porucha trafa - obecně zjištění náhrady [VYŘEŠENO]
Moderátor: Moderátoři
porucha trafa - obecně zjištění náhrady [VYŘEŠENO]
v regulovatelném stabilizovaném zdroji se mi porouchalo trafo - pri. 230 V => sek. bude asi ca. 14 V střídavé, při připojení na 230 V na sekundárním vinutí není žádné napětí, při měření Ohmmetrem se primární vinutí tváří jako přerušené (vysoký odpor). K poruše došlo tepelným přetížením (že prý tam je instalována "kvalitní" ochrana - prdlajs). Problém nastává ve vyhledání náhrady trafa, protože na něm není žádný nápis, nevím proto, jak zjistit parametry součástky (trafa). Znám jenom rozměry trafa a typ (EI plechy) + parametry celkového funkčního zařízení - nikoliv počty závitů, či skutečné výstupní napětí. Maximálně mohu ještě změřit průřez sekundárního vinutí. Existuje nějaký informační zdroj, kde bych podle těchto informací dohledal správné trafo? Jakou značku byste doporučili, aby bylo trafo co nejkvalitnější?
A kutilmile - nelituju tě
Doplnění
Někdy je třeba jako víc na boku, jako těsně u plechů, to záleží na tvaru váleček - hranolek u pojistky a velikosti místa v krabičce.
tak to bývá i u trafíček nezalitých, jen impregnovaných, hledejte ji u 1. vývodu - konec vinutí.
- Přílohy
-
trafo.png- (151.34 KiB) Staženo 115 x
Až po přečtení celé debaty, jsem zjistil, že se jedná o přepínatelný napáječ a ne nějaký laboratorní zdroj, který je třeba složitě zachraňovat.Pradlenka
- v regulovatelném stabilizovaném zdroji se mi porouchalo trafo......
Asi bych to řešil koupí nového napáječe, nebo po zjištění používaného napětí a proudu, což Pradlenka neudal, koupil vhodné trafo.
vladimir píše:jedná o přepínatelný napáječPradlenka
- v regulovatelném stabilizovaném zdroji se mi porouchalo trafo......
Tak se nezlobte, no. Ale nic jsem o laboratorním zdroji nepsal. Ten "napáječ" chci oživit - stejně bych musel koupit nový, tak za cenu nového snad nějaké kvalitní trafo seženu a příště to třeba neshoří? Alespoň vím, že tam má být i tepelná pojistka.