Osciloskop C1-91 2x2 100MHz (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
ZdenekHQ píše:Zdá se mě to, nebo je to napodobenina Teku ?
EDIT - Teď už vidím i odpověď v předchozím příspěvku.
Ano, tento přístroj byl znám po čs. výzkumácích pod názvem "Těktroněnko".
Když se po revoluci prodávaly v jené vlně věci z nástupce Tesly Řožnov, tak Tek 7000 byl za nějakých 100000 (vzhledem k pořizovací ceně), a Těktroněnka byly za 140-160000, vzhledem k "mládí".
Zatím jsem vyměnil knoflík časovky (z nefunkční jsem přemontoval komplet knoflík do funkční) a opravil levý konektor šuplíku v osciloskopu - chyběla na něm jedna nacvakávací bočnice (prakticky úplně stejná, jak má 7000 řada Tektronixu), tu jsem nahradil ustřiženým plastovým páskem 10x4 cm - nijak jsem ho tam neuchytával, jenom jsem otočil osciloskop na střechu, odkrytoval spodek a přidržel jsem ho na místě při zasouvání šuplíku - takže už fungují všechny 4 vstupy. Dál jsem několika tahy pilníku zezápadnil ruské BNC (ср-50-73фв) konektory.
Takže to by byla jedna věc, ale teď bych potřeboval nějak dát do kupy přepínače (prakticky všechny) a nejspíš i konektory, co drží pohromadě desky nad sebou. Nejraději bych na to použil nějakou chamikálii, co ty kontakty očistí a nakonzervuje (nějaký kontaktol, kontox, ideálně sehnatelné i dnes v ověřené receptuře), ale potřeboval bych poradit co. Hlavně mi jde o to, aby se mi po měsíci nerozsypaly všechny plasty, se kterými se ta chemikálie dostala do styku.
Přihazuju pár fotek (vadný slot v osciloskopu a ukázky kontaktů, co potřebuju dát do kupy - ten řadový je z vadné časovky - do ničeho funkčního jsem se ještě neodvážil rýpat).
Mimochodem - kdyby se někomu hodilo, tak popis výroby náhradního 04KN009 je zde.
- Přílohy
-
sloty.jpg- (87.04 KiB) Staženo 126 x
-
prepinac.jpg- (77.42 KiB) Staženo 114 x
-
konektory.jpg- (67.04 KiB) Staženo 99 x
Mam to doma taky, nefunkcni zdroj - asi vymenit vsechny elyty pro zacatek, vzadu na tom chladici jsou 2 trandy v TO3, ktery vzdycky po par sekundach od zapnuti streli... Po nejake chvili troubleshootingu jsem vyplytval slovni zasobu a odlozil to do kouta, kde uz lezi asi 3 roky.
Jestli to nekdo chcete, treba zadara (je to komplet, cisty, neorezly apod)...
Zřejmě u sovětské techniky existuje určitá hranice složitosti, kdy po překročení kritického množství součástek převládne doba v poruše nad dobou v provozu. Obávám se, že hranice je jen o několik desítek součástek víc než má osciloskop C1-94.
Když se porovná sovětská humpoláckost provedení kontaktů, přepínačů, konektorů a součástek vůbec, s tehdejší západní precizností, je jasné, že mnoho složitých modulů pospojovaných spoustou konektorů nemůže dělat dobrotu. Vady typu "někdy to jde a někdy ne" jsou toho důkazem.
Ale za 500Kč je to dobrá koupě , protože je zaručeno, že majitel technicky nezakrní a velmi se zdokonalí v opravách měřicí techniky. Já jsem si taky kdysi vyhrál s barevnými TV z CCCP a i moje osciloskopy H-313 a C1-94 se několikrát porouchaly. A to jsou mnohem jednodušší.
Momentálně mám problém s rušením (asi ze zdroje), co se míchá do užitečného signálu - sinusovka z generátoru je nasekaná na kusy a při uzemnění vstoupu to samé.Fotky průběhů klidně dodám, ale asi se kompletnímu rozmontovánímu osciloskopu a výměně všech filtračních elektrolytů nevyhnu