Didaktik M

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Mattoni

Didaktik M

#1 Příspěvek od Mattoni »

Dobry den. Vyhrabal jsem meho starsiho didaktika M. Nemate nekdo zkusenosti s vyrobou disketove mechaniky a s dalsimi HW rozsirenimi tohoto pocitace ? Dik
drabek06
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od drabek06 »

Da se k tomu pripojit tiskarna, myslim ze BT100, pak joystick a kazetak ;-) To je bomba vec :D Jsem tam 15 minut nahraval hru a na konci me to napsalo ERROR :? A jestě k tomu byly origo zeleny monitory :wink: Vic mě zatim nenapada . . .
meno

#3 Příspěvek od meno »

Skúseností mám keďže dakedy som tento skvelý stroj vlastnil
Disketovka sa nevyrábala kupovala sa hotová D80 alebo D40 keď si trafil na kus s Bulharskov mechanikov mal si o zábavu postarné :wink:
Iné príslušenstvo Kempston jojstick , modul Melodik - predchodca zvukovky
Centronics- na pripojenie tlačiarne alebo tej disketovky ak si pripojil disketovku tak si tliareň pripojil do konektoru na disketovke. A ináč nič iba čo si kto pribastlil ale Mko nebol nejak extra rozširovateľný !!!
:D :D :D
meno

#4 Příspěvek od meno »

drabek06 píše:Da se k tomu pripojit tiskarna, myslim ze BT100, pak joystick a kazetak ;-) To je bomba vec :D Jsem tam 15 minut nahraval hru a na konci me to napsalo ERROR :? A jestě k tomu byly origo zeleny monitory :wink: Vic mě zatim nenapada . . .

Sa pletieš Mko bežal farebne !!! Dokonca aj to nahrávanie a načítanie s pásky bežalo celkom dobre !!!
MetalGod

#5 Příspěvek od MetalGod »

No né! "Klávesnice", se kterou jsem začínal... . To byly časy... :-) .
Můj hardware byl následující: "klávesnice", TV Tesla Pluto, obyčejnej kazeťák (s překopaným mikrofonním vstupem a sluchátkovým výstupem, aby signály měly požadovanou úroveň) a moje fantazie. Toť vše!
Všelijaký externí "hračičky" se špatně sháněj, na netu je určitě seženeš.
Pár schémátek najdeš třeba tady: http://www.simandl.cz/stranky/zxs/zxs.htm
meno píše:Sa pletieš Mko bežal farebne !!! Dokonca aj to nahrávanie a načítanie s pásky bežalo celkom dobre !!!

Přesně tak, dokonce se mi z toho povedlo vypudit tuším 22 barev (přesně si to nepamatuju, to bylo před 11 lety a bylo mi tehdá 12 let).
Naposledy upravil(a) MetalGod dne 20 kvě 2007, 23:28, celkem upraveno 1 x.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
drabek06
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od drabek06 »

meno píše:
drabek06 píše:Da se k tomu pripojit tiskarna, myslim ze BT100, pak joystick a kazetak ;-) To je bomba vec :D Jsem tam 15 minut nahraval hru a na konci me to napsalo ERROR :? A jestě k tomu byly origo zeleny monitory :wink: Vic mě zatim nenapada . . .

Sa pletieš Mko bežal farebne !!! Dokonca aj to nahrávanie a načítanie s pásky bežalo celkom dobre !!!

Ja vim ze to bylo barevny, ale v druzine jsme k tomu meli zeleny monitory a ty toho součást. Jinak ty kazety fungovaly dobre, ale po urcitym case se paska ohrala uz to nebylo ono a taky zaleželo co k tomu bylo za kazetak . . .
meno

#7 Příspěvek od meno »

Mko bola dobrá mašina ale na hry !!! Ja som si najprv prešiel PMD85kou čo bol uplne univerzálny stroj dalo sa k tomu pripojiť čokoľvek. S Mkom som začal dosť neskoro keď už boli štandardom bežné PCčká ! Hlavným problémom Mka bola ale zlá opraviteľnosť ! Používal dosť nedostupné IO !!!
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Tiez mam Didaktik M. Je rozsireny na 128K pamate a mam k nemu Melodik, D80, D40B (je tam bulharska mechanika...), 2x Joystick, BT100, kazetak SuperTech Slimline :) Povodne bol TV Merkur, neskor OTF Color 347 (paradny obraz :D ). Su tam nejake veci odpalene, tak to musim niekedy opravit.
Jedine nedostupne IO je asi ULA a tu mam nastastie jednu nahradnu. Je to jedina SMD suciastka vnutri.
drabek06
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od drabek06 »

Ja to doma mam nekde rozebrany, tak kdyby z toho nekdo neco chtel necht se ozve, treba to najdu :wink:
meno

#10 Příspěvek od meno »

Pamätám si ako už vtedy sa snažili autori programov (hier) o ochranu proti kopírovaniu diskiet a to tak , že do istého sektoru diskety nahrali určité dáta a bez nich hra nešla ! Ale potom niekto vymyslel program ktorý si s tým dokázal poradiť a disketu kopíroval sektor po sektore ! To bola paráda !

Dokonca na Mku bežal aj celkom zaujímavý správca súborov vždy sa musel nahrať na disketu s programami a pripomínal windowz ! Myslým že sa to volalo nejak Proxima alebo podobne ....

To bola doba ! Ke´d som strávil nad hranímhier alebo písaním Basicovských programov nejednú noc ! :wink: :wink: :wink:
MetalGod

#11 Příspěvek od MetalGod »

Jo, nebo hry F. Fuky (Fuxoft)- ty byly! :D
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
drabek06
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od drabek06 »

Ja si pamatuju jednu hru a to se chodilo z mistnosti do mistnosti a tam se vzdycky treba neco preskakalo a neco pomlatilo. Steny tech mistnosti vypadaly jakoby byly z chaluh bo z ceho, ale me to hrozne bavilo . . . :lol: Parila to cela druzina :roll:
meno

#13 Příspěvek od meno »

Je neuveriteľné čo všetko sa dalo vykúzliť s tými pár kilo RAM. Mrkvo$oft by sa mal čo od naších konštruktérov a programátorov naučiť !
Tie hry dosahovali skoro úroveň vtedajších PC ! A hlavne bolo ich dosť keďže Mko sa ako kópia Sinclairovského ZX Spectra veľmi dobre vydaril !!!
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Proxima bola ceska firma, ktora vyrabala a predavala vselijake hry a iny SW. Najlepsie suborovy manager bol ale slovensky EI Manager - dva panely ako Norton Commander, kopirovanie z jednej mechaniky na druhu, podpora PC formatu diskiet.

A zvlast 128K verzie niektorych hier boli paradne - napr. Dizzy - dalsie efekty, animacie, hudba a zvuky.

Musim to niekedy znovu rozchodit :)
meno

#15 Příspěvek od meno »

Pametáte ešte na ManicMinera a Bouldera Dasha ? Dobre bolo aj Karate ale názov yi už napamätám
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“