porucha trafa - obecně zjištění náhrady [VYŘEŠENO]

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PavelFF

#16 Příspěvek od PavelFF »

Pradlenka píše:.... Kvádříček nebyl průchozí pro Ohmmetr, ale bohužel je to mrtvé i takto na přímo. ...
To je dost nepravděpodobné, že by odešla jak tepelná pojistka tak vinutí. Mohlo se taky stát žes to měřil špatně(přes izolaci) nebo jsi utrhnul víc vinutí než bylo nutné. Třeba je ještě možná záchrana. Není tam někde ještě kousek použitelného vinutí?

No a píšeš, že "je to pro max 3,6 VA, 300 mA a výstup 12V a nižší" .
A co dělá tu regulaci a stabilizaci? Jak vypadá to ostatní? Nejsou tam třeba jen 4 diody a elyt?

Mám tady plnou krabici všemožných adaptérů a taky traf vykuchaných z adaptérů.
vladimir

#17 Příspěvek od vladimir »

A co vlastně potřebuješ napájet , napětí a proud, nebo tím krmíš různé spotřebiče ? Možná by i pomohlo, kdybys uvedl odkud jsi, stačí přibližně,
třeba Ti někdo kdo bydlí poblíž, může něco nabídnout - mě se tu nějakej ten nepotřebnej napaječ taky válí.
danhard

#18 Příspěvek od danhard »

Ano pytel keců, místo toho aby napsal, co je to za zdroj a co potřebuje napájet :roll:
Pradlenka

#19 Příspěvek od Pradlenka »

Jelikož to tu začíná být osobní, tak otázku označuji za vyřešenou, všem slušným diskutujícím děkuji za jejich čas i rady. Uznávám, že řešený problém je ve své podstatě "hloupost", ale myslel jsem, že bastlení je vlastně o "hloupostech" (čili zde "bastlím" zdroj, který bych si samozřejmě mohl koupit nový).

PS: Trafo je fakt spálené, shořel primár (230V), měřil jsem to přes ty ocínované kontakty, o tom, že je drátek lakovaný vím :-) Děkuji i za nabídku náhradního trafa (je tam kondenzátor a diodový můstek, diody jsou průchozí), jenomže já bych chtěl trafo kvalitnější s ochranou, než z jiných rozebraných Číňanů - přesto děkuji.
PavelFF

#20 Příspěvek od PavelFF »

V ČR je několik firem, které ti namotají na zakázku co si jen budeš přát a s bezpečností a kvalitou, jakou si předepíšeš( a zaplatíš).
Jen se bojím, že u trafa s výkonem 3,6VA po spočítání ceny zakázky možná polevíš v nárocích na kvalitu a bezpečnost a vezmeš zavděk něčím sériovým.

A jestli chceš jó bastlit, tak si můžeš takové trafo navinout sám. Taky jsem to kdysi z nedostatku nabídky dělával. Dneska je ta výhoda, že primár bývá navinutý ve své sekci a stačí domotat sekundár do vedlejší sekce a bezpečnost se snadněji zaručí než když se vinutí motala na sebe.

Nebo kup hotové trafo do DPS, třeba toto:
http://www.gme.cz/ei-transformator-do-dps-mt612-1-p610-133Není drahé a pokud ho nebudeš přetěžovat, nemá důvod odejít.
K poruše došlo tepelným přetížením (že prý tam je instalována "kvalitní" ochrana - prdlajs).
Tvoje trafo nebylo nijak zvlášť nekvalitní, protože pojistka zafungovala jak měla a nic neshořelo, takže žádné prdlajs. Jen pojistka není vratná, aby to nesvádělo k pravidelnému tepelnému přetěžování.

Stejně mi vrtá hlavou, jestli mluvíme o "regulovatelném stabilizovaném zdroji " , jak píšeš v prvním příspěvku nebo platí tvrzení, že "je tam kondenzátor a diodový můstek ." Takový zdroj není stabilizovaný ani náhodou a při výkonu 3,6VA už vůbec ne.
rnbw

#21 Příspěvek od rnbw »

Bezne tam byva LM317 a prepinacom sa prepinaju odpory spatnej vazby.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“