertikály - některé polohy nejedou, některé občas. Prostě ano, chcu zatím jenom pucovat kontakty :) , ale potřeboval bych tip na něco, čím je vyčištit a zakonzervovat.
PixelOrgy

#26 Příspěvek od PixelOrgy »

Ten skop je jinak dobra pomsta kdyz nefunguje...

Mam to doma taky, nefunkcni zdroj - asi vymenit vsechny elyty pro zacatek, vzadu na tom chladici jsou 2 trandy v TO3, ktery vzdycky po par sekundach od zapnuti streli... Po nejake chvili troubleshootingu jsem vyplytval slovni zasobu a odlozil to do kouta, kde uz lezi asi 3 roky.

Jestli to nekdo chcete, treba zadara (je to komplet, cisty, neorezly apod)...
PavelFF

#27 Příspěvek od PavelFF »

My ho kdysi dostali v práci (zřejmě jako posílení a modernizaci strojového parku ke třem relativně starým Tektronixům. Na nové Teky už asi nebyly valuty) a i když byl právě vybalen z krabice, tak už na něm něco nefungovalo. Po krátkém čase přestal fungovat i ten zbytek a stroj skončil v koutě a zase se měřilo jen staršími, ale spolehlivými Tektronixy.

Zřejmě u sovětské techniky existuje určitá hranice složitosti, kdy po překročení kritického množství součástek převládne doba v poruše nad dobou v provozu. Obávám se, že hranice je jen o několik desítek součástek víc než má osciloskop C1-94.
Když se porovná sovětská humpoláckost provedení kontaktů, přepínačů, konektorů a součástek vůbec, s tehdejší západní precizností, je jasné, že mnoho složitých modulů pospojovaných spoustou konektorů nemůže dělat dobrotu. Vady typu "někdy to jde a někdy ne" jsou toho důkazem.

Ale za 500Kč je to dobrá koupě , protože je zaručeno, že majitel technicky nezakrní a velmi se zdokonalí v opravách měřicí techniky. Já jsem si taky kdysi vyhrál s barevnými TV z CCCP a i moje osciloskopy H-313 a C1-94 se několikrát porouchaly. A to jsou mnohem jednodušší.
fredis

#28 Příspěvek od fredis »

Tak v tomhle ti musím dát plně za pravdu, Pavle! Ale oni jsou, kupodivu, :lol: v těch Tecích použité úplně stejné kontakty pro spojení mezi deskami a u těch není problém tam ani tam. Hůř to zkopírovali u kontaktů např v časovce a v zesilovačích :cry: . Ale jinaj je TEK a C-xxx nebe a dudy.Ty ruské kopie zdrojů v nich byly a jsou postrachem servisáků a navíc na to nic není. Tuhle se jeden prodával na Aukru a kromě vadného trafíčka v imp zdroji mu nic nebylo :lol: :lol: jak zdůrazňoval prodejce. A kupující se z toho p.
ohryzek36

#29 Příspěvek od ohryzek36 »

Takže vertikály vyčištěné, zkontrolované, attenuatory proměřené, v pořádku.

Momentálně mám problém s rušením (asi ze zdroje), co se míchá do užitečného signálu - sinusovka z generátoru je nasekaná na kusy a při uzemnění vstoupu to samé.Fotky průběhů klidně dodám, ale asi se kompletnímu rozmontovánímu osciloskopu a výměně všech filtračních elektrolytů nevyhnu :? .
fredis

#30 Příspěvek od fredis »

Jen aby sis nenaběhnul :lol: ! Jako kdysi já :wink: . Pokud by sis přečetl návod k použití tak bys zjistil, že za jistých podmínek je to "rozsekání" signálů normální a jeho vlastnost :cry: . Nevím ale jestli je to přesně ten tvůj případ. Takže napřed číst a studovat a až potom měnit. Je to už asi 25 let co jsem ho měl v rukách a v origo bedně i s příslušenstvím :lol: . Byla to funglovka, vůbec se nepoužíval.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“