Kávovar SAECO -8323/39 950W, netopí

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rysTR

Kávovar SAECO -8323/39 950W, netopí

#1 Příspěvek od rysTR »

Vážení přátelé, potřebuji poradit s topením kávovaru SAECO - viz název.Topná spirála netopí, i když je na ní napětí 220V. Zkoušel jsem různé opravny s tím, že bych si tam spirálu zamontoval sám - případně zda by neprovedli opravu. Sehnal jsem pouze jednu firmu v Brně, která by to udělala, ale za cenu více jak poloviny tohoto kávovaru ( 1300 Kč + DPH a doprava)
Přitom třeba Eta nabízí varný kotlík za 165 Kč dobírkou. Bohužel mi to tam nepasuje. Kdyby z tohoto kávovaru nebyla tak dobrá káva ......
Nedalo by se tam dát nějaká spirála v těch korálcích, jak se to dříve dělalo v žehličkách a kde to sehnat? Nebo nevíte někdo kdo něco podobného prodává? Díky předem za každou zprávu!
Ps.: už jsem vydoloval tu zatemovanou starou spirálu a je tam takový žlábek o rozměrech 9x hl10 mm na pr. 60/80
ohryzek36

#2 Příspěvek od ohryzek36 »

Musíš sehnat samotnou spirálu - podle dokumentace by to mělo mít objednací číslo 11024000 (pro 230V) - vypadá takto a dá se v tuzemsku sehnat tady nebo tady .

Ta várnice od Ety je úplně jiná liga - je to náhradní díl k více než 20 let starému espressu 0179 (vyráběnému ještě v tuzemsku), které pracovalo na jiném principu (tlačila pouze pára, ne čerpadlo - něco jako Delonghi EC5) a mělo s tím Saecem společný snad jenom název - navíc se toho chce obchodník zbavit, takže 175Kč za skoro nepoužitelný kus hliníku je ještě docela dobrá cena
rysTR

#3 Příspěvek od rysTR »

Tak jsem z toho pěkně vyvalený - Saeco 8323 to je a podle schematu odpovídá tvar a vše, kromě topného tělesa.to je umístěno v takové drážce okolo kotlíku asi v polovině a venku. Topná spirála, jak je na obrázku tam teda uvnitř není ani náhodou. Ta moje topná spirála je o průměru cca 9 mm otočená a zatemovaná zvenku- asi necelý závit s vývody na 220V.
ohryzek36

#4 Příspěvek od ohryzek36 »

Tak to ti moc neporadím - podle tvého popisu to bude něco takového, ale u tohoto tělesa zase nesedí model.

Asi by bylo nejlepší zkusit zkontatkovat nějaký nejbližší servis těchto kávovarů (v Třebíči by měla sídlit tato firma, která by měla opravovat i Saeca) a poptat u nich náhradní díl (třeba i poslat mailem fotky vadného tělesa) - sehnat by ho snad mohli.
fredis

#5 Příspěvek od fredis »

Nebo Liška ELSO. Ale nevím jestli dělá tenhle. Za zeptání nic nedáš.
vasekpetr1

#6 Příspěvek od vasekpetr1 »

S Liškou je dobrá spolupráce, pošli jim mail nebo se tam stav osobně (naproti hasičům) a s mladým se určitě nějak dohodneš. Jestli něco podobného servisují, tak máš vyhráno. Vezmi sebou produktové číslo toho kafematu, ať to mají jak hledat :wink: . Já u nich většinou pořídím.
PavelN

#7 Příspěvek od PavelN »

Ahoj tento kávovar má dvě varianty bojlerů a ty máš tu druhou, vrchní díl otopnice (origo 11013306 nebo 996530006738)se dá sehnat cca 700,- vč dph. viz pdf.
rysTR

#8 Příspěvek od rysTR »

Ještě mě tak napadlo - pokud vyměním topnou spirálu, zůstane mi někde mezi tím viset pořád stejný problém - a to je proč ta spirála shořela. Může být vadné jedno z čidel, hlídající teplotu - ale které a jak se to dá zjistit?
Co když tam tu novou namontuji a shoří také?
fredis

#9 Příspěvek od fredis »

To shořela proto že vyvřela voda a ona topila dál? Spíš se jen přerušila a přestala topit. Pokud by topila naprázdno, tak by to snad na ní bylo poznat. Pokud nechceš riskovat tak ti nic jiného než servis nezbude.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
rysTR

#10 Příspěvek od rysTR »

Voda tam normálně byla na plnou hladinu - vždy ji doplňuji, než zapnu kávovar.Voda byla nahřátá - to jsem zjistil rukou a pak následně při spuštění- ale svítila pořád kontrolka, že to ještě není a už se to dál nenahřálo. Přitom šlo po demontáži bakelitu do svorek spirály 220V.
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Tak jednoducho umrela sama od seba.
fredis

#12 Příspěvek od fredis »

To jsem si myslel. Dej novou spirálu a nic neřeš.
PavelN

#13 Příspěvek od PavelN »

Pánové toto je model který nemá vnořenou spirálu ve vodě ale je zalisovaná okolo vrchního dílu bojleru, viz např tady http://www.eaparts.gr/part.aspx?partid= ... rettyPhoto ale je to focené zespodu.
fredis

#14 Příspěvek od fredis »

No a co?! Podle tebe umírají samy jen spirály ponořené do vody? :lol:
PavelN

#15 Příspěvek od PavelN »

Ne toto byla reakce na vyvařenou vodu a že by těleso jelo bez zátěže.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“