Stížnost je, že za 10 dní se čas zpozdí o cca 6 minut. To znamená cca 36 sekund za den, 1.5 sekundy za hodinu, 25ms za minutu a 0.4166ms za sekundu. Přesnost je daná krystalem procesoru 12 MHz. Kontroloval jsem čítačem oscilátor a jede 11999,42x KHz. Poslední číslo cestuje. Je to měřený sondou 1:10 se vstupní kapacitou 4,5p na BM520, doufám, že sonda nezanáší kapacitou moc velkou chybu a čítač taky není moc vedle, na kalibraci byl naposled před 15 lety.
Zkoušel jsem dát paralelně s krystalem 30p trimr ale zvyšování kapacity snižuje kmitočet. Zvýšit kmitočet jde snížením C1 ale zase na úkor spolehlivýho startu oscilátoru.
Asi jsem v neděli po ránu nějakej natvrdlej, ale ať to počítám jak to počítám, nějak ten kmitočet kontra zpoždění nevychází.
Je tady někdo hodně chytrej, kdo to přepočítá?
Problém je, že nemám zdroják programu aby se třeba změnila přednastavovací konstanta pro časovač přerušení od kterýho se pravděpodobně dál odvíjí veškerý časování. Pokud to pošlu autorovi, je to na dlouhý lokty a mezi tím může papouchy z okamžitýho rozsvícení klepnout pepka a při ceně obsahu klecí cca Oktávka to ani nejde...
Díky!