Hlavní motor třímotorového magnetofonu AKAI X201D

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
electronic61

Hlavní motor třímotorového magnetofonu AKAI X201D

#1 Příspěvek od electronic61 »

Zdravím všechny.Dnes mi po zapnutí magnetofonu hlavní motor běží velmi nízkou rychlostí.Když mu trochu pomohu,tak se rozjede,ale po chvíli je zase pomalý.Můžete mi poradit?
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

No tak osobně bych tipnu zatuhlá ložiska. Případně pokud je tam náhon řemenem, tak moc veliký tah v něm.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
starecd

#3 Příspěvek od starecd »

Jo, s tímto problémem jsem se setkal na bývalém NDR tape decku, radši jsem ho vyměnil(tehdy se ještě daly sehnat) a byl pokoj fungoval do doby prodeje. Pak jsem teprve rozdělal starý, nestačil jsem se divit, bronzové futro bylo přidřené, očistil jsem hřídelku, kápnul oleje a motor jel v pohodě. Pak jsem kápnul oleje na všechna ložiska a abych předešel problémům. Vím, že tyhle ložiska by měly být samomazné, ale asi ne dost. Řemínek přitom nebyl moc napnutý.
Vla

#4 Příspěvek od Vla »

Obávám se,že Motor v tom Akai je na kuličkových ložiscích,takže si myslím,že chyba bude v řízení toho motoru.
electronic61

#5 Příspěvek od electronic61 »

Zdravím všechny.Včera jsem měl konečně čas a rozebral jsem motor.Byl na ose rotoru špinavý a ulepený.Vše jsem vyčistil.Z obou stran jsou filcové podložky,které jsem trochu napustil olejem.Po sešroubování motor chodí bez problémů.Abych se přiznal,byl jsem ze začátku z toho trochu zděšený,jestli se nejedná o nějakou horší závadu.Dost pochybuji,že bych takový motor sehnal a z magnetofonu bych mohl udělat leda malou králikárnu.Všem díky za připomínky a rady.
Vla

#6 Příspěvek od Vla »

Takže motor je na kluzných ložiscích?To se divím,Já mám Akai GX280 a tam je hlavní motor na kuličkových ložiscích :roll:
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“